Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ν. Νανόπουλος: "Να στηρίξουμε την εξωστρέφεια"

"Ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από την κρίση είναι να στηρίξουμε την εξωστρέφεια και την επιχειρηματικότητα", δήλωσε ο κ. Νανόπουλος, CEO της Eurobank, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τον ΠΣΕ.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Ν. Νανόπουλος: Να στηρίξουμε την εξωστρέφεια
"Ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από την κρίση είναι να στηρίξουμε την εξωστρέφεια και την επιχειρηματικότητα". Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο κ. Νανόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η τράπεζα σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων.

Ο κ. Νανόπουλος σημείωσε ότι η πρόκληση είναι μεγάλη σε αυτήν τη δύσκολη εποχή. Χρειαζόμαστε, όπως ανέφερε, τη στήριξη των φορέων και του υπουργείου και ελπίζουμε με καλή διάθεση να δοθούν οι σωστές λύσεις.

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν δίναμε τη σημασία που πρέπει, "συχνά ξεχνούσαμε" το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς βλέπει το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις τράπεζες, σύμφωνα με πρόταση που έχει υποβάλει ο Σουηδός υπουργός, σημείωσε: "Εμείς έχουμε πληρώσει δύο φορές έκτακτες εισφορές. Εάν χρειαστεί τρίτη φορά θα το κάνουμε για το εθνικό καλό. Δεν χρειάζεται όμως περαιτέρω έκτακτη εισφορά".


Ν. Καραμούζης: Στη σωστή κατεύθυνση το ΠΣΑ

Από την πλευρά του, ο κ. Ν. Καραμούζης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, τόνισε ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης κινείται στη σωστή κατεύθυνση, είναι ένα σημαντικό βήμα "σε μία, όμως, μακρόχρονη πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής".

Ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι χρειάζεται ενίσχυση εξωστρέφειας, άνθηση των επενδύσεων και εισροή ξένων κεφαλαίων.

Παράλληλα, ανέφερε ότι τα τελευταία 10 χρόνια το πρότυπο ανάπτυξης στηρίχτηκε στην ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση και στον εξωτερικό δανεισμό, με συνέπεια την εκρηκτική αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη ραγδαία επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Γι’ αυτό, όπως τόνισε ο κ. Καραμούζης, χρειάζεται ένα νέο μοντέλο στήριξης με γενναίες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην υγεία, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στις επιχειρήσεις και στους οργανισμούς.

* Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του στο ΠΣΕ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη Συονδευτικό Υλικό

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v