Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα "στοιχήματα" του ΟΤΕ για το 2010

Στη μείωση του λειτουργικού κόστους και στις επενδύσεις σε καινοτόμες υπηρεσίες που θα φέρουν νέα ανάπτυξη εστιάζει την προσπάθειά του ΟΤΕ προκειμένου το τρέχον έτος να επιτύχει διατήρηση της κερδοφορίας του.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Τα στοιχήματα του ΟΤΕ για το 2010
Στη μείωση του λειτουργικού κόστους και στις επενδύσεις σε καινοτόμες υπηρεσίες που θα φέρουν νέα ανάπτυξη εστιάζει την προσπάθειά του ΟΤΕ προκειμένου το τρέχον έτος να επιτύχει διατήρηση της κερδοφορίας του σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη, κατά την οποία οι επιδόσεις του επηρεάζονται από το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, από τον ογκούμενο ανταγωνισμό αλλά και από τους μεγάλους περιορισμούς σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση της εμπορικής πολιτική του.

Ο Οργανισμός, όπως ανέφερε η διοίκησή του κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τον σχολιασμό των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2009, εστιάζει την προσπάθειά του στην αύξηση των εσόδων του στη συνδρομητική τηλεόραση (IPTV) αλλά και στην αγορά του ADSL, παρότι, όπως αναφέρθηκε, λόγω της κρίσης η αγορά αυτήν τη στιγμή εμφανίζει χαμηλή κινητικότητα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Βουρλούμης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα ακόμη ώστε ο ΟΤΕ να καλύψει τις ανάγκες των πελατών του στη συνδρομητική τηλεόραση και στο ADSL. Μέρος των επενδύσεων αυτών ο ΟΤΕ προτίθεται να το καλύψει από την εξοικονόμηση που θα προκύψει λόγω της καταβολής μειωμένου μερίσματος για την προηγούμενη χρήση.

Σχέδια μείωσης του κόστους προσωπικού

Στους σχεδιασμούς της διοίκησης του Οργανισμού για την περιστολή του κόστους περιλαμβάνεται η μείωση του κόστους προσωπικού στο σύνολο του ΟΤΕ. Μάλιστα, ήδη έχει ξεκινήσει σε θυγατρικές του εξωτερικού η εφαρμογή προγραμμάτων μείωσης του προσωπικού ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων. Παράλληλα, για την Ελλάδα, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με τους εργαζομένους σχετικά με τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας για το τρέχον έτος, ο πρόεδρος του ΟΤΕ σημείωσε ότι ήδη έχει ανακοινωθεί πάγωμα των μισθών για το Δημόσιο, ωστόσο τόνισε πως στον Οργανισμό θα δοθούν περιορισμένες αυξήσεις αφού, όπως τόνισε, οι υπάλληλοί του υπάγονται σε ένα υβριδικό καθεστώς το οποίο τους επιτρέπει να απολαμβάνουν πολλά από τα προνόμια του Δημοσίου, χωρίς όμως να υπάγονται απόλυτα σε αυτό.

Επιμένει ο ΟΤΕ για VDSL

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη δικτύου οπτικής ίνας, ο κ. Βουρλούμης δήλωσε ότι αρχικώς υπήρξε μεγάλη πίεση στον ΟΤΕ για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, το οποίο θα έφτανε σε περισσότερα σπίτια απ’ όσα υπάρχουν στην Ελλάδα. Ωστόσο, σημείωσε πως η πίεση αυτή προς τον Οργανισμό δεν υφίσταται πλέον και ο κυβερνητικός σχεδιασμός έχει μετατεθεί χρονικά προς τα πίσω.

Για την πιθανότητα ανάπτυξης δικτύου VDSL, που, όπως είναι ήδη γνωστό, έχει προτείνει ο ΟΤΕ αντί της ανάπτυξης του δικτύου οπτικής ίνας, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού σημείωσε ότι αυτήν τη στιγμή δεν προχωρά γιατί, όπως τόνισε, υπάρχει πάντα ο φόβος ο ρυθμιστής να υποχρεώσει τον ΟΤΕ να προβεί στην ενοικίαση του δικτύου αυτού έναντι πολύ χαμηλού τιμήματος και αυτό θα απαξιώσει την επένδυση και δεν θα του επιτρέψει να την εκμεταλλευτεί εμπορικά.

Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε ότι θα αρχίσουν διαδικασίες διαβούλευσης με τον ρυθμιστή ώστε να ξεκαθαριστεί ότι μελλοντικές αποφάσεις του δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην επένδυση του ΟΤΕ.

Πάντως, αυτήν τη στιγμή ο ΟΤΕ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με πολλούς δήμους για να εξασφαλίσει δικαιώματα διέλευσης του δικτύου του από αυτούς και εφόσον αυτό γίνει τότε θα ξεκινήσει η εγκατάσταση του δικτύου.

"Αγκάθι" οι σχέσεις με τον ρυθμιστή

Αυτή δεν ήταν η μοναδική φορά κατά τη χθεσινή ενημέρωση όπου η διοίκηση του ΟΤΕ αναφέρθηκε με δηκτικό τρόπο στον ρυθμιστή της τηλεπικοινωνιακής αγοράς.

Ο εκτελεστικός γενικός διευθυντής του ΟΤΕ κ. Αϊβάζης ανέφερε ότι ο Οργανισμός θα πραγματοποιήσει επενδύσεις για την αναβάθμιση των υποδομών του και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του, ωστόσο σημείωσε πως ο Οργανισμός αντιμετωπίζει προβλήματα στην κατάρτιση της εμπορική πολιτικής του, αφού η ρυθμιστική αρχή καθυστερεί ακόμη και μήνες να δώσει την έγκρισή της, την ώρα που οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ μπορούν μέσα σε μία νύχτα να "κατεβάσουν" καινούργια προγράμματα.

Προβληματίζει και η κινητή πλέον

Τα στελέχη του ΟΤΕ αναφέρθηκαν στις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών αυτήν την εποχή καθώς, λόγω της οικονομικής κρίσης, όλοι ψάχνουν για φθηνότερες λύσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, οποίος παρά τις πιέσεις που δέχεται θα συνεχίσει να παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα. Ειδικά για την Cosmote, τονίστηκε ότι, παρόλο που μειώνεται το περιθώριο κέρδος, παραμένει σταθερά σε καλύτερη θέση έναντι των ανταγωνιστριών της. Μάλιστα, σχολιάζοντας την επιθετική εμπορική πολιτική των ανταγωνιστριών της Cosmote, τα στελέχη του ΟΤΕ σημείωσαν ότι παρακολουθούν την κατάσταση από κοντά και δεν πρόκειται να την αφήσουν να ξεφύγει.

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης αναφορά έγινε και στις διεκδικήσεις του υπουργείου Εργασίας για λογαριασμό του ΙΚΑ και ο κ. Βουρλούμης σημείωσε ότι ο ΟΤΕ δεν αναγνωρίζει ως υποχρέωση τα ποσά που ζητούνται με την επιστολή του υπουργού και για τον λόγο αυτόν δεν έχει καταρτίσει καμία σχετική πρόβλεψη.

Να σημειώσουμε τέλος πως, σχετικά με τις συνέργιες που προκύπτουν από τη σύμπραξη με την D.T., τονίστηκε ότι αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά το λειτουργικό κόστος αλλά και το κόστος παγίων για τον ΟΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v