Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζερβός: Αταλάντευτη η ΔΕΗ για Πτολεμαΐδα, Μελίτη

Αταλάντευτη θα παραμείνει η θέση της ΔΕΗ όσον αφορά στην άμεση προκήρυξη του διαγωνισμού για τη νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 και για τη δημιουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας Μελίτη 2, όπως τόνισε ο κ. Αρθούρος Ζερβός.

Ζερβός: Αταλάντευτη η ΔΕΗ για Πτολεμαΐδα, Μελίτη
Αταλάντευτη θα παραμείνει η θέση της ΔΕΗ όσον αφορά στον διαγωνισμό για τη νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 αλλά και για τη δημιουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας Μελίτη 2, όπως τόνισε ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, κ. Αρθούρος Ζερβός, σε ομιλία που πραγματοποίησε στην Κοζάνη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ζερβός ανέφερε: "Η νέα διοίκηση θα προχωρήσει στην άμεση προκήρυξη του διαγωνισμού για την Πτολεμαΐδα 5 και η ανάθεσή της στον ανάδοχο θα πραγματοποιηθεί αμέσως μόλις εγκριθεί η περιβαλλοντική μελέτη και υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.

Ωστόσο, για το θέμα αυτό οφείλω ιδιαίτερα να υπογραμμίσω ότι:

- Για να προχωρήσει η κατασκευή της νέας μονάδας θα πρέπει να προχωρήσουν το δυνατόν συντομότερα οι απαλλοτριώσεις.

- Τυχόν καθυστερήσεις όχι μόνο μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον ενεργειακό σχεδιασμό της ΔΕΗ αλλά και θα οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση νέων προσλήψεων πέραν εκείνων που θα γίνουν με διαγωνισμούς που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί.

Η θέση της ΔΕΗ για τη δημιουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας Μελίτη 2 παραμένει αταλάντευτη. Είναι όμως απαραίτητο να σταθώ στο θέμα του Ορυχείου της Βεύης, καθώς ο διαγωνισμός που είχε ξεκινήσει πριν από μερικά χρόνια δεν ολοκληρώθηκε.

- Το θέμα της Βεύης είναι πολυσύνθετο και για τον λόγο αυτό καθοριστικής σημασίας είναι η λήψη σχετικής απόφασης από την Πολιτεία.
- Για τη ΔΕΗ η ταχεία επίλυση αυτού του πολύ σημαντικού ζητήματος θα της επιτρέψει να προχωρήσει ταχύτερα στην ανάπτυξη της νέας λιγνιτικής μονάδας.
- Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε λύσεις οι οποίες θα είναι σύμφωνες με τα συμφέροντα της ΔΕΗ για ανάπτυξη από αυτήν μιας νέας μονάδας".

Ο κ. Ζερβός εξήγγειλε παράλληλα "άμεσα μέτρα υπέρ του περιβάλλοντος, της απασχόλησης, της ανάπτυξης και της ευημερίας της δυτικής Μακεδονίας", μεταξύ των οποίων εντάσσονται τα εξής:

Για την προστασία επιφανειακών και υπόγειων υδάτων:

Συνέχιση της προστασίας των υπόγειων και επιφανειών υδάτων με τα μέτρα που εφαρμόζονται μέχρι και σήμερα.

Για την αποκατάσταση εδαφών:

Βελτίωση της περιβαλλοντικής λειτουργίας των ορυχείων με ειδικά προγράμματα αποκατάστασης εδαφών και μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Δενδροφυτεύσεις:

- Φύτευση 380.000 δενδρυλλίων σε τελικά πρανή των αποθέσεων των ορυχείων και σε εκτάσεις που θα υποδειχτούν από τον δήμο Πτολεμαΐδας, σε αντικατάσταση του δάσους δρυός του Δ.Δ. Μαυροπηγής, το οποίο θα καταστραφεί μερικώς λόγω της ανάπτυξης του ομώνυμου ορυχείου.
- Δημιουργία ζωνών πρασίνου για την προστασία της αισθητικής του τοπίου σε επιλεγμένες θέσεις περιμετρικά των εκσκαφών των ορυχείων και γύρω από δημοτικά διαμερίσματα που γειτνιάζουν με τα ορυχεία.

Για τους σταθμούς παραγωγής της δυτικής Μακεδονίας, τα περιβαλλοντικά μέτρα περιλαμβάνουν: μέτρα για την εκπομπή διοξειδίου του θείου (SΟ2), μέτρα για την εκπομπή σωματιδίων, μέτρα για τη μείωση της εκπομπής σωματιδίων από τους ταινιοδρόμους μεταφοράς τέφρας στο Λεκανοπέδιο.

*** Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του κ. Ζερβού επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v