Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Αναμείνατε στο ακουστικό σας!

Ο ΟΤΕ «αναμένει στο ακουστικό του»… καθώς πολλά από τα σημαντικά πράγματα που θα τον επηρεάσουν μελλοντικά βρίσκονται σε μεταβατική φάση. Οι «πίσω γραμμές» των δηλώσεων Βουρλούμη.

ΟΤΕ: Αναμείνατε στο ακουστικό σας!
Μπορεί μεν ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμης να μην απάντησε στην ερώτηση του Euro2day.gr για το αν το λειτουργικό περιθώριο κέρδους του Οργανισμού προβλέπεται να είναι πτωτικό το 2010, ωστόσο από τις υπόλοιπες δηλώσεις του φαίνεται ότι το ποτήρι δείχνει να είναι μάλλον μισοάδειο παρά μισογεμάτο…

Συγκεκριμένα, προκύπτει ότι:

Α. Οι πελάτες που κερδίζονται είναι λιγότεροι από αυτούς που κατευθύνονται προς τον ανταγωνισμό και αυτό συμβαίνει «νομοτελειακά», γιατί η εποπτεύουσα αρχή περιορίζει δραστικά τις κινήσεις του ΟΤΕ, αλλά όχι των ανταγωνιστών του.

Β. Τα τιμολόγια μειώνονται λόγω της οικονομικής κρίσης και του πολέμου τιμών στον κλάδο.

Γ. Η νέα κυβέρνηση φαίνεται να αντιδρά περισσότερο από την προηγούμενη σε θέματα μεγάλων προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου του προσωπικού («θα είναι πιο δύσκολο να γίνει τώρα μείωση προσωπικού», παραδέχτηκε ο κ. Βουρλούμης), άρα το εύρος της μείωσης των δαπανών από το συγκεκριμένο μέτωπο δεν μπορεί να είναι μεγάλο.

Δ. Υπάρχει μεν περιορισμός κόστους λόγω της στρατηγικής συνεργασίας με την Deutsche Telekom, πλην όμως -επί του παρόντος τουλάχιστον- δεν φαίνεται ο περιορισμός αυτός να πιάνει τα νούμερα-εκτιμήσεις που είχαν ανακοινωθεί.

Περίοδος αναμονής

Παρ' όλα αυτά, ο Οργανισμός θα συνεχίσει να εμφανίζει μεγάλη κερδοφορία με ισχυρές ταμειακές ροές.

Γενικότερα, πάντως, ο ΟΤΕ «αναμένει στο ακουστικό του»… καθώς πολλά από τα σημαντικά πράγματα που θα τον επηρεάσουν μελλοντικά βρίσκονται σε μεταβατική φάση. Έτσι, η διοίκηση του Οργανισμού:

Πρώτον, προσπαθεί να αλλάξει τη σε βάρος της κατάσταση που επικρατεί στην ΕΕΤΤ, με τον κ. Βουρλούμη να υποστηρίζει ότι πλέον θα πρέπει να κρίνεται όπως και οι άλλοι ανταγωνιστές του ΟΤΕ, καθώς το μερίδιό του στις ULL γραμμές δεν υπερβαίνει πια το 50% και καθώς ο ανταγωνισμός στην αγορά είναι πλέον πολύ μεγάλος.

Δεύτερον, περιμένει τις θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου (μάλλον δεν αναμένεται κάτι σύντομα, με βάση τις άλλες γνωστές, επείγουσες κυβερνητικές προτεραιότητες).

Τρίτον, περιμένει τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων με δήμους της χώρας, προκειμένου να ξεκινήσει το project VTSL, σε μια περίοδο όπου η υλοποίηση του «Fiber To The Home» φαντάζει δύσκολη.

Τέταρτον, έχει λάβει παράταση προθεσμίας μέχρι τον Αύγουστο του 2010 προκειμένου να προχωρήσει την εισαγωγή θυγατρικής εταιρίας ακινήτων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Πέμπτον, περιμένει την κυβέρνηση να ρυθμίσει τις οφειλές των σχολείων προς τον ΟΤΕ που ανέρχονται σε 35 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, με τον προηγούμενο υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου είχε συμφωνηθεί να πληρώνονται τα τρέχοντα τιμολόγια και παράλληλα σε βάθος χρόνου να αποπληρώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σήμερα, ο ΟΤΕ αναμένει τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης.

Και έκτον, ο Οργανισμός αναμένει τις ενδεχόμενες αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει η νέα κυβέρνηση στα μισά μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ, τα οποία ορίζει εκείνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v