Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρχονται νέοι "παίκτες" στην εμπορία ηλεκτρικού

Νέοι παίκτες ετοιμάζουν δυναμική είσοδο στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Μετά τη Verbund-Energa και την Aegean Power προετοιμάζονται η Elpedison Power, ο εμπορικός βραχίονας της Elpedison καθώς και η EGL Hellas.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Έρχονται νέοι παίκτες στην εμπορία ηλεκτρικού
Νέοι παίκτες ετοιμάζουν δυναμική είσοδο στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Μετά τη Verbund-Energa και την Aegean Power προετοιμάζονται η Elpedison Power, ο εμπορικός βραχίονας της Elpedison καθώς και η EGL Hellas.

Ουσιαστικά, το 2010 θεωρείται η χρονιά κατά την οποία αναμένεται να κορυφωθεί ο ανταγωνισμός στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ιδιώτες παίκτες φέρονται αποφασισμένοι να αποσπάσουν σημαντικό μερίδιο από τη ΔΕΗ στον τομέα αυτόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, η Elpedison Trading βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την τροφοδότηση πελατών χαμηλής και μεσαίας τάσης. Στόχος της εταιρίας είναι να προμηθεύει το 2010 περίπου 300 GW.

Η δραστηριότητά της στο εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας θεωρείται φυσική συνέχεια της δραστηριοποίησης της Elpedison Power ως παραγωγού και θα διευκολυνθεί εν πολλοίς και με τη νέα μονάδα της Θίσβης, η οποία θα προστεθεί στο χαρτοφυλάκιό της στα τέλη του θέρους του 2010.

Εκτιμάται ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους θα είναι σε θέση να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο χαρτοφυλάκιο πελατών και στο κομμάτι της εμπορίας.

Με γοργούς ρυθμούς ετοιμάζεται να εισέλθει στην εμπορία και η EGL Hellas, θέτοντας στο στόχαστρό της πελάτες χαμηλής και μεσαίας τάσης.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η ΔΕΗ μέχρι στιγμής έχει απολέσει μερίδιο πλέον του 1,5% στους εμπορικούς καταναλωτές, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Επιχείρηση στο 9μηνο, οι πωλήσεις της στην εμπορική χρήση μειώθηκαν κατά 1,4%, το 80% του οποίου οφείλεται σε απώλεια μεριδίου σε τρίτους προμηθευτές. Η τάση αυτή, όπως η ίδια η ΔΕΗ εκτιμά, εντάθηκε στο τρίτο τρίμηνο και αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο.

Οι απώλειες της ΔΕΗ από την απόσπαση μεριδίου στον εμπορικό τομέα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ το 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v