Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Συμμετοχή της ΕΕΣ στην εξαγορά της BTK

Στη διεθνή κοινοπραξία των επενδυτών που εξαγόρασε το 65% του Βουλγαρικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών (BTΚ), συμμετείχε η Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΕΣ), θυγατρική εταιρία της Εθνικής Τράπεζας.

Εθνική: Συμμετοχή της ΕΕΣ στην εξαγορά της BTK
Στη διεθνή κοινοπραξία των επενδυτών που εξαγόρασε το 65% του Βουλγαρικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών (BTΚ), συμμετείχε η Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΕΣ), θυγατρική εταιρία της Εθνικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρία, η συμφωνία μεταβίβασης των μετοχών ολοκληρώθηκε στη Σόφια στις 11 Ιουνίου 2004 παρουσία του κ. Λεωνίδα Τσίμπουρη, Γενικού Διευθυντή της ΕΕΣ και μέλους του νέου διοικητικού συμβουλίου του ΒΤΚ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕΣ, η συνολική επένδυση της κοινοπραξίας ανέρχεται σε 280 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει το τίμημα της εξαγοράς ύψους 230 εκατ. ευρώ και την κάλυψη αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας κατά 50 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η κοινοπραξία, στην οποία επικεφαλής είναι ο διεθνής επενδυτικός οίκος Advent International, δεσμεύεται να υλοποιήσει ένα πενταετές επενδυτικό σχέδιο που ανέρχεται σε τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ και να μη προχωρήσει στην περικοπή περισσότερων από 4.500 θέσεων εργασίας την πρώτη τριετία.

Ο BTΚ είναι ο δημόσιος οργανισμός παροχής σταθερής τηλεφωνίας της Βουλγαρίας, υπογραμμίζει η ανακοίνωση. Στα πλαίσια της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεώς του, ο ΒΤΚ έλαβε την τρίτη άδεια κινητής τηλεφωνίας (GSM) στη Βουλγαρία. Κατά το 2003 η εταιρία παρουσίασε κύκλο εργασιών της τάξης των 520 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά της κέρδη προσέγγισαν τα 120 εκατ. ευρώ.

Η κοινοπραξία, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΕΣ, σκοπεύει να μετατρέψει τον BTΚ από μια δημόσια επιχείρηση που λειτουργούσε σε μονοπωλιακό καθεστώς, σε ένα σύγχρονο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό που μπορεί να αντεπεξέλθει ευέλικτα στις ανάγκες της αγοράς και τις προκλήσεις του ανταγωνισμού.

Τα παραπάνω θα πραγματοποιηθούν με την περαιτέρω ψηφιακοποίηση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου, την απλούστευση της οργανωτικής δομής, την προσφορά νέων προϊόντων φωνής και δεδομένων, την εγκατάσταση ενός καινούριου πληροφοριακού συστήματος τιμολόγησης και τέλος, την απόσχιση των εργασιών που είναι εκτός του κύριου ενδιαφέροντος της εταιρίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Eθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών είναι θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και έχει αναλάβει τη διαχείριση της δραστηριότητας venture capital/private equity του Ομίλου στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v