Ν. Αναστασόπουλος: Τι απαντά για πιθανό πρόστιμο

Καταλογιστική πράξη με χρηματική ποινή ύψους 955.625,70€ για διαφυγόντες δασμούς και φόρους με επιπλέον τριπλάσιας αξίας πρόστιμο επιδόθηκε στο πρώην CEO του ΟΛΠ, Ν. Αναστασόπουλο.

Ν. Αναστασόπουλος: Τι απαντά για πιθανό πρόστιμο
Ο Ν. Αναστασόπουλος που ως γνωστόν είχε υποβάλει την παραίτησή του αμέσως μετά τις εκλογές της 4/10/2009, παραμένων ως υπηρεσιακώς Δ/νων Σύμβουλος στον ΟΛΠ μέχρι 10/11/2009 οπότε και αντικαταστάθηκε από το νυν Πρόεδρο & Δ/νοντα Σύμβουλο κ. Γεώργιο Ανωμερίτη, επιθυμεί να ανακοινώσει τα εξής :

Σήμερα, 24/2/2010, ή τέσσερις μήνες μετά την παραίτησή μου, μου επεδόθη από το 5ο Τελωνείο Πειραιώς η υπ’αριθμ. 222/09/2010 καταλογιστική πράξη με την εξοντωτική χρηματική ποινή ύψους 955.625,70€ για δήθεν διαφυγόντες δασμούς και φόρους με επιπλέον τριπλάσιας αξίας πρόστιμο ύψους 2.866.877,37€ δηλαδή σύνολο ποινής 3.822.503,07€.

Η ανωτέρω απίστευτη ποινή αφορά σε ένα container με τσιγάρα που εκφορτώθηκε στο λιμάνι του Πειραιά τον Φεβρουάριο του 2004 - που ο υποφαινόμενος δεν ήταν Διευθύνων Σύμβουλος αφού ανέλαβε τον Φεβρουάριο του 2005 - για να διαπιστωθεί τον Ιούνιο του 2008, όταν τα εμπορεύματα δηλαδή τα τσιγάρα είχαν ήδη τρεις μήνες μετά την άφιξή τους δηλαδή τον Μάιο του 2004 καταστραφεί, ότι υπήρχε έλλειμμα.

Τα διαδοχικά γεγονότα και οι ενέργειες του Τελωνείου, από αφίξεως του container μέχρι την «διαπίστωση» του ελλείμματος, τέσσερα έτη μετά την άφιξη των τσιγάρων και έξι χρόνια μέχρι την υποβολή της Καταλογιστικής Πράξεως, παρουσιάζουν πλήθος ελλείψεων και παραλείψεων των οργάνων του Τελωνείου.

Πέραν αυτού, αυθαίρετα και αναπόδεικτα θεωρεί ποινικά υπεύθυνο λαθρεμπορίου τσιγάρων τον τέως εδώ και τέσσερις μήνες εκπρόσωπο της εταιρίας δηλαδή τον υπογράφοντα για ένα γεγονός που αν συνέβη, αφού ουδέποτε σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία διαθέτει ο Οργανισμός έγινε καταμέτρηση του ελλείμματος παρουσία του Οργανισμού, θα συνέβη το πρώτο τρίμηνο από αφίξεως δηλαδή στις αρχές του 2004. Τούτο βεβαιώνεται και από το Καπνολογικό Ινστιτούτο Ελλάδος και από τις καπνοβιομηχανίες και συγκεκριμένα ότι οι συνθήκες αποθήκευσης στο Λιμάνι είναι απολύτως ακατάλληλες για τα τσιγάρα και ότι αυτά καθίστανται άχρηστα μετά από μερικές εβδομάδες από της άφιξής των, αναφέρει ο κ. Αναστασόπουλος. 

Ο Ο.Λ.Π. επί διοικήσεώς μου και συγκεκριμένα στις 13/7/2009 κατήγγειλε το παραπάνω θέμα στον τότε Ειδικό Γραμματέα Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) τονίζοντας την ομοιότητα των γεγονότων που αφορούσαν στο «λαθρεμπόριο» τσιγάρων με την υπόθεση του 2002 για την οποία και πάλι στον υπογράφοντα είχε επιβληθεί παρομοίου ύψους 4.000.000,00€ περίπου ποινή με την ίδια αιτιολογία και με την διαπίστωση ότι το Τελωνείο είχε υποπέσει στις ίδιες παραλείψεις. Η καταγγελία, απ’ότι γνωρίζουμε, διαβιβάστηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα. Πέραν αυτού, την ίδια εποχή ο Ο.Λ.Π. πρότεινε στις 19/6/2009 σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση τελωνειακών παραβάσεων και θεραπείας του γενικότερου προβλήματος πλημμελούς έλλειψης των τελωνειακών αρχών. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας όρισε Επιτροπή η οποία και δυστυχώς, σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε την 1/10/2009 από την ΥΠΕΕ, σε ουδέν συμπέρασμα κατέληξε.

