Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στημένο παιχνίδι της Intralot στον ΟΠΑΠ

Διαστάσεις σκανδάλου παίρνει η ανάθεση από τον ΟΠΑΠ στην Intralot του προγράμματος μηχανογραφικού εξοπλισμού του, που αγγίζει τα 400 εκατομμύρια ευρώ, όπως καταγγέλλει η "Ημερησία".

Στημένο παιχνίδι της Intralot στον ΟΠΑΠ
Με καθυστέρηση περίπου τριών ετών αποκαλύπτεται τώρα το μέγεθος της μεγαλύτερης ανάθεσης που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους.

Πρόκειται για την ανάθεση από τον ΟΠΑΠ, μια εισηγμένη εταιρία υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, του προγράμματος μηχανογραφικού εξοπλισμού του στην Intralot, εταιρία ελεγχόμενη από τον κ. Σ. Κόκκαλη, η οποία έγινε το 2007 επί κυβερνήσεως Ν.Δ. και σιωπηρώς συναινούντος του ΠΑΣΟΚ (αξιωματική αντιπολίτευση τότε), που όπως αποκαλύπτει η "Ημερησία" του Σαββάτου αγγίζει το εξωφρενικό μέγεθος των... 400 εκατ. ευρώ!

Στο σκάνδαλο που αποκαλύπτεται τώρα είχε πρωτοαναφερθεί η Αριστέα Μπουγάτσου στην "Ελευθεροτυπία", όταν ο διεθνής διαγωνισμός τον οποίο είχε προκηρύξει το ελληνικό δημόσιο για να βρεθεί διαφανής λύση στο πρόγραμμα μηχανογραφικής υποστήριξης του ΟΠΑΠ δεν τελεσφόρησε μέσα από ύποπτες εξελίξεις.

Τότε, το euro2day, μόνο εκ των οικονομικών sites στην Ελλάδα, με πολλαπλά ρεπορτάζ και σχόλια στηλίτευσε τη μεθόδευση της (τότε) διοικήσεως του ΟΠΑΠ για την ανάθεση (τριετής συμφωνία) με αδιαφανέστατες και ύποπτες διαδικασίες στην εταιρία του κ. Κόκκαλη.

Την 1η Αυγούστου του 2007 με ταυτόσημες ανακοινώσεις προς τις χρηματιστηριακές αρχές (www.ase.grοι διοικήσεις της Intralot (διευθ. σύμβουλος κ. Κ. Αντωνόπουλος) και του ΟΠΑΠ (πρόεδρος κ. Σ. Κωστάκος) διαβεβαίωναν το επενδυτικό κοινό ότι "το τίμημα κατά την τριετή διάρκεια της συμφωνίας ανέρχεται σε... 96,5 εκατ. ευρώ".

Αυτό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Ημερησίας", είναι παραπλανητικό για τις Αρχές και το επενδυτικό κοινό γιατί αντιπροσωπεύει ένα οικονομικό μέγεθος μόνο της συμφωνίας (ανάθεσης) με την Intralot και δεν περιλαμβάνει άλλα στοιχεία υπηρεσιών και επεκτάσεων επιμέρους συμβάσεων, η συνολική οικονομική αξία των οποίων μαζί με τον ΦΠΑ ανέρχεται στο ύψος των 400 εκατ. ευρώ περίπου.

Η έγκυρη εφημερίδα επικαλείται την παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού μέσω των αναληθών δηλώσεων των επικεφαλής των δύο εισηγμένων εταιριών και θέτει θέμα παρέμβασης των εποπτικών αρχών.

Το συμφωνητικό της ανάθεσης του έργου της μηχανογράφησης του ΟΠΑΠ προς την Intralot περιέχει την πρωτοτυπία της... μυστικότητας ("ρήτρα εμπιστευτικότητας") που επιβάλλει την ποινή των 5 εκατ. ευρώ (!) σε κάθε μέρος εκ των συμβαλλομένων που κρίνεται υπαίτιο δημοσιοποίησης οιασδήποτε λεπτομέρειας του συγκεκριμένου συμφωνητικού άνευ της συναίνεσης του άλλου μέρους.

Καλυμμένος από αυτήν τη ρήτρα ο (τότε) πρόεδρος του ΟΠΑΠ απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες του συμφωνητικού, παρά την πίεση των δημοσιευμάτων και τη (χλιαρή) πίεση της τότε αξιωμ. αντιπολίτευσης.

Όπως γράφτηκε πιο πάνω, η συμφωνία ΟΠΑΠ - Intralot ήταν τριετούς διάρκειας και περιέχει μια ρήτρα ανανέωσης της εν λόγω συμφωνίας για ένα επιπλέον έτος όταν αυτή λήξει.

Η συγκεκριμένη συμφωνία λήγει φέτος, το 2010! Χωρίς η μετέπειτα διοίκηση του ΟΠΑΠ (κ. Χρ. Χατζηεμμανουήλ) να έχει δρομολογήσει κάποια διαφορετική εξέλιξη που θα απεγκλωβίσει τον οργανισμό από τον εναγκαλισμό της εταιρίας του κ. Κόκκαλη, η τωρινή διοίκηση, ως διάδοχος των προηγούμενων, στερείται της πολυτέλειας του χρόνου για να διαχειριστεί τις εφικτές λύσεις για τον ΟΠΑΠ.

Τα στοιχεία που περιέχονται στο ρεπορτάζ της "Ημερησίας" και φέρουν τα δημοσιευμένα μεγέθη των δημοσίων δηλώσεων Αντωνόπουλου - Κωστάκου να αντιφάσκουν έχουν αναρτηθεί χωρίς τυμπανοκρουσίες από τη διοίκηση Χατζηεμμανουήλ στην ιστοσελίδα του ΟΠΑΠ ως "Ενδιάμεσες Οικονομικές Καταστάσεις του Ομίλου της ΟΠΑΠ Α.Ε." της 30ής Σεπτεμβρίου 2007 και 2006 www.opap.gr.


*** Δείτε ολόκληρο το δημοσίευμα της "Ημερησίας", στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v