ΑΚΤΩΡ: Δωρεάν μετοχές (2ν/10π), η στρατηγική 2004

Τη διανομή δωρεάν μετοχών σε αναλογία 2 νέες για κάθε 10 παλαιές, καθώς και τη διανομή μερίσματος 0,40 ευρώ, ενέκρινε η ετήσια γενική συνέλευση της εταιρίας ΑΚΤΩΡ, που συνήλθε σήμερα 24 Ιουνίου.

ΑΚΤΩΡ: Δωρεάν μετοχές (2ν/10π), η στρατηγική 2004
Τη διανομή δωρεάν μετοχών σε αναλογία 2 νέες για κάθε 10 παλαιές, καθώς και τη διανομή μερίσματος 0,40 ευρώ για τη χρήση του 2003, ενέκρινε η ετήσια γενική συνέλευση της εταιρίας ΑΚΤΩΡ, που συνήλθε σήμερα 24 Ιουνίου.

Δικαίωμα απολαβής μερίσματος έχουν οι μέτοχοι που θα περιλαμβάνονται στο μετοχολόγιο της εταιρείας κατά την λήξη της συνεδρίασης της 24ης Ιουνίου του 2004. Από την 25η Ιουνίου 2004, οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα απολαβής μερίσματος.

Η ημερομηνία έναρξης διανομής του μερίσματος θα αποφασιστεί από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Επίσης, η Γενική Συνέλευση της εταιρείας ΑΚΤΩΡ αποφάσισε Αύξηση του Μετοχικού της Κεφαλαίου κατά το ποσό των 19.597.047,54 ευρώ, που προέρχεται από α) κεφαλαιοποίηση υπεραξίας από αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων (Ν.3229/2004) και β) κεφαλαιοποίηση εκ της διαφοράς από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο, με έκδοση 22.525.342 νέων μετοχών ονομαστικής αξίας εκάστης μετοχής 0,87 ευρώ και διανομή αυτών δωρεάν στους μετόχους της σε αναλογία 2 νέες ανά 10 παλαιές μετοχές.

Η αποκοπή του δικαιώματος για τις δωρεάν μετοχές θα ανακοινωθεί έγκαιρα από την εταιρεία.

Ιδιαίτερη αναφορά στη γενική συνέλευση έγινε για τη στρατηγική και τις προοπτικές της εταιρίας, όπου τονίσθηκε ότι η θετική πορεία συνεχίστηκε κατά το 2003 στα πλαίσια της γενικότερης στρατηγικής ανάπτυξής της, κύρια σημεία της οποίας είναι τα ακόλουθα:

* Η εκτέλεση των μεγάλων έργων υποδομής που έγιναν στη χώρα μας όπως η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ, η Γέφυρα ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ, ο βιολογικός καθαρισμός στην Ψυττάλεια, η ανακαίνιση του ΟΑΚΑ και η στέγαση του Ολυμπιακού Σταδίου και Ποδηλατοδρομίου, εδραιώνει την παρουσία της ΑΚΤΩΡ σε αυτό τον τομέα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα έργα του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελέσουν για μία 4ετία ακόμα βασικό σκέλος της δραστηριότητας.

* Ο κατασκευαστικός όμιλος μέσω των πτυχίων 6ης και 5ης τάξης θα επιδιώξει να έχει σημαντική παρουσία σε έργα μικρότερου μεγέθους καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο όλη την πυραμίδα των έργων. Οι μικρότερες εταιρείες καθώς δραστηριοποιούνται στην επαρχία προσφέρουν στον όμιλο γεωγραφική κάλυψη στην Ελληνική Επικράτεια.

* Παράλληλα, η Εταιρεία ήδη δραστηριοποιείται στο χώρο των μεταλλείων και λατομείων αδρανών υλικών. Στο μέλλον σκοπεύει να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της στον τομέα αυτόν που αφενός της εξασφαλίζει την ποιότητα, ποσότητα και έγκαιρη παράδοση των πρώτων υλών που είναι απαραίτητες στην κατασκευή και αφετέρου κατασκευαστικό αντικείμενο.

* Η εμπειρία της ζεύξης Ρίου-Αντιρρίου και της Αττικής Οδού τοποθετούν την Εταιρεία στην πρώτη γραμμή των εργοληπτικών εταιρειών με δυνατότητες επιτυχούς συμμετοχής στους διαγωνισμούς ανάλογων έργων. Η Εταιρεία διαθέτει την τεχνογνωσία να αναλαμβάνει και να εκτελεί τα έργα αυτού του είδους με τρόπους που μειώνουν τους επενδυτικούς κινδύνους και μεγιστοποιούν τα αναμενόμενα οφέλη.

