Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&B: Πώς κινείται τώρα για το γεωθερμικό στη Μήλο

Τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης με στόχο να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των κατοίκων και των τοπικών φορέων στην αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου στη Μήλο σκοπεύουν να ακολουθήσουν η S&B και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
S&B: Πώς κινείται τώρα για το γεωθερμικό στη Μήλο
Τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης με στόχο να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των κατοίκων και των τοπικών φορέων στο σχέδιο αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου του νησιωτικού συμπλέγματος Μήλου - Κιμώλου - Πολυαίγου σκοπεύουν να ακολουθήσουν η εισηγμένη S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.

Οι δύο εταίροι, μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από τους κατοίκους της Μήλου στα επενδυτικά τους σχέδια, εξαιτίας κυρίως της προηγούμενης κακής εμπειρίας που είχαν από τα γεωθερμικά έργα τα οποία υλοποίησε στο παρελθόν η ΔΕΗ στην περιοχή, πραγματοποίησαν ειδική γεωφυσική έρευνα προκειμένου να προσδιορίσουν τον χώρο και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί με τις λιγότερες επιπτώσεις και τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη το γεωθερμικό δυναμικό.

Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, τα οποία επεξεργάζεται αυτήν την περίοδο η ομάδα εργασίας που έχει συστήσει η εισηγμένη, θα διαμορφωθεί εμπεριστατωμένη πρόταση για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών η οποία θα τεθεί σε διαβούλευση με τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής.

Σύμφωνα με την κοινοπραξία S&B Βιομηχανικά Ορυκτά - ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., η αποδοχή της πρότασης από τους κατοίκους αποτελεί βασική προϋπόθεση για να κινηθούν στη συνέχεια οι διαδικασίες αδειοδότησης της επένδυσης από το υπουργείο Περιβάλλοντος. «Δεν θα γίνει καμία ενέργεια χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων», αναφέρουν στελέχη της κοινοπραξίας.

Σημειώνεται πως η ηγεσία του υπουργείου αλλά και η νέα διοίκηση της ΔΕΗ έχουν ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της ανάπτυξης έργων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (το υπουργείο έχει ήδη προωθήσει νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης), γεγονός που σημαίνει ότι τα επενδυτικά σχέδια της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και του συνεταίρου της θα τύχουν προφανώς θετικής αντιμετώπισης.

--- Αρχή με πιλοτικό σταθμό 5 MW
 
Η συμφωνία μεταξύ της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της Μήλου υπογράφηκε μέσω μνημονίου συνεργασίας (ΜoU) το φθινόπωρο του 2007.
 
Στο διάστημα των δύο και πλέον ετών που μεσολάβησε από τότε μέχρι σήμερα ελάχιστα έγιναν, εξαιτίας τόσο των αντιδράσεων όσο και των γραφειοκρατικών διαδικασιών που έθεταν εμπόδια στην υλοποίηση των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας από ιδιώτες. Μάλιστα, λόγω των δυσκολιών αυτών η εισηγμένη δεν απέκλειε το ενδεχόμενο ματαίωσης των σχεδίων της.

Ωστόσο, η αλλαγή στάσης εκ μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος ενθάρρυνε την S&B να συνεχίσει την προσπάθεια. Έτσι, παράλληλα με την πρόθεση για δημόσια διαβούλευση η κοινοπραξία S&B - ΔΕΗ Ανανεώσιμες επιδιώκει εντός του έτους να πραγματοποιήσει την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των γεωτρήσεων η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της επένδυσης.

Στα σχέδια της κοινοπραξίας, εφόσον φυσικά πάρει την έγκριση των κατοίκων και του αρμόδιου υπουργείου, είναι σε πρώτη φάση να αναπτύξει και να θέσει σε λειτουργία πιλοτικό σταθμό αξιοποίησης των γεωθερμικών πεδίων της Μήλου, ισχύος 5 MW.

Σύμφωνα με στελέχη της εισηγμένης, ο πιλοτικός αυτός σταθμός μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών του νησιού. Μάλιστα, σημειώνουν πως μέχρι να υπάρξει διασύνδεση των νησιών των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο της ΔΕΗ, η πιλοτική μονάδα αξιοποίησης γεωθερμίας των 5 MW θα είναι υπεραρκετή για τη Μήλο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v