Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουρλής: Τα σχέδια για τη λιανική μετά τη Samsung

Ετος προσαρμογής στην… μετά Samsung εποχή και επικέντρωσης στο core business, ήτοι τη λιανική δραστηριότητα, χαρακτηρίζει το 2010 η διοίκηση του ομίλου Φουρλή.

Φουρλής: Τα σχέδια για τη λιανική μετά τη Samsung
Ετος προσαρμογής στην… μετά Samsung εποχή και επικέντρωσης στο core business, ήτοι τη λιανική δραστηριότητα, χαρακτηρίζει το 2010 η διοίκηση του ομίλου Φουρλή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου κ. Β. Φουρλή, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των θεσμικών επενδυτών για τα αποτελέσματα του 2009 αλλά και για τις προοπτικές του 2010, το διαζύγιο με την Samsung, πέρα από την αρνητική επίδραση που φέρνει η απώλεια ενός αναγνωρισμένου brand και των αντίστοιχων τζίρων του, θα έχει και θετική επίδραση στη λειτουργία του ομίλου.

Παράλληλα, δήλωσε εμφατικά ότι συνεχίζονται οι προγραμματισμένες επενδύσεις για την ανάπτυξη των ΙΚΕΑ και των Intersport, καθώς και ότι ο όμιλος ενεργοποιείται στο να προσαρτίσει ένα νέο λιανικό concept στην ομιλική ομπρέλλα.

Τα ντεσού και τα οφέλη του διαζυγίου

Αναλυτικότερα, η διοίκηση του ομίλου ανέφερε πως η λύση συνεργασίας με την Samsung, οφείλεται σε απόφαση της πολυεθνικής να δραστηριοποιηθεί με αυτόνομες θυγατρικές, παύοντας τη σχέση με 18 αντιπροσώπους, ένας εκ των οποίων και η Fourlis Trade. Σημειώνεται ότι από το σύνολικό τζίρο της χονδρικής του ομίλου ύψους 370 εκατ.ευρώ περίπου τα 280 εκατ. ευρώ αφορούσαν τη Samsung, ενώ η συνεισφορά του brand αποτελούσε το 60% των κερδών EBITDA του τομέα χονδρικής και το 7%-8% του συνολικού EBITDA του ομίλου.

Σύμφωνα με τον κ. Β. Φουρλή, το διαζύγιο με την πολυεθνική (το οποίο για τη Ρουμανία έρχεται οριστικά στο τέλος του α’ εξαμήνου και για την Ελλάδα στο τέλος του 2010) περιλαμβάνει ευνοικούς όρους για τον όμιλο, καθώς η Samsung θα καλύψει σε μεγάλο βαθμό τα κόστη αναδιάρθρωσης της χονδρικής του ομίλου και εν πάσει περιπτώσει θα υποστηρίξει την ομαλή απεμπλοκή ενός από τους πλέον αποδοτικούς αντιπροσώπους της.

Πέραν της συγκεκριμένης εξασφάλισης, ο όμιλος μειώνοντας την έκθεση του στη χονδρική, μειώνει ταυτόχρονα τον κίνδυνο επισφαλειών (οι οποίες ιδίως στη Ρουμανία υπήρξαν βρόχος τα τελευταία χρόνια), ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνει κεφάλαια κίνησης, τα οποία δεσμεύονταν για την υποστήριξη της δραστηριότητας και τα οποία αναμένεται να διοχετευθούν σε άλλες επενδυτικές κινήσεις.

---Σχέδια για τη λιανική

Η στρατηγική επιλογή του ομίλου, η οποία ήδη έχει σηματοδοτηθεί από την ανάπτυξη ΙΚΕΑ και Ιntersport, αφορά στη λιανική, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Όπως εξάλλου δήλωσε η διοίκηση του ομίλου, μια από τις προτεραιότητες του 2010 είναι η εξέταση των πιθανών ευκαιριών για επέκταση μέσω ενός νέου concept.

Ως επιστέγασμα, ο πρόεδρος του ομίλου, κ.Β.Φουρλής ανέφερε πως εξετάζεται τόσο η πιθανότητα «εισαγωγής» ενός νέου λιανικού σήματος, όσο και η πιθανότητα εξαγοράς υφιστάμενης αλυσίδας, καθώς η κρίση που διανύει το λιανεμπόριο δημιουργεί ευκαιρίες και οδηγεί σε περαιτέρω συγκέντρωση.

Πέραν των μελλοντικών σχεδίων, ο όμιλος συνεχίζει το επενδυτικό του πρόγραμμα, το οποίο υπολογίζεται σε 30 εκατ.ευρώ περίπου για το 2010, με στόχο την ολοκλήρωση και λειτουργία τον Οκτώβριο του ΙΚΕΑ στα Ιωάννινα αλλά και την προώθηση των εργασιών στο ΙΚΕΑ της Σόφια, το οποίο θα λειτουργήσει στα τέλη του 2011. Επιπλέον, αναμένεται η δημιουργία 5-6 νέων σημείων για την Intersport.

---Προοπτικές 2010

Οσον αφορά τις εκτιμώμενες επιδόσεις για την τρέχουσα χρήση, ο όμιλος παρουσιάστηκε «επιφυλακτικά αισιόδοξος», υπογραμμίζοντας ότι παρά τις θετικές επιδόσεις στο δ’ τρίμηνο του 2009, η αίσθηση για το 2010 είναι ότι θα υπάρξει πραγματική μείωση της καταναλωτικής δαπάνης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία του εμπορίου.

Επισήμανε ωστόσο ότι η ανθεκτικότητα της ΙΚΕΑ στην κρίση, όπως φάνηκε και το 2009 με την like for like υποχώρηση τζίρου κατά 2% και τη συνολική αύξηση των πωλήσεων του τομέα (συμπεριλαμβανομένου του νέου ΙΚΕΑ στη Λάρισα) κατά 4%, αποδεικνύει ότι κερδίζει μερίδια, γεγονός που εκτιμά ότι θα συνεχιστεί και το 2010.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος μείωσε δραστικά το 2009 τον καθαρό δανεισμό του στα 58 εκατ.ευρώ από 141,5 εκατ.ευρώ στα τέλη του 2008, εκμεταλλευόμενος τις ισχυρές ταμειακές του ροές. Για το 2010, αν και δεν προβαίνει σε σαφή πρόβλεψη για κανένα βασικό μέγεθος, εκτιμά ότι το cash flow θα εξυπηρετήσει πλήρως τις επενδύσεις του.

* Η παρουσίαση του ομίλου Φουρλή στην ΕΘΕ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v