Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Profile: Ζημιές 120 χιλ. ευρώ στο εννεάμηνο

Ζημιές ύψους 120 χιλιάδων ευρώ στο εννεάμηνο ανακοίνωσε η εταιρία Profile για τον Όμιλο ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 29 χιλιάδες ευρώ από 1,61 ευρώ εκατομμύρια την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Profile: Ζημιές 120 χιλ. ευρώ στο εννεάμηνο
Ζημιές ύψους 120 χιλιάδων ευρώ στο εννεάμηνο ανακοίνωσε η εταιρία Profile για τον Όμιλο ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε  29 χιλιάδες ευρώ από  1,61 ευρώ εκατομμύρια την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Αναλυτικά, η δυσμενής οικονομική συγκυρία και κυρίως η δυστοκία που παρουσιάστηκε στο Δημόσιο τομέα και τους σχετιζόμενους με αυτόν οργανισμούς, αναφορικά με την εκπλήρωση υποχρεώσεων, την συμβασιοποίηση αλλά και την παραλαβή έργων, άσκησε σημαντική επίδραση στα αποτελέσματα του ομίλου Profile κατά το εννεάμηνο του τρέχοντος έτους.

Εν τούτοις ο όμιλος διατήρησε την ισχυρή χρηματοοικονομική του θέση, παρουσίασε θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα και ενίσχυσε τη ρευστότητα του, μέσα από συγκροτημένες πολιτικές είσπραξης απαιτήσεων, λειτουργικής αναδιοργάνωσης και περιορισμού των εξόδων.

Συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για τον Όμιλο, το εννιάμηνο του 2009 έφτασε τα ευρώ 9,1 εκατομμύρια εν συγκρίσει με τα ευρώ 11,6 εκατομμύρια το εννιάμηνο του 2008, παρουσιάζοντας μείωση 21,14%. Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBIDTA) διαμορφώθηκαν στα ευρώ 1,06 εκατομμύρια, έναντι ευρώ 2,79 εκατομμυρίων το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2008 ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε ευρώ 29 χιλιάδες από ευρώ 1,61 εκατομμύρια ενώ μετά την αφαίρεση των φόρων, υπήρξαν ζημιές της τάξεως των ευρώ 120 χιλιάδων.

Σε επίπεδο μητρικής, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα ευρώ 7,7 εκατομμύρια, με προ φόρων ζημιές της τάξεως των ευρώ 169 χιλιάδων.

Τα διαθέσιμα του ομίλου στις 30/09/2009 διαμορφώνονται στα ευρώ 2,5 από ευρώ 1,7 εκατομμύρια στις 31/12/2008, αυξημένα κατά 43,6%. Σε επίπεδο μητρικής τα διαθέσιμα κατά την 30/09/2009 ανήλθαν σε ευρώ 1,8 εκατομμύρια έναντι ευρώ 1,3 εκατομμυρίων στις 31/12/2008, ήτοι αύξηση κατά 35% μέσω της είσπραξης απαιτήσεων και άλλων λειτουργικών ενεργειών.

Επιπλέον οι τραπεζικές υποχρεώσεις του Ομίλου αλλά και της μητρικής ανέρχονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων. Στο εννεάμηνο του 2009 ο Δείκτης Ιδίων Κεφαλαίων / Τραπεζικές Υποχρεώσεις Ομίλου διαμορφώνεται σε 3,26, με το κύριο μέρος των υποχρεώσεων αυτών να αφορά σε μακροπρόθεσμα δάνεια.
Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στη μείωση του κύκλου εργασιών καθώς κατά κύριο λόγο αυτή οφείλεται σε σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στις τιμολογήσεις ολοκληρωμένων/ παραδοτέων έργων στο ευρύτερο Δημόσιο, λόγω και της αδράνειας που δημιουργήθηκε από τις πρόσφατες εκλογές και την προεκλογική δραστηριότητα.

Επιπλέον, οι καθυστερήσεις στην υπογραφή συμβάσεων επί κατακυρωμένων έργων από το Δημόσιο και σχετιζόμενων φορέων με το Δημόσιο τομέα, διατάραξαν σημαντικά τον προγραμματισμό και την ροή εργασιών του ομίλου.

