Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Υποβαθμίζει Eurobank και Alpha

Σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων των Εurobank και Alpha Bank προχώρησε η S&Ρ, θέτοντας σε creditwatch για πιθανή υποβάθμιση τις αξιολογήσεις των Εθνικής και Τράπεζας Πειραιώς, μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

S&P: Υποβαθμίζει Eurobank και Alpha
Σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων των Εurobank και Alpha Bank προχώρησε η Standard & Poor's, θέτοντας σε creditwatch για πιθανή υποβάθμιση τις αξιολογήσεις των Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς, μία ημέρα μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.   

Ειδικότερα, υποβαθμίζει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση των Eurobank και Alpha Bank σε "ΒΒΒ" από "ΒΒΒ+", θέτοντας τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση ("Α-2") και των δύο τραπεζών σε creditwatch για πιθανή υποβάθμιση.

Παράλληλα, θέτει τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση "ΒΒΒ+" και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση "Α-2" της Εθνικής Τράπεζας σε creditwatch για πιθανή υποβάθμιση. Αντίστοιχη κίνηση πραγματοποιεί και για τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της θυγατρικής της Εθνικής στη Βουλγαρία United Bulgarian Bank.  

Ακόμη, θέτει τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση "ΒΒΒ" και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση "Α-2" της Τράπεζας Πειραιώς σε creditwatch για πιθανή υποβάθμιση.

Όπως αναφέρει ο οίκος, οι αλλαγές στις αξιολογήσεις οφείλονται στην πιο έντονη και ταχύτερη επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας. Η S&P εκτιμά ότι τα προβλήματα δημοσιονομικής αναπροσαρμογής και δομικής ανταγωνιστικότητας της χώρας αυξάνουν την πιθανότητα παρατεταμένης "ανώμαλης προσγείωσης" της οικονομίας. 

Ένα τέτοιο σενάριο θα οδηγήσει σε σκληρότερο οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον για τις τράπεζες, τονίζει. 

Ειδικότερα για τη Eurobank, σημειώνει πως η υποβάθμιση αντανακλά την προσδοκία της ότι, δεδομένης της επιδείνωσης του περιβάλλοντος για τις ελληνικές τράπεζες, η ταχύτατα επιδεινούμενη ποιότητα ενεργητικού και η πιεσμένη λειτουργική απόδοση της Eurobank θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες δυσκολίες σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της S&P. 

Ο οίκος συνυπολογίζει το γεγονός ότι η κεφαλαιακή θέση της Eurobank είναι λιγότερο ισχυρή έναντι των υπόλοιπων τραπεζών, ενώ σημειώνει πως το γεγονός ότι η αξιολόγηση της τράπεζας τίθεται σε creditwatch σχετίζεται με την αντίστοιχη κίνηση στην αξιολόγηση του ελληνικού δημοσίου.

Για την Alpha Bank, η S&P σημειώνει ότι η ποιότητα ενεργητικού και η απόδοση της τράπεζας θα επιδεινωθούν σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις. Το γεγονός ότι η αξιολόγηση της τράπεζας τίθεται σε creditwatch σχετίζεται με την αντίστοιχη κίνηση στην αξιολόγηση του ελληνικού δημοσίου.  

Για την Εθνική, η S&P σημειώνει πως το γεγονός ότι η αξιολόγηση της τράπεζας τίθεται σε creditwatch σχετίζεται με την αντίστοιχη κίνηση στην αξιολόγηση του ελληνικού δημοσίου. 

Ο οίκος συνεχίζει να εκτιμά ότι το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων της Εθνικής είναι λιγότερο ευάλωτο στην επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες. Παράλληλα, θεωρεί ότι η ΕΤΕ είναι λιγότερο ευάλωτη σε βραχυπρόθεσμες πιέσεις που σχετίζονται με τις πρόσφατες "αναταραχές" στις κεφαλαιαγορές, λόγω του μικρότερου βαθμού εξάρτησής της από τον κοινοπρακτικό δανεισμό. 

Για την Τράπεζα Πειραιώς, ο οίκος σημειώνει επίσης πως το γεγονός ότι η αξιολόγηση της τράπεζας τίθεται σε creditwatch σχετίζεται με την αντίστοιχη κίνηση στην αξιολόγηση του ελληνικού δημοσίου. 

Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι η Πειραιώς έχει αποδώσει σχετικά καλά σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες και έχει περιορίσει την επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού.
  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v