Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: 260 στο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης

Συνολικά 260 υπάλληλοι του ΟΤΕ κατέθεσαν φέτος τα χαρτιά τους για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης που εδώ και πολλά χρόνια, αρχής γενομένης από το 1996, έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει ο Οργανισμός.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: 260 στο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης
Μεγαλύτερο απ’ ό,τι αρχικώς αναμενόταν ήταν το ενδιαφέρον των υπαλλήλων του ΟΤΕ να αποχωρήσουν από την εργασία τους κάνοντας χρήση οικονομικών κινήτρων που προσφέρει ο Οργανισμός για την έξοδο από την εργασία προσωπικού που έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Συνολικά 260 υπάλληλοι του ΟΤΕ κατέθεσαν φέτος τα χαρτιά τους για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης που εδώ και πολλά χρόνια, αρχής γενομένης από το 1996, έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει ο Οργανισμός σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί ορθότερα το προσωπικό του.

Κάθε χρόνο χρήση του συγκεκριμένου προγράμματος κάνουν περί τα 180 - 200 άτομα, ωστόσο φέτος ο αριθμός αυτός είναι αισθητά μεγαλύτερος καθώς πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που προσπαθούν να αποχωρήσουν από την εργασία τους φοβούμενοι αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς.

Να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένων του ΟΤΕ έχει προκαλέσει ήδη την αντίθεση του υπουργού Εργασίας κ. Λοβέρδου, ο οποίος αναφερόμενος στο σχέδιο αυτό είχε κάνει λόγο για εθελούσια έξοδο που δεν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί.

Πάντως, από την πλευρά του ΟΤΕ ξεκαθαρίζεται ότι δεν τίθεται θέμα εθελουσίας εξόδου αφού η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά σε εργαζομένους που σωρευτικά πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, καθώς εκτός του ΟΤΕ έχουν εργαστεί και κατά συνέπεια ασφαλιστεί και σε άλλη εργασία στο παρελθόν και δεν προκύπτει καμία επιβάρυνση για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αύριο η συνάντηση Βουρλούμη - Αμπατζόγλου

Εν τω μεταξύ, αύριο πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ με τον διοικητή του ΙΚΑ κ. Αμπατζόγλου. Στη συνάντηση που γίνεται κατόπιν σχετικού αιτήματος του υπουργού Εργασίας κ. Λοβέρδου αναμένεται ότι θα ζητηθεί από τον ΟΤΕ να αναλάβει μέρος του κόστους που προκύπτει από την ένταξη του ΤΑΠ-ΟΤΕ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αλλά και επιπλέον ποσό που αφορά στο κόστος της εθελουσίας εξόδου του 2005.

Από την πλευρά του Οργανισμού αναμένεται ότι θα επισημανθεί πως το όποιο κόστος προκύπτει από τη συνένωση των ταμείων δεν αφορά στον ΟΤΕ, αφού ο τρόπος με τον οποίο έγινε η συνένωση προβλεπόταν από τους νόμους Ρέππα και Πετραλιά, ενώ σε ό,τι αφορά το κόστος της εθελουσίας εξόδου αυτό που επισημαίνεται είναι πως ο Οργανισμός έχει καταβάλει το κόστος το οποίο του αναλογεί.

Πάντως, ο υπουργός Εργασίας ζητά από τον ΟΤΕ να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν για τις εθελούσιες εξόδους, την ένταξη του ΤΑΠ-ΟΤΕ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αλλά και τα οργανικά ελλείμματα που επί σειρά ετών καλύπτει το Δημόσιο.

Ξεκινά η διαπραγμάτευση για τη ΣΣΕ

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι αύριο επίσης ξεκινά και η διαπραγμάτευση μεταξύ του ΟΤΕ και της ΟΜΕ-ΟΤΕ για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η πρώτη επαφή των δύο πλευρών αναμένεται ότι θα έχει διερευνητικό χαρακτήρα καθώς η οριστικοποίηση των διεκδικήσεων της ΟΜΕ-ΟΤΕ αναμένεται μετά την υπογραφή της εθνικής συλλογικής σύμβασης από τη ΓΣΕΕ, που θα αποτελέσει και τη βάση της διαπραγμάτευσης. Από την πλευρά της διοίκησης του ΟΤΕ έχει τεθεί ζήτημα για την αλλαγή του γενικού κανονισμού προσωπικού που αφορά στο καθεστώς υπερωριών και αδειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v