Η συμμετοχή της ως ”επικεφαλής” (Leader) σε τρία Συγχρηματοδοτούμενα Έργα και με υψηλά ποσοστά συμμετοχής σε άλλα δύο επίσης Συγχρηματοδοτούμενα αποτελεί στρατηγικό στόχο.

* Στον τομέα των Ιδιωτικών Έργων, που αναπτύσσεται ραγδαία, υπάρχει ήδη σταθερή βάση πελατών η οποία διευρύνεται, ενώ η Εταιρεία προχωράει στην υλοποίηση οικιστικών και ξενοδοχειακών μονάδων αλλά και εμπορικών κέντρων.

* Σχετικά με τις κατασκευαστικές αγορές του εξωτερικού, έχει γίνει σημαντική προσέγγιση και εγκατάσταση και ήδη έχουν αναληφθεί και εκτελούνται έργα στη Ρουμανία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Κατάρ.

Η γενική συνέλευση της εταιρείας ΑΚΤΩΡ επικύρωσε την εκλογή μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της, η σύνθεση του οποίου έχει ως εξής:

1. Δημήτριος Κούτρας, Πρόεδρος Δ.Σ. & Γενικός Διευθυντής (μέλος εκτελεστικό)

2. Δημήτριος Καλλιτσάντσης, Διευθύνων Σύμβουλος (μέλος εκτελεστικό)

3. Άλκηστη Τρίχα – Αθανασούλη, Αντιπρόεδρος Δ.Σ (μέλος εκτελεστικό)

4. Λεωνίδας Μπόμπολας, Σύμβουλος (μέλος εκτελεστικό)

5. Μαρία-Αναστασία Καρατζά, Σύμβουλος (μέλος εκτελεστικό)

6. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, Σύμβουλος (μέλος μη εκτελεστικό)

7. Νικόλαος Τρίχας, Σύμβουλος (μέλος μη εκτελεστικό)

8. Χριστόφορος Βογιατζόγλου, Σύμβουλος (μέλος μη εκτελεστικό –ανεξάρτητο)

9. Γεώργιος Μπεκιάρης, Σύμβουλος (μέλος μη εκτελεστικό –ανεξάρτητο)

Η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ κατά τη χρήση 2003 συνέχισε την ηγετική της παρουσία στον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο. Παράλληλα με τη διεκδίκηση σημαντικών έργων στην Ελλάδα, αναπτύχθηκε μέσω θυγατρικών της επιχειρήσεων σε παραγωγικές δραστηριότητες υποστηρικτικές στις κατασκευές (λατομεία, σκυροδέματα, ασφαλτοσκυροδέματα), καθώς επίσης μέσω της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ συμμετέχει στη διαχείριση των ορυχείων Χαλκιδικής.

Με ετήσιο Κύκλο Εργασιών που μαζί με τις θυγατρικές, προσέγγισε για το έτος 2003 τα εννιακόσια εκατομμύρια ΕΥΡΩ (900 εκ. ευρώ) και κέρδη προ φόρων που ξεπέρασαν τα εκατόν δέκα πέντε εκατομμύρια ευρώ (115 εκ. ευρώ), η εταιρεία, όπως αναφέρθηκε, έχει σταθεροποιηθεί οριστικά στην Ομάδα των Μεγάλων Κατασκευαστικών Εταιρειών της Ευρώπης.

Η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ με τη σημαντική της παρουσία στην Ελλάδα και τη δυναμική της επέκταση στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με την ουσιαστική ανυπαρξία δανειακών υποχρεώσεων και τα ταμειακά διαθέσιμα εβδομήντα εκατομμυρίων ευρώ (70 εκ. ευρώ) στις 31.12.2003, έχει πλέον δρομολογήσει τη νέα (μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες) δραστηριότητά της.

Οπως τονίσθηκε, σημαντική βελτίωση παρουσίασαν τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας ΑΚΤΩΡ το έτος 2003 σε σύγκριση με το 2002 και διαμορφώθηκαν ως εξής:

Τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη της ΑΚΤΩΡ διαμορφώθηκαν σε 115,37 εκ. ευρώ έναντι 105,12 εκ. ευρώ (αύξηση 9,74%) και μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας σε 75,54 εκ. ευρώ έναντι 66,48 εκ. ευρώ το 2002 (αύξηση 13,63%). Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 897,52 εκ. ευρώ έναντι 809,68 εκ. ευρώ το 2002 (αύξηση 10,85%).

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα πριν την ενοποίηση:

* Κύκλος Εργασιών: 860,52 εκ. ευρώ έναντι 750,10 εκ. ευρώ (αύξηση 14,72%).

* Κέρδη προ φόρων :113,46 εκ. ευρώ έναντι 104,90 εκ. ευρώ (αύξηση 8,17%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v