Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΧΑΕ: Οι απαντήσεις για την υπόθεση του ακινήτου

Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, αλλά και εκτενείς αναφορές στον τρόπο και τις διαδικασίες αγοραπωλησίας του ακινήτου που θα στεγάσει τις εταιρίες της ΕΧΑΕ, απαντούν η διοίκησή της και ο πωλητής Θ. Φέσσας σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας ”Αξία” που χαρακτήρισε την υπόθεση ”μέγα σκάνδαλο”.

ΕΧΑΕ: Οι απαντήσεις για την υπόθεση του ακινήτου
Με την επισήμανση ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα διερευνήσει και θα κρίνει περαιτέρω, τόσο η ΕΧΑΕ όσο και ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της Ιnfo-Quest κ. Θεόδωρος Φέσσας απαντούν σε χθεσινό δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας ”Αξία” σχετικά με την απόκτηση οικοπέδου από την ΕΧΑΕ, ιδιοκτησίας του κ. Φέσσα, για τη στέγαση των εταιρειών του ομίλου Ελληνικά Χρηματιστήρια.

Στις ανακοινώσεις τους γίνεται εκτεταμένη αναφορά στον τρόπο απόκτησης του συγκεκριμένου ακινήτου, αλλά και σε όλες τις λεπτομέρειες της σχετικής μεταβίβασης.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή της ΕΧΑΕ αναφέρονται τα εξής:

”Με πρωτοσέλιδο, χαρακτηριστικά συκοφαντικό και κακόβουλο, δημοσίευμά της η εβδομαδιαία εφημερίδα ”Αξία”, σε κορύφωση της μέχρι τώρα συστηματικής προβολής απαξιωτικών δημοσιευμάτων για το Χρηματιστήριο και τη διοίκησή του, επιχειρεί να δημιουργήσει θέμα με αφορμή το ακίνητο που η ΕΧΑΕ έχει αποκτήσει για την ανέγερση κτιρίου γραφείων στο οποίο θα συγκεντρωθεί το σύνολο των εταιρειών του ομίλου.

Δεν διαφεύγει της προσοχής ουδενός ότι η αήθης επίθεση και το επίμαχο δημοσίευμα, με πηχυαίους τίτλους και δισέλιδης έκτασης ανάπτυξη στο εσωτερικό της εφημερίδας, εμφανίζονται την παραμονή της γενικής συνελεύσεως της ΕΧΑΕ με δυσδιάκριτα κίνητρα, αλλά με εμφανή πρόθεση να πλήξει την τιμή, την υπόληψη, την αξιοπιστία και την εντιμότητα των μελών της διοίκησής της.

Προς αποκατάσταση της αληθείας”, συνεχίζει η ανακοίνωση, ”ενημέρωση των αναγνωστών της εφημερίδας, αλλά και του επενδυτικού κοινού γενικότερα σημειώνουμε τα ακόλουθα:

Κατά την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας ΕΧΑΕ στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου αντλήθηκαν κεφάλαια τα οποία, μετά την αφαίρεση των δαπανών έκδοσης, ανέρχονταν σε 36,7 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας τον Ιούλιο του 2000, αντλήθηκαν με σκοπό τη συγχρηματοδότηση της ανέγερσης κτιριακού συγκροτήματος που πρόκειται να στεγάσει τις υπηρεσίες των εταιρειών του ομίλου της ΕΧΑΕ.

Για το λόγο αυτό η EXAE, προσέλαβε το Μάιο του 2001, ύστερα από δημόσιο διαγωνισμό, ως τεχνικό σύμβουλο, ομάδα συνεργαζομένων εταιρειών, εγνωσμένου κύρους και γνωστών τοις πάσι, η οποία σύμφωνα με τη διακήρυξη περιλαμβάνει στη σύνθεσή της τεχνικούς, οικονομικούς και ειδικούς στη διαχείριση ακινήτων συμβούλους.

