Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sprider: Αύξηση τζίρου κατά 6%-7% το 2009

Με αύξηση πωλήσεων της τάξης του 6%-7% τερμάτισε σύμφωνα με εκτιμήσεις τη χρήση του 2009 ο όμιλος Sprider, ο οποίος αντιμετώπισε την κάμψη της ζήτησης τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις γειτονικές της ΝΑ. Ευρώπης.

Sprider: Αύξηση τζίρου κατά 6%-7% το 2009
Με αύξηση πωλήσεων της τάξης του 6% - 7% τερμάτισε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τη χρήση του 2009 ο όμιλος Sprider, ο οποίος αντιμετώπισε την κάμψη της ζήτησης τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις γειτονικές της ΝΑ. Ευρώπης όπου διαθέτει παρουσία.

Έπειτα από έναν πολύ κακό εμπορικά Νοέμβριο, και ο Δεκέμβριος παρουσιάστηκε αδύναμος, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2008, για την αλυσίδα καταστημάτων του ομίλου, αν και η συγκράτηση των πωλήσεων ήταν ελαφρώς μικρότερη απ’ όσο εκτιμούσε η διοίκηση της εισηγμένης.

Με βάση τα παραπάνω, το δ΄ τρίμηνο της χρήσης του 2009, κατά το οποίο η αλυσίδα παραδοσιακά πραγματοποιεί μεγάλο μέρος του τζίρου της και καρπώνεται επίσης το μεγαλύτερο κομμάτι της κερδοφορίας της, δεν ανέτρεψε την εικόνα των προηγούμενων τριμήνων, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να διαμορφωθούν ανοδικά μεν έναντι του 2008, αλλά σημαντικά χαμηλότερα έναντι των ρυθμών ανάπτυξης που παρουσίαζε η αλυσίδα κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενδεχομένως να προβεί σε μεγαλύτερες απομειώσεις εμπορευμάτων στο δ΄ τρίμηνο, πέραν των 2,5 εκατ. ευρώ περίπου που ενέγραψε στο γ΄ τρίμηνο του 2009, ως απόρροια της συσσώρευσης αποθεμάτων που απαξιώνονται.

Τέλος, σημειώνεται πως στο τέλος του 2009 ο καθαρός δανεισμός του ομίλου αναμένεται να διαμορφωθεί στα 40 εκατ. ευρώ, μεγάλο μέρος του οποίου είναι μακροπρόθεσμος.

Για την τρέχουσα χρήση, η διοίκηση διατηρεί χαμηλές προσδοκίες, παρά τη θετική κίνηση που καταγράφεται την περίοδο των εκπτώσεων, εκτιμώντας ότι το α΄ εξάμηνο του 2010 η αγορά θα συνεχίσει να είναι πτωτική.

Στο πλάνο επενδύσεων για το 2010 περιλαμβάνεται η δημιουργία 5 καταστημάτων στην εγχώρια αγορά, ενώ διατηρούνται οι σκέψεις για αναδιάρθρωση του δικτύου της εταιρίας στη Ρουμανία, όπου επικεφαλής έχει τεθεί ο κ. Δωρόθεος Χατζηιωάννου, δίνοντας το μέτρο της βαρύτητας που κατέχει η εν λόγω αγορά για τον όμιλο σε μακροπρόθεσμη βάση.

Ο όμιλος, ωστόσο, εξακολουθεί να σχεδιάζει την απόσυρσή του από αγορές της ΝΑ. Ευρώπης, θεωρώντας ότι η παραμονή του θα κοστίσει κεφάλαια που δεν πρόκειται να αποσβεστούν, καθώς οι οικονομικές συνθήκες στην περιοχή παραμένουν κακές.

Έτσι, μετά την αποχώρηση από τα Σκόπια και τη Σερβία, δρομολογεί την απεμπλοκή του από την Πολωνία και την Κύπρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v