Παρά τις προσπάθειες της διοίκησης του ομίλου να διατηρήσει σταθερά ανοδική πορεία, οι παραπάνω εξελίξεις αλλά και η γενικότερη οικονομική συγκυρία στη χώρα μας, όπως αποτυπώνεται τους τελευταίους μήνες, δεν επιτρέπουν την επίτευξη των εκτιμήσεων που είχαν διατυπωθεί για το τρέχον έτος, σε ανακοίνωση της 15ης Ιουλίου 2009, με αφορμή παρουσίαση της Profile σε θεσμικούς επενδυτές.

Κατά συνέπεια, ο όμιλος ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι ενόψει των σημαντικών ως άνω μεταβολών και εκτάκτων γεγονότων τα συγκεκριμένα μεγέθη που είχαν ενσωματωθεί στην συγκεκριμένη παρουσίαση για το σύνολο του 2009, έχουν μεταβληθεί ουσιωδώς και δεν υφίστανται , ενώ λόγω της σφοδρότητας και της διάρκειας των ως άνω γεγονότων δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν σαφείς εκτιμήσεις για τα οικονομικά μεγέθη τόσο για το τέλος της τρέχουσας χρήσεως όσο και για την επόμενη χρήση 2010.

Η διοίκηση του ομίλου αισιοδοξεί ωστόσο ότι θα υπάρξει προσεχώς βελτίωση στην ανταπόκριση του Δημοσίου και των σχετιζόμενων φορέων, ιδίως σε ότι αφορά τα έργα πληροφορικής που έχουν ζωτική σημασία για την αποτελεσματικότητα των αλλά και την εξοικονόμηση πόρων, με άμεση αντανάκλαση και στα αποτελέσματα της Profile.

Σε κάθε περίπτωση ο όμιλος συνεχίζει την βελτιστοποίηση της λειτουργίας του, με στόχο την μεγιστοποίηση της απόδοσης του συνόλου των τμημάτων του ως αντιστάθμισμα στην τρέχουσα γενικότερα αρνητική οικονομική συγκυρία. Η σημαντική συμπίεση λειτουργικών εξόδων της τάξεως του 10%, αποτελεί ένα πρώτο αποτέλεσματης εσωτερικής αναδιοργάνωσης, με σκοπό και την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του ομίλου στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, ο όμιλος, μέσω των παρακάτω επιχειρηματικών μονάδων, οι οποίες
διαχειρίζονται την ανάπτυξη, υλοποίηση και προβολή των αντιστοίχων προϊόντων και λύσεων της εταιρείας προς τους χρηματοοικονομικούς και επιχειρηματικούς (Financial & Business) οργανισμούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αποσκοπεί στην βέλτιστη απόδοση των εργασιών του. Οι μονάδες χωρίζονται σε:

* Software Division, που ασχολείται με την ανάπτυξη και προώθηση λογισμικών συστημάτων που αναπτύσσει η Profile όπως το FMS (Financial Management System) και UTS (universal Ticketing Solution) καθώς και των IMSplus, SPECTRUM, Registry, Monopoly, TicketLink, NOUS, BeCom κ.ά.
* Solutions Integration Division που προωθεί, παραμετροποιεί και υλοποιεί λύσεις κορυφαίων συνεργάτιδων διεθνών εταιρειών όπως οι SunGard, NetEconomy, FundTech, Oracle, EXPAND TMA Systems, EMC, China Systems κ.ά. και
* Public Sector Division που αναλαμβάνει, μελετάει, υλοποιεί και διαχειρίζεται εγκαταστάσεις Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων (ΟΠΣ) για το Δημόσιο τομέα με μεγάλα έργα σε Υπουργεία, Δήμους, Επιμελητήρια κ.ά.
Μέσω της νέας λειτουργικής δομής και της συγκροτημένης πολιτικής του ο όμιλος της Profile προσδοκά να επιτύχει τα βέλτιστα αποτελέσματα στα μεγέθη και στην απόδοση του κατά την τρέχουσα συγκυρία και ταυτόχρονα να ενισχύσει περαιτέρω την ικανοποίηση των πελατών του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v