Σημειώνεται ιδιαιτέρως ότι η έρευνα του Τελωνείου ξεκίνησε στις 29/9/2009 δηλαδή μόλις συμπτωματικά πριν από τις εκλογές, το δε θέμα από πλευράς Ο.Λ.Π. και την σχετική απολογία το χειρίστηκε, λόγω της ήδη τότε δοθείσης παραίτησής μου, ο Αναπληρωτής Δ/νων Σύμβουλος και Αρμόδιος σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ο οποίος και υπέβαλε σχετικό Απολογητικό Υπόμνημα με την αντίστοιχη ΕΔΕ που διενεργήθηκε από τον Ο.Λ.Π. Τόσο το Απολογητικό Υπόμνημα όσο και η Ένορκη Διοικητική Εξέταση βάσει αντικειμενικών στοιχείων τεκμηριώνουν την θέση ότι η Καταλογιστική Πράξη είναι έωλος, ανακριβής και ατεκμηρίωτη. Πέραν των άλλων, ο τότε Δ/νων Σύμβουλος ως όφειλε ενημέρωσε πλήρως για το πρόβλημα της λαθρεμπορίας τσιγάρων και της λειτουργίας των Τελωνείων τη νέα κυβέρνηση και τη νέα Διοίκηση του Ο.Λ.Π.

Από την ενέργεια – τις ενέργειες πλέον του Τελωνείου δημιουργούνται πλήθος ερωτηματικών για την ανεπαρκή λειτουργία του, τη νομιμότητα των αποφάσεών του, την μη λήψη μέτρων προς πάταξη της λαθρεμπορίας, την επιβολή της ποινής σε φυσικό πρόσωπο που έχει απολέσει την ιδιότητα του Δ/νοντος Συμβούλου εδώ και τέσσερις μήνες, την μη παρουσία του Ο.Λ.Π. όπως θα έπρεπε στις καταμετρήσεις των ελλειμμάτων, την καθυστερημένη χρονικώς αντίδρασή των όπως «λαθρεμπορία» τσιγάρων του 2002 αποκαλύπτεται το 2009 ή και «λαθρεμπορία» του 2004 αποκαλύπτεται το 2010 δηλαδή με τέτοια χρονική υστέρηση που είναι αδύνατον να εξευρεθούν τα πραγματικά σε κάθε περίπτωση στοιχεία όταν ο Ο.Λ.Π. διακινεί άνω των 800.000 container τον χρόνο, έχουν αλλάξει τουλάχιστον δύο διευθυντές τελωνείων, το δε προσωπικό του Ο.Λ.Π. λογικά έχει μια έντονη κινητικότητα στο σταθμό φορτοεκφόρτωσης με αποτέλεσμα ουδεμία έρευνα να μπορεί να δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η αδυναμία συντονισμού μεταξύ Οργανισμού ανήκοντος στο δημόσιο και δημοσίας αρχής όπως το Τελωνείο ενθαρρύνει το πάσης φύσεως λαθρεμπόριο και οδηγεί τις τελωνειακές αρχές, προκειμένου αυτές να βγουν εκτός ευθύνης, σε αναζήτηση οιονδήποτε εύκολων ενόχων προκειμένου συγχρόνως να εμφανίσουν ως επιτυχία το έσοδο εκ των υποτιθέμενων ποινών.

Ο υπογράφων πέραν της υπηρεσιακής διαβίβασης της υπόθεσης από την ΥΠΕΕ στον εισαγγελέα θα ασκήσει και ο ίδιος προσωπικά όλα τα ένδικα μέσα προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια και να μην καταβληθεί το παραπάνω αδιανόητο πρόστιμο καταθέτοντας επίσης μήνυση και αγωγή αποζημίωσης εναντίον όλων των υπευθύνων προκειμένου να προστατευθεί η προσωπική τιμή, η αξιοπρέπεια και η επιχειρηματική του φήμη, αναφέρει ο κ. Αναστασόπουλος.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v