Εν συνεχεία η ΕΧΑΕ προέβη, με τη συνδρομή του τεχνικού συμβούλου, στην καταγραφή των αναγκών σε χώρους και στη σύνταξη κτιριολογικού προγράμματος.

Ακολούθως, με δημοσιεύσεις στον Τύπο, επιστολές του προέδρου της ΕΧΑΕ προς κάθε φύσεως ιδιωτικούς φορείς και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (Ερυθρό Σταυρό, Αρχιεπισκοπή Αθηνών, πιστωτικά ιδρύματα και θυγατρικές τους επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση ακινήτου περιουσίας, ασφαλιστικές εταιρείες, Δήμους, ΔΕΚΟ κ.λπ.), η εταιρεία προέβη σε κατ΄ αρχήν αναζήτηση κατάλληλων ακινήτων, στην εν συνεχεία πολεοδομική διερεύνηση των ακινήτων αυτών και στην εκπόνηση συγκριτικής τεχνοοικονομικής αξιολόγησής τους και εν τέλει στην επιλογή ενός εξ αυτών.

Απόρροια των ενεργειών αυτών ήταν το ότι προέκυψαν συνολικά 22 ακίνητα, εκ των οποίων τα 9 πληρούσαν καταρχήν, σύμφωνα με την εισήγηση του τεχνικού συμβούλου, τις βασικές απαιτήσεις της ΕΧΑΕ, όπως αυτές αποτυπώνονταν στο κτιριολογικό πρόγραμμα που είχε ήδη εκπονηθεί και εγκριθεί. Από αυτά, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΧΑΕ αποφάσισε να εξετασθούν λεπτομερέστερα τα 4, με πλήρη διερεύνηση των πολεοδομικών τους χαρακτηριστικών και συγκριτική αξιολόγησή τους για τη διαμόρφωση μίας συνολικής αντίληψης για την αξία του καθενός.

Η αξιολόγηση υποβλήθηκε εν συνεχεία από τον τεχνικό σύμβουλο και το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε την 11η Μαρτίου του 2002 να κληθούν εγγράφως οι ιδιοκτήτες των δύο επικρατέστερων ακινήτων να υποβάλουν σφραγισμένες προσφορές στην εταιρεία στις οποίες θα ανέφεραν την τελική δεσμευτική προσφορά τους. Οι προσφορές αυτές αποσφραγίσθηκαν και ελέγχθησαν από τριμελή επιτροπή, απαρτιζόμενη από μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΧΑΕ, στην οποία δεν συμμετείχε ο τότε πρόεδρός της, και η οποία επιτροπή εισήγαγε τις προσφορές αυτές στο Δ.Σ. προς λήψη αποφάσεως.

Στη συνέχεια, τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΧΑΕ αποφάσισαν ομόφωνα να προχωρήσουν στην αγορά του οικοπέδου της Λεωφόρου Αθηνών, το τίμημα του οποίου ήταν εύλογο και συμφέρον για την ΕΧΑΕ και σε απόλυτες τιμές το φθηνότερο εκ των τεσσάρων επικρατέστερων ακινήτων, και ταυτόχρονα εξουσιοδότησαν τον πρόεδρο Παναγιώτη Αλεξάκη να προχωρήσει σε κάθε αναγκαία νόμιμη ενέργεια. Μάλιστα, η διοίκηση της ΕΧΑΕ ζήτησε και επέτυχε την περαιτέρω μείωση του τιμήματος.

Μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών αυτών και μετά τη συμφωνία ως προς το μειωμένο τίμημα, η ΕΧΑΕ με την από 3/4/2002 επιστολή της προς τον πληρεξούσιο δικηγόρο της ιδιοκτήτριας εταιρείας, η οποία ήταν η εταιρεία Κlee Properties Ltd, κάλεσε τους εκπροσώπους της να υποβάλουν το μετοχολόγιό της και πρόσφατους τίτλους και πιστοποιητικά ιδιοκτησίας. Με απάντησή της η ιδιοκτήτρια εταιρεία μας γνωστοποίησε ότι η εταιρεία είναι συμφερόντων οικογενείας κ. Θ. Φέσσα.

