Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank Cyprus: Μείωση στα κέρδη από εργασίες

Τα κέρδη από εργασίες της Alpha Bank Cyprus για το 2009 παρουσιάζουν ελαφρά μείωση 6,5% λόγω της μείωσης των καθαρών χορηγήσεων και της μείωσης των προμηθειών. Τι βλέπει για το 2010.

Alpha Bank Cyprus: Μείωση στα κέρδη από εργασίες
 Τα κέρδη από εργασίες της Alpha Bank Cyprus για το 2009 παρουσιάζουν ελαφρά μείωση 6,5% λόγω της μείωσης των καθαρών χορηγήσεων και της μείωσης των προμηθειών. Τι βλέπει για το 2010.

Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανκοίνωση, τo 2009 ήταν μια δύσκολη χρονιά λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η οποία επηρεάζει ετεροχρονισμένα και την Κύπρο.

Η Alpha Bank Cyprus υιοθετώντας αποτελεσματικά μέτρα θωράκισης των εργασιών της παρέμεινε εύρωστη και κερδοφόρα παρά την ιδιαίτερα αρνητική οικονομική συγκυρία.

Τα κέρδη από εργασίες παρουσιάζουν ελαφρά μείωση 6,5% λόγω της μείωσης των καθαρών χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης για χορηγήσεις και της υιοθέτησης αυστηρότερων πιστωτικών κριτηρίων, της μείωσης των προμηθειών και των χρηματοοικονομικών εσόδων που επίσης συνδέεται με την υποτονική εγχώρια και διεθνή οικονομική δραστηριότητα και της διατήρησης υψηλού, συγκριτικά με άλλες χώρες του Ευρώ, κόστους χρηματοδότησης.

Η μείωση στα κέρδη προ φόρων είναι αποτέλεσμα της αύξησης των απομειώσεων επισφαλών απαιτήσεων στα πλαίσια της ορθολογιστικής πολιτικής για διαχείριση κινδύνων. Σημειώνεται ότι η ποιότητα χαρτοφυλακίου διατηρείται σε υψηλό επίπεδο με τον δείκτη καθυστερήσεων να παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα του συστήματος.

Τα ενοποιημένα κέρδη μετά τη φορολογία της Alpha Bank Cyprus για το 2009 ανήλθαν σε €64,1 εκατ. έναντι €91,8 εκατ. για το 2008, σημειώνοντας μείωση 30,2%.

Οι πιο πάνω παράγοντες σε σημαντικό βαθμό αντιμετωπίζονται με την αποτελεσματική διαχείριση του λειτουργικού κόστους που σε συνδυασμό με την υψηλή παραγωγικότητα του προσωπικού διατήρησαν τον δείκτη έξοδα προς έσοδα σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επίπεδα.

Τα ίδια κεφάλαια ενισχύθηκαν σε €472,6 εκατ. και η απόδοση ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 17% για το 2009. 

-- Ένδειξη Κερδοφορίας 2010

Με βάση το οικονομικό περιβάλλον και τις προκλήσεις της αγοράς, η Τράπεζα αναμένεται να συνεχίσει την ανάπτυξη των εργασιών της ακολουθώντας ένα συντηρητικό επιχειρησιακό σχέδιο βασισμένο στις ακόλουθες προτεραιότητες: 

* προσέλκυση νέων καταθέσεων στην τοπική αγορά και μέσω του δικτύου διεθνών δραστηριοτήτων 
* προσεκτική ανάπτυξη των χορηγήσεων σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας 
* συγκράτηση λειτουργικών εξόδων και αύξηση της παραγωγικότητας 
* συγκράτηση καθυστερήσεων και απομειώσεων 
* συνεχής βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πελάτες.

Τα αποτελέσματα της Τράπεζας αναμένεται να παραμείνουν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v