Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαπραγματεύσεις Αλουμίνιον και ΔΕΗ για ρεύμα

Η Μυτιληναίος ανακοινώνει ότι η Αλουμίνιον πρόκειται να αρχίσει άμεσα διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για τη συμφωνία των όρων στη βάση των οποίων η ΔΕΗ θα καλύπτει τις ανάγκες της Αλουμίνιον σε ηλεκτρικό ρεύμα.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Διαπραγματεύσεις Αλουμίνιον και ΔΕΗ για ρεύμα
Σε διαπραγματεύσεις προσέρχονται η ΔΕΗ και η Αλουμίνιον Α.Ε., θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίος, μετά τη σημερινή απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου που ορίζει τον τρόπο αυτό για την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος που προμηθεύεται η δεύτερη από την πρώτη.

Με την απόφαση αυτή προβλέπεται ότι, αν δεν υπάρξει συμφωνία στη διαπραγμάτευση, η ΔΕΗ έχει μονομερώς τη δυνατότητα να επιβάλει αύξηση έως 10%. Πάντως, η απόφαση της διαιτησίας δεν αναφέρει κατώτατο επίπεδο διαπραγμάτευσης.

Τα δύο μέρη είχαν συμφωνήσει να προσφύγουν στο Διαιτητικό Δικαστήριο ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνει η Αλουμίνιον. Η τελευταία υποστήριξε ότι η ΔΕΗ, μετά την υπουργική απόφαση στις 30/11/2007, που προέβλεπε την απελευθέρωση των τιμολογίων των πελατών υψηλής τάσης, δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει μονομερώς αύξηση χωρίς να προσέλθει πρώτα σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να συμφωνηθεί η νέα τιμολόγηση.

Καθώς υπήρξε διάσταση απόψεων για το ζήτημα αυτό, οι δύο πλευρές προσέφυγαν σε διαιτησία, υπό τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση της διαιτησίας δεν κάνει αναφορά στην παλαιά φόρμουλα της Πεσινέ, καθώς δεν κλήθηκε να αποφανθεί αν ισχύει ή όχι.

Η Αλουμίνιον Α.Ε. έχει τη δυνατότητα να καλύπτει τις ανάγκες της για ηλεκτροπαραγωγή και με καύσιμο LNG, οι τιμές του οποίου έχουν μειωθεί παγκοσμίως κατά 65% από τα μέσα του 2008. Έτσι κι αλλιώς, οι συνθήκες της αγοράς μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 έχουν αλλάξει και το τοπίο στην Ελλάδα, όπου για πρώτη φορά η ζήτηση ηλεκτρισμού μειώθηκε το 2009 κατά 8% και του βιομηχανικού ρεύματος σε ποσοστό 22%.

Η μείωση αυτή μάλιστα συνεχίζεται και εντός του 2010. Η Αλουμίνιον και η Λάρκο απορροφούν ηλεκτρική ενέργεια της τάξεως των 3,5 εκατ. MW ετησίως, που παράγεται από ένα - δύο λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ σε λειτουργία.

Με τα δεδομένα αυτά τα πιθανά σενάρια της κατάληξης των διαπραγματεύσεων εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να είναι: η εύρεση κοινά αποδεκτής τιμής για το σύνολο της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που αγοράζει η Αλουμίνιον, η συμφωνία για την παροχή από τη ΔΕΗ ρεύματος μόνο σε ώρες που της περισσεύει, ήτοι νύχτες, σαββατοκύριακα και αργίες, κάλυψη των υπόλοιπων αναγκών της εταιρίας από το pool, τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής του ομίλου και εισαγωγές.

Η ανακοίνωση της Μυτιληναίος

"Η διοίκηση της Μυτιληναίος Α.Ε - ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, σε συμμόρφωση με την απόφαση της 25ης/2/2010, του Διαιτητικού Δικαστηρίου μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε., του οποίου επιδιαιτητής είχε οριστεί ο κ. Γεώργιος Καλαμίδας, Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η 100% θυγατρική εταιρία μας ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. πρόκειται να αρχίσει άμεσα διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ.

Σκοπός των διαπραγματεύσεων είναι η συμφωνία των όρων, στη βάση των οποίων η ΔΕΗ Α.Ε. θα καλύπτει τις ανάγκες της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. σε ηλεκτρικό ρεύμα, εν όλω ή εν μέρει.

Η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. προσέρχεται στη σημαντική αυτή διαπραγμάτευση με καλή πίστη για την αναζήτηση λύσης, η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα αλλά και την αναπτυξιακή πορεία δύο εκ των σημαντικότερων βιομηχανικών ομίλων της χώρας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v