Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιστολή δαπανών εξήγγειλε ο Θ. Καρατζάς

Σειρά μέτρων για την περιστολή των δαπανών προανήγγειλε ο Θ. Καρατζάς, χαρακτηρίζοντας επιθυμητή τη συγχώνευση με την Alpha Bank, αλλά όχι απαραίτητη για τη μελλοντική πορεία της τράπεζας. Εργαζόμαστε για να καταστήσουμε την Εθνική έναν μεγαλύτερο και ισχυρότερο όμιλο, είπε ο κ. Καρατζάς, ο οποίος εξελέγη για άλλα 3 έτη. Το μέρισμα (1,1 ευρώ) ”κόβεται” την Πέμπτη.

Περιστολή δαπανών εξήγγειλε ο Θ. Καρατζάς
”Κρατάμε και τα μάτια μας ανοικτά και τις κεραίες μας όρθιες για να εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία που θα παρουσιαστεί σε Ελλάδα και στο εξωτερικό”, προκειμένου να καταστήσουμε την Εθνική έναν μεγαλύτερο και ισχυρότερο όμιλο, δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Θ. Καρατζάς κατά τη διάρκεια της γ.σ των μετόχων.

Η Εθνική Τράπεζα, όπως τόνισε ο κ. Καρατζάς, διατηρεί βαθιά πίστη στην ανάγκη περαιτέρω μεγέθυνσής της κάτι που δεν αποτελεί όμως αυτοσκοπό. Για το λόγο αυτό θα συνεχίσουμε να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά για να είμαστε σε θέση να εκμεταλλευτούμε τις κατάλληλες ευκαιρίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει να καταβάλει όλες τις αναγκαίες προσπάθειες για τη διασφάλιση της κερδοφορίας και την υγιή χρηματοοικονομική της διάρθρωση.

Παράλληλα, προανήγγειλε σειρά μέτρων για την περιστολή των δαπανών, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας σε ότι αφορά στον όμιλο, ενώ τα μέτρα αυτά όπως είπε θα ανακοινωθούν σύντομα.

Αναφερόμενος στις τελευταίες αναλύσεις των διεθνών οίκων για τις ελληνικές τράπεζες και τις τιμές - στόχους που δίνουν, ο κ. Καρατζάς δήλωσε πως ”δεν κατανοούμε τους διάφορους αναλυτές και τα όσα αναφέρουν, οδηγώντας την Εθνική να έχει μικρότερη κεφαλαιοποίηση από άλλες μικρότερου μεγέθους τράπεζες”.

”Αυτά είναι ακατανόητα πράγματα”, πρόσθεσε ο κ. Καρατζάς.

Το 2002, πρόσθεσε ο κ. Καρατζάς, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την παρουσία μας στο ευρύτερο πεδίο της λιανικής τραπεζικής και στην ανάπτυξη των σχέσεων με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 2001 ήταν ακόμα ένα έτος θεαματικών επιδόσεων στον τομέα της λιανικής τραπεζικής.

Ο κ. Καρατζάς σημείωσε ότι η Εθνική Τράπεζα όπως και οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες έχουν εισέλθει σε νέα φάση της δραστηριότητας και της κερδοφορίας τους στα πλαίσια της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Η προσαρμογή αυτή, βέβαια, δεν είναι απλή, ούτε ανώδυνη. Στην ουσία, μας επιβάλλει να ανατρέψουμε την αντίληψη της εύκολης και μαζικής κερδοφορίας που δημιούργησε η χρηματιστηριακή συγκυρία, αλλά και η επιτυχής σύγκλιση της χώρας μας με τη ζώνη του ευρώ. Σε αυτή την μεγάλη πρόκληση οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Η Εθνική Τράπεζα θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο, πρόσθεσε.

Από την άποψη αυτή, τόνισε ο κ. Καρατζάς, το 2001 χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερη επιτυχία. Για την Εθνική, εκτός από τις επιτυχίες στον τομέα της λιανικής τραπεζικής, ενισχύθηκε η παραδοσιακή πρωτοκαθεδρία της σε τομείς όπως η στεγαστική πίστη, με ανάλογες επιδόσεις και στην καταναλωτική πίστη.

Ετσι, ο Όμιλός διέθεσε περισσότερα προϊόντα σε περισσότερους πελάτες από κάθε άλλη χρονιά. Η εμπιστοσύνη, τόνισε ο κ. Καρατζάς, που για μία ακόμα φορά έδειξαν οι περίπου 5 εκατομμύρια πελάτες, στην Εθνική Τράπεζα, οδήγησε τις χορηγήσεις στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης στο να αντιπροσωπεύουν στο τέλος της περυσινής χρονιάς το 46% των χορηγήσεων της Τράπεζας προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ιδιαίτερα θετική, είπε ο κ. Καρατζάς, ήταν η παρουσία της Εθνικής Τράπεζας στο εξωτερικό, όπου η συνολική συνεισφορά των μονάδων του Ομίλου στα προ φόρων κέρδη του, υπερδιπλασιάστηκε στα τέλη του 2001, αγγίζοντας το 12.3%.

