Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΕΤΖΚ: Αποκατάσταση περιθωρίων κέρδους

Μείωση ζημιών χάρη στο πρόγραμμα περικοπής κόστους, θετικά EBITDA παρά την ισχυρή πίεση στα περιθώρια κέρδους που άσκησε η αύξηση των τιμών των α΄ υλών το  γ' τρίμηνο εμφάνισε στο 9μηνο η Αρ. Πετζετάκις.

ΠΕΤΖΚ: Αποκατάσταση περιθωρίων κέρδους
Μείωση ζημιών χάρη στο πρόγραμμα περικοπής κόστους, θετικά EBITDA παρά την ισχυρή πίεση στα περιθώρια κέρδους που άσκησε η σημαντική αύξηση των τιμών των α΄ υλών κατά την διάρκεια του γ' τριμήνου εμφάνισε στο 9μηνο η Αρ. Πετζετάκις.

Οι πωλήσεις του ομίλου υποχώρησαν στα 88,4 εκατ. ευρώ έναντι 126 εκατ. ευρώ πέρσι με τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων να υποχωρούν στις 727 χιλ ευρώ από 2,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η πίεση στα λειτουργικά κέρδη προήλθε από την βίαιη άνοδο των τιμών των πρώτων υλών, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, η οποία δεν κατέστη δυνατό να μετακυλησθεί στις τελικές τιμές. Έτσι το περιθώριο μικτού κέρδους της εταιρείας κατά την διάρκεια του γ' τριμήνου υποχώρησε στο 4,6% από 10,1% το αντίστοιχο περσινό διάστημα ενώ αντίθετα αντοχές έδειξαν τα περιθώρια κέρδους των θυγατρικών.

Σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας από τον Οκτώβριο τα περιθώρια κέρδους έχουν αποκατασταθεί και σε επίπεδο μητρικής.

Ο όμιλος έκλεισε το 9μηνο με ζημιές προ φόρων 5,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 9,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα ενώ σε επίπεδο μετά φόρων οι ζημιές ανέρχονται σε 6,5 εκατ. ευρώ έναντι 10,5 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2008.

Η μείωση των ζημιών προήλθε κυρίως από την μητρική η οποία πέτυχε να μειώσει τις ζημιές της στα 3 εκατ. ευρώ έναντι 7 εκατ. ευρώ πέρσι παρά το γεγονός ότι στο γ τρίμηνο εμφάνιζε λόγω της ανόδου των α΄ υλών και της αδυναμίας άμεσης μετακύλησης ζημιογόνα EBITDA κατά 905 χιλ ευρώ. Συνολικά στο 9μηνο η μητρική εμφάνισε οριακά ζημιογόνο EBITDA της τάξης των 86 χιλ ευρώ.

Η αρνητική καθαρή θέση διευρύνθηκε τόσο στον όμιλο ( 25,8 εκατ. ευρώ) όσο και στην μητρική (36,7 εκατ. ευρώ) ενώ οι δανειακές της υποχρεώσεις μειώθηκαν κατά περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.

Τι σημαίνουν οι διοικητικές αλλαγές

Η Πετζετάκις ζήτησε και έλαβε την συναίνεση των ομολογιούχων της για δίμηνη μετάθεση της καταβολής της δεύτερης και τρίτης δόσης των τόκων των ομολογιακών δανείων μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου του 2009. Επιπλέον το Δ. Σ της εταιρείας αποδέχθηκε, κατά την συνεδρίασή του στις 22/9, το αίτημα των ομολογιούχων για 4μηνη χρονική μετάθεση της ημερομηνίας αυτόματης μετατροπής των ομολογιών σε μετοχές.

Η συναίνεση των ομολογιούχων στην μετάθεση πληρωμής τόκων και η μετάθεση της μετατροπής ομολογιών ήλθε ως αποτέλεσμα της συμφωνίας για κεφαλαιακή αναδιάρθρωση.

Ταυτόχρονα η συνεχής ενίσχυση του management team του ομίλου αποτυπώνει την πεποίθηση της διοίκησης για ισχυρή ανάπτυξη εν όψει επιχειρηματικών εξελίξεων στον όμιλο.

Η ανακοίνωση πρόσληψης του κ. Max W.Hensler ως Διευθυντού Υπηρεσιακής Λειτουργίας του ομίλου (Group Chief Operating Officer) αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην πορεία διοικητικής αναδιοργάνωσης του ομίλου μετά τις αλλαγές σε Petzetakis Africa και στην θυγατρική του ομίλου στην Βρετανία

Ο κ. Max W. Hensler, θα αναφέρεται στο Διευθύνοντα Σύμβουλο, με αρμοδιότητες την ολοκλήρωση του νέου επιχειρηματικού πλάνου (2010-2012) και την ενίσχυση της κεφαλαιακής διάρθρωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v