Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Αύξηση κεφαλαίου υπέρ ING (update)

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπέρ της ING και με παραίτηση των παλαιών μετόχων προχωρεί η Τράπεζα Πειραιώς. H ING, μέσω των 2 ασφαλιστικών της ΝΝ στην Ελλάδα, θα αποκτήσει το 5% στην τιμή των 8,36 ευρώ ανά μετοχή. Επίσης, η Πειραιώς θα αποκτήσει ποσοστό 20% στις δύο ασφαλιστικές, μετά από αύξηση κεφαλαίου 70 εκατ. ευρώ, την οποία θα καλύψει η μητρική ING Continental Europe Holdings.

Πειραιώς: Αύξηση κεφαλαίου υπέρ ING (update)
Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπέρ της ING προχωρεί η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα πραγματοποιηθεί με παραίτηση των παλαιών μετόχων.

Το θέμα αυτό περιέχεται στην ατζέντα της ημερήσιας διάταξης της επικείμενης γενικής συνέλευσης της Πειραιώς και η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Ιουνίου 2002.

Η τιμή διάθεσης στην αύξηση κεφαλαίου ορίζεται στα 8,36 ευρώ ανά μετοχή και, σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται η είσοδος των ελληνικών εταιριών του ομίλου ING δηλ. των Nationale Nederlanden Ζωής και Nationale Nederlanden Γενικών Ασφαλειών στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς σε ποσοστό 5%.

Παράλληλα, οι δύοα σφαλιστικές της ING θα προβούν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου με καταβολή 70 εκατ. ευρώ σε μετρητά από τη μητρική εταιρία ING Continental Europe Holdings BV και η τελευταία θα μεταβιβάσει στη συνέχεια στην Τράπεζα Πειραιώς ποσοστό 20% των δύο ασφαλιστικών εταιριών Nationale Nederlanden Ελλάδος.

Ειδικότερα, η Πειραιώς προχωρά στην εν λόγω αύξηση μετά την υπογραφή σύμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο ομίλων, βάσει της οποίας προβλέπεται η απόκτηση αμοιβαίας μετοχικής συμμετοχής. Όπως προβλέπει η σύμβαση, ο όμιλος ING/ΝΝ θα αποκτήσει ποσοστό περίπου 5% στην Πειραιώς.

Η συνεργασία των Ομίλων θα είναι αποκλειστική και για τις δύο πλευρές στην Ελλάδα, υπό την έννοια ότι ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς και η ING/Nationale Nederladen (ING/NN) θα προωθούν αποκλειστικά τα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα του κοινού επιχειρηματικού σχήματος.

Αντίστοιχα, ο όμιλος ING/NΝ θα διεξάγει τις τραπεζικές του εργασίες αποκλειστικά μέσω της Τράπεζας Πειραιώς, δεδομένου ότι οι υφιστάμενες τραπεζικές εργασίες της ING στην Ελλάδα θα απορροφηθούν από την Τράπεζα Πειραιώς.

Η ανακοίνωση της Πειραιώς

Η Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ της ING και της Τράπεζας Πειραιώς προχωρεί με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίησή της.

Τα δύο μέρη έχουν εγκρίνει τα επιχειρηματικά σχέδια (business plans) για τους τρεις τομείς συνεργασίας, δηλαδή για το Bancassurance, το Asset Management και τα Ομαδικά Προγράμματα Ασφάλισης.

Έχουν επιλεγεί από τους δύο Ομίλους τα νομικά πρόσωπα που θα αποτελέσουν τους φορείς των παραπάνω τομέων συνεργασίας και έχουν δρομολογηθεί οι νομικές διαδικασίες για την απόκτηση των προβλεπόμενων ποσοστών από πλευράς ING και Πειραιώς στους φορείς αυτούς.

Η έναρξη των εργασιών των κοινών εταιρειών έχει προγραμματισθεί για την 1η Σεπτεμβρίου 2002, ώστε να έχουν εν τω μεταξύ ολοκληρωθεί οι νομικές διαδικασίες και να έχουν ληφθεί οι αναγκαίες εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές.

Ήδη, τα μέρη συμφώνησαν στα πρόσωπα που θα ηγηθούν των παραπάνω joint ventures, τα οποία θα είναι ο κ. David Knιbbe για την εταιρεία και τις δραστηριότητες Bancassurance και Ομαδικών Προγραμμάτων και ο κ. Χάρης Μάκκας για την εταιρεία και τα προϊόντα Asset Management.

Η προεργασία για τη διάθεση τραπεζικών προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς από το δίκτυο της Nationale Nederlanden Ελλάδος ολοκληρώθηκε επιτυχώς και πριν το τέλος Μαίου 2002 η Nationale Nederlanden Ελλάδος θα διανέμει στους πελάτες της και τα τραπεζικά προϊόντα της Πειραιώς.

Σε ό,τι αφορά τα 4 υποκαταστήματα και τις εργασίες της ING Bank στην Ελλάδα, και αφού αξιολογήθηκαν τα επιχειρηματικά δεδομένα, αποφασίσθηκε να μην προχωρήσει η απορρόφηση των υφισταμένων τραπεζικών εργασιών της ING Bank από την Τράπεζα Πειραιώς και να αναθεωρηθεί το ταχύτερο η μελλοντική πορεία της ING Bank στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, προχωρεί η υλοποίηση της συμφωνίας των μερών για απόκτηση αμοιβαίας μετοχικής συμμετοχής. Έτσι, στην επικείμενη τακτική Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς, οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με τιμή διάθεσης € 8,36 ανά μετοχή και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, προς το σκοπό εισόδου των ελληνικών εταιρειών του Ομίλου ING (δηλαδή των Nationale Nederlanden ΑΑΕ Ζωής και Nationale Nederlanden ΑΑΕ Γενικών Ασφαλειών) στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς κατά συνολικό ποσοστό 5%.

Παράλληλα, οι δύο παραπάνω ασφαλιστικές εταιρείες του Ομίλου ING θα προβούν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου με καταβολή €70 εκατομμυρίων σε μετρητά από τη μητρική εταιρεία ING Continental Europe Holdings B.V. και η τελευταία θα μεταβιβάσει, στη συνέχεια, στην Τράπεζα Πειραιώς ποσοστό 20% των μετοχών των δύο ασφαλιστικών εταιρειών Nationale Nederlanden Ελλάδος. Οι ανωτέρω ενέργειες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις 20 Ιουνίου 2002.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v