Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουρλής: Δύσκολο δ’ τρίμηνο

Νευρικότητα στην αγορά, η οποία επηρεάζει ευθέως τις πωλήσεις του ομίλου κατά τη διάρκεια του δ΄ και πλέον εμπορικού τριμήνου της χρονιάς, διαπιστώνει η διοίκηση του ομίλου Φουρλή, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε αναλυτές.

Φουρλής: Δύσκολο δ’ τρίμηνο
Νευρικότητα στην αγορά, η οποία επηρεάζει ευθέως τις πωλήσεις του ομίλου κατά τη διάρκεια του δ΄ και πλέον εμπορικού τριμήνου της χρονιάς, διαπιστώνει η διοίκηση του ομίλου Φουρλή, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε αναλυτές.

Παρά τις θετικές επιδόσεις του γ΄ τριμήνου της χρονιάς έναντι του α΄ εξαμήνου, κυρίως λόγω της αύξησης πωλήσεων της Samsung στην Ελλάδα, η διοίκηση του ομίλου χαρακτηρίζει δυσκολότερο απ’ ό,τι αναμενόταν το τελευταίο διάστημα, με τις πωλήσεις έως τον Νοέμβριο να κινούνται στα περυσινά επίπεδα. Επιπροσθέτως, εκτιμά ότι η αρνητική οικονομική συγκυρία θα επηρεάσει αντίστοιχα και το α΄ εξάμηνο της νέας χρονιάς.

Παρ' όλα αυτά, η διοίκηση του ομίλου θεωρεί ότι στο σύνολο της χρήσης θα διατηρήσει τη λειτουργική του κερδοφορία στα επίπεδα της χρήσης του 2008 και πως θα μειώσει τον καθαρό δανεισμό του κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ από 105,6 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του εννεαμήνου.

Στο εννεάμηνο του 2009 η εταιρία πέτυχε να αυξήσει μερίδια αγοράς (+2,5% στον οικιακό εξοπλισμό, +1,5% στη λιανική αθλητικών) και να διατηρήσει ηγετική θέση μέσω της Samsung στην Ελλάδα με 30% στις τηλεοράσεις, 20% στα κινητά και 50% στα monitors, κινούμενη κόντρα στο γενικό κλίμα κάμψης πωλήσεων με διψήφιους ρυθμούς. Παράλληλα, διατήρησε τα μικτά περιθώρια κέρδους της (49% για την Intersport, 41,6% για την ΙΚΕΑ και 15,9% για το χονδρεμπόριο ηλεκτρικών), αλλά και τη χρηματοοικονομική της κατάσταση αποφεύγοντας επισφάλειες κυρίως στη ρουμανική αγορά.

Αυτή ακριβώς η τακτική, ωστόσο, προστασίας της ρευστότητας της και της αποφυγής δημιουργίας επισφαλών απαιτήσεων φαίνεται ότι αποτελεί αγκάθι στις σχέσεις του ομίλου με την κορεατική Samsung. 

Ο CEO του ομίλου στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές δήλωσε χαρακτηριστικά: "Οι σχέσεις με τη Samsung βρίσκονται σε πολύ δύσκολο σημείο. Εκείνη θέλει αύξηση μεριδίων αγοράς, ανεξαρτήτως κόστους, και εμείς θέτουμε περιορισμούς όσον αφορά στις πωλήσεις μας (κυρίως στη Ρουμανία), εξασφαλίζοντας αυστηρά πιστωτικά όρια".

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Πεταλάς δεν αναφέρθηκε σε οριστικό "διαζύγιο" με τον κορεατικό όμιλο, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι η παραδοχή αυτή προαναγγέλλει εξελίξεις και στην εγχώρια αγορά, καθώς κατά την τάση των τελευταίων ετών οι πολυεθνικές εταιρίες θέλουν να περιορίσουν αντιπροσώπους και να κινηθούν αυτόνομα, καρπωνομένες έτοιμα μερίδια αλλά και καλύτερα περιθώρια κέρδους.

Ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο χονδρεμπορικό βραχίονα του ομίλου, ο κ.Πεταλάς ανέφερε ότι συνεχίζονται οι επενδύσεις για την ανάπτυξη της Intersport αλλά και της IKEA, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι έως το 2013 είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε δίκτυο 10 σημείων και όχι 12 καταστημάτων, που περιελάμβανε ο αρχικός σχεδιασμός, εξαιτίας τόσο των μακροοικονομικών συνθηκών όσο και των ειδικών χαρακτηριστικών της αναπτυσσόμενης βουλγαρικής οικονομίας.

Έτσι, εκτός από το ΙΚΕΑ των Ιωαννίνων, που εκτιμάται ότι θα εγκαινιαστεί στα τέλη του 2010, η εταιρία προωθεί την επένδυση στη Σόφια για το πρώτο βουλγαρικό ΙΚΕΑ, με ορίζοντα λειτουργίας το γ΄ τρίμηνο του 2011. Η διοίκηση σημείωσε, δε, ότι συνεργάζεται στενά με τη βουλγαρική κυβέρνηση, ώστε έως τότε να έχουν λυθεί προβλήματα πρόσβασης στο ακίνητο της Φουρλής και να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον παράλληλος οδικός άξονας, αν όχι ο επίσημος αυτοκινητόδρομος.

Η εταιρία επίσης βολιδοσκοπεί τη Βάρνα της Βουλγαρίας, την Κρήτη αλλά και την Αθήνα για τη δημιουργία τριών ακόμη καταστημάτων έως το 2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v