Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστολή-«βόμβα» του Borodino για Commercial

Το προχωρημένο ενδιαφέρον του ομίλου Borodino για την απόκτηση των Commercial Value και Aspis Bank επιβεβαιώνει η επιστολή που εστάλη σε ΕΠΕΙΑ και Τράπεζα της Ελλάδος. Τι δηλώνει η ΤτΕ για τον ρωσικό όμιλο.

Επιστολή-«βόμβα» του Borodino για Commercial
Το προχωρημένο ενδιαφέρον του ομίλου Borodino για την απόκτηση των Commercial Value και Aspis Bank επιβεβαιώνει η επιστολή που εστάλη στην ΕΠΕΙΑ και στην Τράπεζα της Ελλάδος, δημιουργώντας ερωτήματα για το γιατί πάγωσαν προσωρινά από τις εποπτικές αρχές οι διαδικασίες των ελέγχων καταλληλότητας του ρωσικού ομίλου.

Με την επιστολή, την οποία φέρνει στο φως της δημοσιότητας το euro2day, ο ρωσικός όμιλος δηλώνει έτοιμος να προχωρήσει στην οριστικοποίηση της συμφωνίας για την απόκτηση των Commercial Value και Aspis Bank εφόσον λάβει την αρχική έγκριση καταλληλότητας από την ΕΠΕΙΑ και την Τράπεζα της Ελλάδος για δραστηριοποίηση στην ελληνική ασφαλιστική και τραπεζική αγορά.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του θα απαιτηθεί ένας μήνας για τη διενέργεια του απαραίτητου οικονομικού και νομικού ελέγχου (due diligence), μετά την οποία δηλώνει έτοιμος να καλύψει την αύξηση κεφαλαίου κατά 80 εκατ. ευρώ της Commercial Value.

Ζητά μάλιστα από την ΕΠΕΙΑ την υπόσχεση ότι εφόσον καλυφθεί η αύξηση θα άρει όλους τους περιορισμούς που αφορούν σε λογαριασμούς της Commercial, είτε τρέχοντες είτε αποθεματικών. Επιπλέον, δηλώνει ότι μέρος των κεφαλαίων της αύξησης της Commercial μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Aspis Bank ώστε η ασφαλιστική να διατηρήσει τον έλεγχο του 35% της τράπεζας.

Το προχωρημένο ενδιαφέρον του ομίλου Borodino για τις Commercial Value και Aspis Bank εντείνει τα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες ώρες, μετά την απόφαση του χθεσινού διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΕΙΑ να επιβάλει προσωρινή παύση εκτέλεσης νέων εργασιών στην Commercial.

Από το πρωί κυκλοφορούν φήμες ότι η ΕΠΕΙΑ πάγωσε τη διαδικασία έγκρισης καταλληλότητας (αποστολή ερωτηματολογίου), κίνηση που εφόσον ισχύει δείχνει ότι η εποπτική αρχή αντιμετωπίζει με δυσπιστία τον ρωσικό όμιλο.

H ΕΠΕΙΑ έπειτα από κάποιες παλινωδίες και νέο σημερινό ραντεβού του εκπροσώπου του ομίλου Borodino με τον πρόεδρο της ΕΠΕΙΑ κίνησε τη διαδικασία αποστολής του ερωτηματολογίου καταλληλότητας, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη.

Στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος, με τα οποία ήρθε σε επαφή το euro2day, διευκρινίζουν ότι η ΤτΕ δεν έχει διατυπώσει μέχρι στιγμής άποψη για την καταλληλότητα του ομίλου Borodino, αφού μόλις πρόσφατα έλαβε την επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από πλευράς του.

Η όποια ενημέρωσή μας για το θέμα, συμπληρώνουν τα ίδια στελέχη, είναι προφορική και προέρχεται από την ΕΠΕΙΑ.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Τετάρτη εκπρόσωποι του ομίλου Borodino συναντήθηκαν με στελέχη της ΕΠΕΙΑ παρουσία εκπροσώπου και της ΤτΕ και επιβεβαίωσαν και προφορικά το ενδιαφέρον τους για είσοδο στην ελληνική ασφαλιστική και τραπεζική αγορά.

Ενδιαφέρον που δηλώνεται και με την επιστολή με την οποία υπόσχονται ότι υπό την ομπρέλα και το management του ομίλου οι Commercial Value και Aspis Bank θα καταστούν ηγέτιδες δυνάμεις στην Ελλάδα, στη ΝΑ. Ευρώπη και στη Ρωσία. Τονίζουν δε ιδιαίτερα για την Aspis Bank ότι θα «γιγαντωθεί» μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών αλλά και από τις συνέργιες που θα προκύψουν εξαιτίας της διασποράς των δραστηριοτήτων του ομίλου.

Η Borodino Group of Companies ιδρύθηκε το 1994 και είναι μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές κοινοπραξίες της Ρωσίας, με δραστηριότητες στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τις κατασκευές, τις τηλεπικοινωνίες, μέσω περίπου 80 εταιριών και βιομηχανιών που εντοπίζονται στα εδάφη της Ρωσίας, της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (πρώην ΕΣΣΔ) και σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με το «Forbes» ο όμιλος κατατάσσεται 38ος μεταξύ των «200 μεγαλύτερων ιδιωτικών επιχειρήσεων» του πλανήτη. Στα χρηματοοικονομικά συμφέροντά του περιλαμβάνονται η τράπεζα Petroff-Bank, που δραστηριοποιείται διεθνώς προσφέροντας υψηλής τεχνολογίας υπηρεσίες σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και η ασφαλιστική ELKOS Insurance, που έχει προσανατολισμό με επίκεντρο στις μεταφορές και στις βιομηχανικές κατασκευές.

* Η επιστολή του ομίλου Borodino δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v