Σταθερός στόχος της Εθνικής Τράπεζας παραμένει η επιλεκτική επέκταση των δραστηριοτήτων της στις αγορές του εξωτερικού και η συνεχιζόμενη αύξηση της συνεισφοράς αυτής της δραστηριότητας στην κερδοφορία μας, πρόσθεσε ο κ. Καρατζάς.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια που καταβλήθηκε για συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Αlpha Bank ο κ. Καρατζάς τόνισε τα εξής:

* Η πεποίθησή μας ήταν ότι η εξέλιξη αυτή θα δημιουργούσε έναν ισχυρό χρηματοοικονομικό Όμιλο. Δυστυχώς, για λόγους ανεξάρτητους της θέλησης της Εθνικής Τράπεζας, η προοπτική αυτή δεν τελεσφόρησε.

* Η προσπάθεια αυτή δεν κατέληξε για λόγους που δεν είχαν να κάνουν με την προετοιμασία της. Είναι πιστεύω χαρακτηριστικό το ότι συγκρινόμενη με άλλες αντίστοιχες επιτυχείς συγχωνεύσεις, η συγχώνευση Alpha-Εθνικής βρισκόταν σε πολύ πιο εξελιγμένο στάδιο προετοιμασίας και είχε ήδη σημειώσει πρόοδο σε μία σειρά από πολύ κρίσιμα ζητήματα.

* Καμία από τις επιτυχημένες συγχωνεύσεις δεν είχε πετύχει ν’ ανακοινώσει μέσα στις 7 πρώτες εβδομάδες: τη σύνθεση της Διοίκησης, την επωνυμία και το λογότυπο του νέου οργανισμού, τη σχέση ανταλλαγής των μετοχών, τον λεπτομερή υπολογισμό των συνεργιών που θα προέκυπταν από τη συγχώνευση και την κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των Μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής.

* Η συγχώνευση με την Alpha Bank ήταν επιθυμητή γιατί έβαινε προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν ήταν όμως η μόνη οδός για τη μελλοντική μας επιτυχία. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική εκείνη που αποσκοπεί να σας καταστήσει μετόχους σε έναν μεγαλύτερο και ισχυρότερο οργανισμό.

Τα προ φόρων κέρδη της Εθνικής Τράπεζας το 2001 ανήλθαν σε €647,5 εκ., έναντι € 874,6 εκ. το 2000, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 26%. Η μείωση αυτή οφείλεται, είπε ο κ. Καρατζάς, αποκλειστικά στην υστέρηση των διαπραγματευτικών κερδών, λόγω της δυσμενούς συγκυρίας της αγοράς. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, τα προ φόρων κέρδη του Ομίλου, μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας, ανήλθαν το 2001 σε € 698,7 εκ. έναντι € 980,6 εκ. το 2000.

Θέλω, όμως να σημειώσω, πρόσθεσε, ότι η εικόνα αυτή αδικεί την αληθινή απόδοση της Εθνικής Τράπεζας αφού, εάν εξαιρέσουμε τα κέρδη από αγοροπωλησίες μετοχών, τα οργανικά και μη εφ’ άπαξ αποτελέσματα της Τράπεζας και του Ομίλου θα παρουσίαζαν το 2001 αύξηση κατά 24,5% και 18,5% αντίστοιχα, σε σχέση με το 2000.

Η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας πρότεινε στην τακτική Γενική Συνέλευση τη διανομή μερίσματος 1,10 ευρώ ανά μετοχή. Η περίοδος αποκοπής του μερίσματος ξεκινά από αύριο, Πέμπτη. Το συνολικό διανεμόμενο ποσό ανέρχεται σε 250,9 εκατ. ευρώ έναντι 247,7 εκατ. ευρώ το 2000.

Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της περασμένης Παρασκευής για την ανανέωση της θητείας, για μια τριετία, του Διοικητή κ. Θεοδ. Καρατζά και του υποδιοικητή κ. Α. Βρανά, καθώς και του συμβούλου κ. Γ. Τσουγιόπουλου. Επίσης, εξελέγησαν νέα μέλη του Δ. Σ. ο κ. Δημ. Δασκαλόπουλος και ο κ. Βασ. Κωνσταντακόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v