Στη συνέχεια για τη διασφάλιση ακόμη μεγαλύτερης διαφάνειας της αγοραπωλησίας η ΕΧΑΕ ζήτησε να συμβληθεί για την αγορά του ακινήτου με τα φυσικά πρόσωπα που ήταν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες, όπως και εγένετο.

Συνεπώς, ο τρόπος με τον οποίο τα φυσικά πρόσωπα επέλεξαν να αποκτήσουν τη δυνατότητα να συμβληθούν με την ΕΧΑΕ εκφεύγει του ενδιαφέροντος της εταιρείας και αφορά μόνον στην υπεράκτια εταιρεία και τους ιδίους, με δεδομένο ότι ούτε το τίμημα το οποίο είχε συμφωνηθεί από το Δ.Σ. μετεβλήθη, ούτε μετεβλήθησαν οι όροι που είχαν συμφωνηθεί κατά τις διαπραγματεύσεις.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ανενδοίαστα ότι:

1. Όλες οι διαδικασίες, τόσο κατά το στάδιο επιλογής του ακινήτου και αξιολόγησης των προσφορών, όσο και για τον καθορισμό του τελικού τιμήματος, έγιναν με απόλυτα διαφανή τρόπο, με αποφάσεις συλλογικού οργάνου και κατόπιν αναλυτικών εισηγήσεων αρμοδίων οργάνων της ΕΧΑΕ και εξειδικευμένων τεχνικών συμβούλων.

2. Ουδεμία βλάβη υπέστη η ΕΧΑΕ, ούτε βέβαια και το Ελληνικό Δημόσιο, όπως κακόβουλα και συκοφαντικά το δημοσίευμα υπολαμβάνει, με δεδομένο ότι η ΕΧΑΕ κατέβαλε τελικώς το συμφωνηθέν και εγκεκριμένο από το Δ.Σ. τίμημα.

3. Ουδέν σκάνδαλο υφίσταται περί δήθεν καταβολής τριπλάσιας αξίας, δοθέντος ότι το τίμημα που κατεβλήθη από την ΕΧΑΕ προς τους πωλητές είναι το τίμημα το οποίο συμφωνήθηκε και εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο, που αντιστοιχεί στην πραγματική εμπορική αξία του ακινήτου και το οποίο, προφανώς, ουδόλως συνδέεται με την ”ενδοοικογενειακή” μεταβίβαση του ακινήτου από την πλευρά των πωλητών.

Κατά συνέπεια, η αγορά του ακινήτου έγινε με τρόπο που διασφαλίζει απολύτως τα συμφέροντα της ΕΧΑΕ και κατ’ επέκταση των μετόχων της, με διαφανείς και σύννομες διαδικασίες και ύστερα από εισηγήσεις και μελέτες ανεξάρτητων ειδικών.

Όσα, ως εκ τούτου, συκοφαντικά και κακόβουλα το δημοσίευμα αναφέρει ή και υπαινίσσεται, είναι, προφανώς, αναληθή και αβάσιμα, γίνονται για προφανείς λόγους δημιουργίας εντυπώσεων, πλήττουν την τιμή και την υπόληψη των προσώπων τα οποία μνημονεύονται, καθώς και τη φήμη, την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα της ίδιας της ΕΧΑΕ. Επ’ αυτών θα κληθεί να κρίνει η Ελληνική Δικαιοσύνη”.

* Η ανακοίνωση του κ. Θεόδωρου Φέσσα έχει ως ακολούθως:

”Στo τελευταίο φύλλο της εφημερίδας ”Αξία” της 19/6/2004 αναφέρεται πρωτοσέλιδα το δήθεν ”σκάνδαλο” της μεταβίβασης οικοπέδων επί της Λ. Καβάλας, συνολικής επιφάνειας 7.900 τ.μ., από τη σύζυγό μου κι εμένα προς την ΕΧΑΕ (μητρική εταιρεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών).

