Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Commercial Value: Αποσύρθηκε η ΑΧΑ

Υπό την πίεση σφιχτού χρονοδιαγράμματος θα πρέπει να "τρέξουν" οι εξελίξεις για τη σωτηρία της Commercial Value, καθώς η ΑΧΑ απέσυρε το ενδιαφέρον της και έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με νέο ενδιαφερόμενο επενδυτή.

Commercial Value: Αποσύρθηκε η ΑΧΑ
Υπό την πίεση του σφιχτού πλέον χρονοδιαγράμματος θα πρέπει να "τρέξουν" οι εξελίξεις για τη σωτηρία της Commercial Value καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΧΑ απέσυρε το ενδιαφέρον της και έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με νέο ενδιαφερόμενο στρατηγικό επενδυτή.

Η ΑΧΑ φαίνεται να έχει διαμηνύσει εδώ και περίπου 10 ημέρες ότι αποσύρει το ενδιαφέρον της για την είσοδό της ως στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της Commercial.

Σύμφωνα με κύκλους της Advantage Capital, βασικού μετόχου της Commercial, αρχικό ενδιαφέρον για την ασφαλιστική έχει επιδείξει έτερος ξένος χρηματοοικονομικός όμιλος με παρουσία τόσο στις τραπεζικές όσο και στις ασφαλιστικές εργασίες.

Η απόσυρση του ενδιαφέροντος από πλευράς ΑΧΑ αλλάζει και τους σχεδιασμούς της Advantage Holdings. Στη γενική συνέλευση της Commercial που έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Δευτέρα, εφόσον υπάρξει απαρτία, θα προταθεί αύξηση κεφαλαίου κατά 80 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.

Με δεδομένο ότι είναι δύσκολο να υπάρξει η απαιτούμενη απαρτία των δύο τρίτων, η αύξηση θα αποφασιστεί στην επαναληπτική γενική συνέλευση που ορίστηκε για την 1η Φεβρουαρίου. Η απόφαση για διενέργεια αύξησης υπέρ των παλαιών μετόχων αποτελεί αλλαγή στάσης από πλευράς Advantage, στελέχη της διοίκησης της οποίας είχαν δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξη ότι θα σκεφτούν σοβαρά το αν θα τοποθετήσουν άλλα χρήματα στην Commercial Value.

Με ανακοίνωσή της η κυπριακή εταιρία ανέφερε τότε χαρακτηριστικά: "Υπό τις παρούσες συνθήκες η συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της Commercial Value AAE είναι υπό συζήτηση".

Η απόφαση για διενέργεια ΑΜΚ υπέρ των παλαιών μετόχων αποτελεί αναγκαστική κίνηση τακτικής μετά την απόσυρση του ενδιαφέροντος της ΑΧΑ. Η Commercial θα πρέπει μέχρι τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου να έχει υποβάλει στην ΕΠΕΙΑ σχέδιο βραχυχρόνιας χρηματοδότησης και μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου να έχει βρει τα λεφτά.

Με δεδομένο ότι οι συζητήσεις με τον νέο ενδιαφερόμενο ξεκίνησαν προ μερικών ημερών και θα πρέπει να διενεργηθεί οικονομικός και νομικός έλεγχος, η Commercial θα αναγκαστεί πιθανότατα να ζητήσει από την ΕΠΕΙΑ παράταση στη διαδικασία όπως προβλέπει υπό προϋποθέσεις το θεσμικό πλαίσιο.

Αν οι συζητήσεις με τον νέο ενδιαφερόμενο προχωρήσουν, η Advantage θα βάλει τα λεφτά και εν συνεχεία θα εισπράξει ισόποσο τίμημα για τη μεταβίβαση του ποσοστού της από τον στρατηγικό επενδυτή, εικάζουν στελέχη της αγοράς που ευελπιστούν η υπόθεση σωτηρίας της Commercial να έχει καλό τέλος ώστε η αγορά να μην επιβαρυνθεί από νέο "κανόνι" εταιρίας ζωής.

Από την πλευρά της η ΕΠΕΙΑ μέσω του προέδρου της κ. Πέτσα έχει διαμηνύσει με δηλώσεις της στο περιθώριο της κοπής πίτας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών ότι είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τον νόμο, εφόσον η εταιρία δεν ανταποκριθεί εμπρόθεσμα στην υποχρέωση κάλυψης της αύξησης κατά 79,4 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v