Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Β. Μπαλλής:Να προστατευθεί η τραπεζική ρευστότητα

Η προστασία της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι πρωταρχικός στόχος ώστε να μπορούν να στηρίζουν επαρκώς ΜΜΕ και νοικοκυριά, τόνισε ο αναπληρωτής CEO της Eurobank, Β. Μπαλλής.

Β. Μπαλλής:Να προστατευθεί η τραπεζική ρευστότητα
Η προστασία της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι πρωταρχικός στόχος ώστε να μπορούν να στηρίζουν επαρκώς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, τόνισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Βύρωνας Μπαλλής, σε ομιλία του σε συνέδριο που οργάνωσε η "Απογευματινή".  

Ο κ. Μπαλλής επεσήμανε τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζουν και καλούνται να διαδραματίσουν οι ελληνικές τράπεζες, στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

"Μια διευκόλυνση στην αποπληρωμή των δόσεων δανείων ή μία μικρή ένεση ρευστότητας θα κάνει την διαφορά μεταξύ επιβίωσης, η μη, μιας μικρομεσαίας επιχείρησης", τόνισε χαρακτηριστικά. 

Όμως, σημείωσε, βασική προϋπόθεση για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση και αρωγή των τραπεζών είναι η ύπαρξη επαρκούς ρευστότητας των τραπεζών, η οποία -για το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας- προέρχεται κυρίως από καταθέσεις.

Ταυτόχρονα, η ομαλή αποπληρωμή παλαιών δανείων παρέχει την αναγκαία ρευστότητα για να χορηγηθούν νέα δάνεια και να καλυφθούν νέες ανάγκες τόσο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών έτσι ώστε να μπορεί να κινηθεί, στο σύνολό της, η ελληνική οικονομία, εξήγησε ο κ. Μπαλλής.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πολιτεία θα πρέπει, από την πλευρά της, να μεριμνήσει ώστε τα αναγκαία μέτρα για την δημοσιονομική προσαρμογή να μην έχουν -κατά το δυνατόν- αρνητικό αντίκτυπο στις εγχώριες καταθέσεις ενώ θα πρέπει να εξεταστούν συγκεκριμένα κίνητρα για την προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό (παράδειγμα Ιταλίας), σημείωσε ο αναπληρωτής CEO της Eurobank.

Παράλληλα, συνέχισε, στο εσωτερικό, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν αναπτύσσεται μία ‘κουλτούρα’ υπεκφυγής από τις ειλημμένες τραπεζικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει ως χώρα να επιδοθούμε σε μία τιτάνια προσπάθεια για την αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης των ξένων αγορών αλλά και ενός κλίματος αισιοδοξίας με αποδέκτη την ‘φοβισμένη’ ελληνική κοινωνία, ανέφερε.

* Η ομιλία του κ. Βύρωνα Μπαλλή δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v