Οι όψιμες δήθεν αποκαλύψεις δημοσίων εγγράφων που είναι κατατιθέμενα στο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών από τον Μάιο του 2002, έχουν προφανή σκοπό την συκοφάντησή μου, την οποία με επανειλημμένα δημοσιεύματα της επιχειρεί η εν λόγω εφημερίδα.

Όσον αφορά στην αλήθεια για την αγοραπωλησία των οικοπέδων τα γεγονότα έχουν ως εξής:

1. Είναι γνωστό και δημοσιοποιημένο από το 1999 ότι η εξωχώρια εταιρία KLEE Properties Ltd ελέγχεται από εμένα και είναι συμφερόντων της οικογένειάς μου. Η εταιρεία αυτή εκτός από τα εν λόγω οικόπεδα κατείχε (και κατέχει) σημαντικό αριθμό μετοχών της Info-Quest AEBE, όπως αναφέρεται σε όλα τα ετήσια δελτία της εισηγμένης εταιρίας από το 1999 μέχρι σήμερα.

Η εφημερίδα σκόπιμα αποσιωπά το γεγονός ότι η KLEE Properties Ltd ελέγχεται από εμένα, αφού κατ’ επανάληψη δημοσιεύει ”ρεπορτάζ” για το πρόσωπό μου και την Info-Quest AEBE. Εξάλλου, δημοσιεύματα της ”Αξίας” έχουν και στο παρελθόν αναφερθεί στη συγκεκριμένη αγοροπωλησία των οικοπέδων.

2. Η KLEE Properties Ltd προσέφερε τα οικόπεδα προς πώληση μέσω του μεσιτικού γραφείου LAMBERT SMITH HAMPTON, υπογράφοντας αποκλειστικό συμβόλαιο συνεργασίας τον Ιούλιο του 2001, πριν καν η ΕΧΑΕ εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά οικοπέδου. Η LAMBERT SMITH HAMPTON διαπραγματεύτηκε την πώληση των οικοπέδων με αρκετούς υποψήφιους αγοραστές, καθώς επίσης συμμετείχε και στο σχετικό διαγωνισμό της ΕΧΑΕ εκπροσωπούσα την KLEE Properties Ltd.

3. Η διαδικασία αξιολόγησης κατέληξε (μετά από μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων) στην εκδήλωση πρόθεσης αγοράς των οικοπέδων από την ΕΧΑΕ, έναντι συνολικού τιμήματος 17,4 εκατ. ευρώ.

Πριν από την υπογραφή των σχετικών συμβολαίων η ΕΧΑΕ ζήτησε εγγράφως και έγινε αποδεκτό να είναι αντισυμβαλλόμενοί της στην αγοραπωλησία οι πραγματικοί δικαιούχοι (φυσικά πρόσωπα) και όχι η εξωχώρια εταιρία.

Προκρίθηκε τότε η μεταβίβαση των οικοπέδων από τη KLEE Properties Ltd στη σύζυγό μου κι εμένα, με τίμημα ίσο προς την αντικειμενική αξία των οικοπέδων και στη συνέχεια η πώλησή τους στην ΕΧΑΕ αντί του συμφωνηθέντος τιμήματος.

4. Συνέπεια της ”διπλής” αυτής μεταβίβασης των οικοπέδων υπήρξε η επιβάρυνση των πωλητών με πρόσθετα έξοδα και φόρους, άνω του ενός εκατ. ευρώ.



5. Στη συνέχεια και μετά την ολοκλήρωση της πώλησης προς την ΕΧΑΕ κατεβλήθη από τη σύζυγό μου και εμένα αμοιβή επί του εισπραχθέντος τιμήματος, ύψους 410.000 ευρώ, προς τη LAMBERT SMITH HAMPTON.

Από τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτει η διαστρέβλωση της αλήθειας που επιχειρεί η εφημερίδα ”Αξία”.

Τους πραγματικούς λόγους της συκοφάντησης του ονόματός μου και της επιχειρηματικής μου δράσης θα κληθεί να διερευνήσει η δικαιοσύνη”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v