Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΜPB: Αισιοδοξία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Τις τάσεις βελτίωσης στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επισήμανε η διοίκηση της MPB κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα 2009 της τράπεζας. Τι είπε για ελληνικά ομόλογα, δανεισμό από ΕΚΤ.

ΜPB: Αισιοδοξία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Τις τάσεις βελτίωσης στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά και το "μαξιλάρι" ρευστότητας 2,3 δισ. ευρώ από τιτλοποιήσεις σημείωσε η διοίκηση της Marfin Popular Bank κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα 2009 της τράπεζας.

Όπως τόνισε ο κ. Δημήτρης Σπανοδήμος, επικεφαλής εταιρικής στρατηγικής του ομίλου, το 2009 τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώνονταν στα 530 εκατ. ευρώ, ενώ η πρόβλεψη της τράπεζας για το 2010 διαμορφωνόταν στα 500 εκατ. ευρώ. Πλέον, η πρόβλεψη για το σύνολο της φετινής χρήσης ανέρχεται στα 420 εκατ. ευρώ.

Η τάση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία καθίσταται εμφανής από το γ΄ και το δ΄ τρίμηνο του 2009, οφείλεται κυρίως στην Κύπρο και στις διεθνείς δραστηριότητες. Στην Ελλάδα, τόνισε η MPB, καταγράφεται επίσης μείωση των επισφαλών δανείων, αν και οριακή. 

Παράλληλα, υπογράμμισε πως έχει μεγάλο περιθώριο τιτλοποιήσεων του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, καθώς είναι τιτλοποιημένο μόλις το 13% των δανείων, ενώ στην Κύπρο τα επίπεδα τιτλοποίησης είναι μηδενικά.

Όπως τόνισε, αναμένεται να προχωρήσει σε έκδοση καλυμμένου ομολόγου 500 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, έκδοση καλυμμένου ομολόγου 1,5 δισ. ευρώ στην Κύπρο και έκδοση 300 εκατ. ευρώ από τιτλοποίηση απαιτήσεων.

Ακόμη, η διοίκηση της τράπεζας επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο επανατιμολόγησης χορηγήσεων στην Ελλάδα. 

Ο δανεισμός της τράπεζας από την ΕΚΤ στα τέλη του 2009 διαμορφωνόταν στα 5,5 δισ. ευρώ και αναμένεται μείωση εντός του έτους, ανέφερε, προσθέτοντας ότι το χαρτοφυλάκιο ομολόγων ελληνικού δημοσίου της Marfin Popular Bank ήταν αξίας 2,2 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου, αποτελούμενο κυρίως από τίτλους βραχυπρόθεσμης ωρίμανσης.

Θετική έκπληξη τα αποτελέσματα, λένε οι αναλυτές

Για θετική έκπληξη κάνουν λόγο οι αναλυτές, αναφερόμενοι στα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου της MPB, τονίζοντας ιδιαίτερα τα ισχυρότερα καθαρά έσοδα από τόκους και τις αμοιβές.

Συγκεκριμένα:

"Απρόσμενα καλά" χαρακτηρίζει η Cheuvreux (26/2) τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το δ΄ τρίμηνο η Marfin Popular Bank, σημειώνοντας ότι η έκπληξη ήρθε από τα ισχυρότερα καθαρά έσοδα από τόκους, τη βελτίωση των αμοιβών και το υψηλότερο trading.

Η Cheuvreux διατηρεί τη σύσταση "outperform" για την ΜΡΒ, ενώ προσαρμόζει την τιμή-στόχο στα 2,5 ευρώ ανά μετοχή, από 3 ευρώ προηγουμένως, λόγω του υψηλότερου κόστους κεφαλαίου (12% από 11,5% προηγουμένως).

Η UBS (25/2) από την πλευρά της τονίζει ότι τα αποτελέσματα της ΜΡΒ υπερέβησαν τις εκτιμήσεις του διεθνούς οίκου κατά 32%, λόγω των χαμηλότερων προβλέψεων, ενώ θετική έκπληξη χαρακτηρίζει και τις αμοιβές.

Η UBS διατηρεί αμετάβλητη την τιμή-στόχο των 2,4 ευρώ ανά μετοχή και τη σύσταση "neutral".

Για καθαρά κέρδη υψηλότερα του αναμενομένου και καλύτερα των εκτιμήσεων καθαρά έσοδα από τόκους κάνει λόγο η Citigroup (25/2). Ο διεθνής οίκος χαρακτηρίζει ευχάριστη έκπληξη τη βελτιωμένη ποιότητα του χαρτοφυλακίου της τράπεζας.

Ο οίκος διατηρεί τη σύσταση "buy", μειώνει όμως την τιμή-στόχο στα 2,75 ευρώ ανά μετοχή, από 3,30 ευρώ προηγουμένως, προκειμένου να αντανακλώνται οι χαμηλότερες κατά 11% εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα του 2010 και του 2011.

Η HSBC κάνει λόγο για κέρδη δ΄ τριμήνου υψηλότερα του consensus, χαμηλότερα όμως των δικών της εκτιμήσεων. Παράλληλα, αναφέρει ότι θετική έκπληξη αποτέλεσαν οι τάσεις όσον αφορά στην ποιότητα των assets της τράπεζας, ιδιαίτερα στην Ελλάδα.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v