Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπαδάκης: Οι προτεραιότητες της ΕΥΑΘ

Την ισορροπία του κοινωνικού και επιχειρηματικού ρόλου της ΕΥΑΘ θα επιδιώξει να αποκαταστήσει, ως άμεση προτεραιότητα, η νέα διοίκηση της εταιρίας, περνώντας από κόσκινο όλες τις ενέργειες της προηγούμενης διοίκησης.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Παπαδάκης: Οι προτεραιότητες της ΕΥΑΘ
Την ισορροπία του κοινωνικού και επιχειρηματικού ρόλου της Εταιρίας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης θα επιδιώξει να αποκαταστήσει, ως άμεση προτεραιότητα, η νέα διοίκηση της εταιρίας, περνώντας από κόσκινο όλες τις ενέργειες της προηγούμενης διοίκησης.
 
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Νίκος Παπαδάκης υπογραμμίζει ότι η διαχείριση κοινωνικών αγαθών όπως το νερό και το περιβάλλον οφείλει να είναι κρατική, βάσει της φιλοσοφίας της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτή τη φάση δεν έχουν αποσαφηνισθεί οι κυβερνητικές προθέσεις για το αν θα υπάρξει συγχώνευση ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, ή αν θα διατεθεί μειοψηφικό ποσοστό της ΕΥΑΘ σε ιδιώτες. Το θέμα αυτό χειρίζεται αποκλειστικά το οικονομικό επιτελείο.

Πάντως, εκείνο που προκύπτει και από την απάντηση του κ. Παπαδάκη είναι ότι το δημόσιο διατηρεί τον έλεγχο της ΕΥΔΑΠ, όπως και το μάνατζμεντ.

Η νέα διοίκηση της ΕΥΑΘ έχει θητεία ενός μηνός και ανέλαβε τα καθήκοντα της από τη διορισμένη από το Πρωτοδικείο διοίκηση, καθώς η υπό τον Γ. Σκόδρα «έφυγε κυριολεκτικά νύχτα, κάτω από το βάρος τρομακτικών εντάσεων και αδιαφάνειας αφήνοντας την εταιρεία σε κατάσταση πλήρους διάλυσης», όπως αποκαλύπτει ο κ. Παπαδάκης.

Ο νέος CEO δεν διστάζει να μιλήσει ανοικτά. «Ο κοινωνικός χαρακτήρας της εταιρείας απεμπολήθηκε προκειμένου να εμφανιστούν «υψηλά κέρδη» και να «στηριχθεί η μετοχή». Την ίδια ώρα, αγνοήθηκαν σοβαρές οικονομικές υποχρεώσεις της εταιρείας και μείζονα προβλήματα μπήκαν «κάτω από το χαλί».

Δικομανία και δικοπληξία, πολλαπλές παραμορφώσεις, κλίμα φόβου ανάμεσα στους εργαζομένους, διάχυτη αίσθηση κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης, χαρακτηρίζουν την εικόνα της εταιρίας την οποία παρέλαβε ο κ. Παπαδάκης. Πάνω από 154 αγωγές είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, εμπλέκοντας τη διοίκηση Σκόδρα, εργαζόμενους και διάφορους φορείς της περιοχής.

«Όλο αυτό το σκηνικό έχει δημιουργήσει δυσλειτουργία της εταιρίας, οι εργαζόμενοι φοβούνται και τη σκιά τους, δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, από κεκτημένη ταχύτητα μήπως διωχθούν.

Δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι όμως μια εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρία», λέει ο κ. Παπαδάκης, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι στις άμεσες προτεραιότητες του είναι η αποκατάσταση κλίματος ηρεμίας στο εσωτερικό της εταιρίας, πράγμα που έχει ήδη γίνει ορατό. «Δεν έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε νέα γενιά διωκόμενων», τονίζει ο ίδιος κατηγορηματικά.
 
Γι αυτό από τα πρώτα μέτρα που πήρε η νέα διοίκηση άμεσα ήταν η αναδιάρθρωση των εσωτερικών θεσμοθετημένων οργάνων, όπως, το διευθυντικό και τεχνικό συμβούλιο, η νομική υπηρεσία, ο εσωτερικός έλεγχος, κλπ.

Παράλληλα, η νέα διοίκηση της ΕΥΑΘ εξετάζει όλες τις ενέργειες της προηγούμενης διοίκησης, υπό το πρίσμα ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Έτσι, υπό νέο διοικητικό συμβούλιο λειτουργεί η «ΕΥΑΘ Υπηρεσίες ΑΕ», στην οποία ο κ. Σκόδρας, όπως αποκαλύπτει ο κ. Παπαδάκης, είχε προσαυξημένο μισθό κατά 75%, όπως και εργαζόμενοι σε αυτήν, επανεξετάζεται η συμφωνία με την εταιρία Μαλαματίνας για το εμφιαλωμένο νερό, καθώς και η αντίστοιχη με την Cosmoline για τις οπτικές ίνες.

«Δεν πήραμε σφουγγάρι για να σβήσουμε, αλλά θέλουμε να αποκαταστήσουμε σε όλα τα επίπεδα διαφάνεια», τονίζει ο κ. Παπαδάκης. Σε αυτή τη λογική θα επανεξετασθούν και όλες οι εργολαβίες της εταιρίας που έχουν να κάνουν τόσο με ανάθεση έργων όσο και με τη διαχείριση του βιολογικού καθαρισμού και του διυλιστηρίου νερού. «Βρέθηκαν αλληλοσυγκρουόμενες νομικές αποφάσεις» λέει ο κ. Παπαδάκης, ο οποίος δεν αποκλείει κάποια από τα έργα αυτά, όπως, για παράδειγμα, το διυλιστήριο νερού, να επιστρέψει στην ευθύνη της ΕΥΑΘ.
 
«Τα κουμπαρίστικα πρέπει να τα ξεχάσουν», διαμηνύει ο ίδιος με νόημα, ενώ έχει κάνει ήδη γνωστό ότι οι συναλλαγές του παρελθόντος θα διερευνηθούν από τα υπηρεσιακά και πειθαρχικά όργανα της εταιρίας και τη δικαιοσύνη.

Φαίνεται, πάντως, ότι η νέα διοίκηση δεν θα έχει εύκολο έργο. Ήδη, δέχθηκε επικρίσεις για την τοποθέτηση δύο στελεχών σε θέσεις-κλειδιά, τα οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φέρονται να έχουν εμπλακεί σε υπερτιμολογήσεις έργων και παράτυπους διαγωνισμούς, τα οποία διερευνά ήδη η δικαιοσύνη. Ο κ. Παπαδάκης αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα αυτά.

«Δεν θα γίνω μέρος του προβλήματος Σκόδρα», ήταν η άποψη που εξέφρασε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v