Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sprider: Μειώνει τα αποθέματα

«Εσωστρεφή» τακτική ακολουθεί ο όμιλος ένδυσης Sprider, o οποίος μετά την αποχώρηση από την αγορά των Σκοπίων και της Σερβίας, δρομολογεί την απεμπλοκή του από τις αγορές της Πολωνίας και της Κύπρου.

Sprider: Μειώνει τα αποθέματα
«Εσωστρεφή» τακτική ακολουθεί ο όμιλος ένδυσης Sprider, o οποίος μετά την αποχώρηση από την αγορά των Σκοπίων και της Σερβίας, δρομολογεί την απεμπλοκή του από τις αγορές της Πολωνίας και της Κύπρου, αλλά και την αναδιάρθρωση της παρουσίας του στη Ρουμανία.

Ειδικότερα, στο εννεάμηνο του 2009, ο όμιλος παρουσίασε διευρυμένες ζημιές από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό, οι οποίες ανήλθαν στα 3,040 εκατ.ευρώ από 929 χιλ.ευρώ σε επίπεδο καθαρών μετά φόρων αποτελεσμάτων, παρά το γεγονός του ότι ο τζίρος του εξωτερικού αυξήθηκε ελαφρώς στα 9,861 εκατ.ευρώ από 9,331 εκατ.ευρώ του περυσινού αντίστοιχου εννεαμήνου.

Σύμφωνα με πηγές της διοίκησης του ομίλου, το 1/3 των ζημιών αφορούν σε συναλλαγματικές διαφορές ενώ το υπόλοιπο ποσό προέρχεται από τη λειτουργία του δικτύου στη Ρουμανία, όπου η αλυσίδα διαθέτει σήμερα 14 καταστήματα. Δεδομένου ότι τα διοικητικά και λειτουργικά κόστη είναι υψηλά για την εξυπηρέτηση της τοπικής θυγατρικής ενώ αντιθέτως η ζήτηση στη χώρα παραμένει χαμηλή, οι ζημιές της Ρουμανίας χαρακτηρίζονται «αναμενόμενες». Η εταιρία ωστόσο προκειμένου να μειώσει τα σταθερά της έξοδα και να ευνοήσει τη λειτουργία της τοπικής θυγατρικής βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την μείωση των ενοικίων για τα καταστήματα που μισθώνει και σύμφωνα με εκτιμήσεις, το όφελος που θα προκύψει θα καταγραφεί στη χρήση του 2010.

Πέραν των αναδιαρθρώσεων στη Ρουμανία, η εταιρία εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης τόσο από την Πολωνία όσο και από την Κύπρο, όπου διατηρεί 1 και 2 καταστήματα αντιστοίχως, διαβλέποντας μικρά περιθώρια ανάπτυξης και επεκτάσεων, τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία. Για αυτό το σκοπό, η διοίκηση της εταιρίας εξετάζει την πιθανότητα πώλησης των θυγατρικών ή σύναψης συμφωνιών franchising, προκειμένου να μειώσει το κόστος πλήρους αποεπένδυσης.

---Υψηλά Αποθέματα

Πέρα από την κακή διεθνή συγκυρία, ο όμιλος αντιμετωπίζει και την εγχώρια συγκράτηση της ζήτησης, η οποία έχει οδηγήσει σε συσσώρευση υψηλών αποθεμάτων. Συγκεκριμένα, στο εννεάμηνο του 2009, τα αποθέματα του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 57,883 εκατ.ευρώ από 47,941 εκατ.ευρώ στα τέλη του 2008, ενώ προχώρησε και σε διενέργεια απομείωσης αποθεμάτων ύψους 2,371 εκατ.ευρώ. Η εταιρία μάλιστα εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω απομειώσεων των αποθεμάτων, αν η εικόνα δεν βελτιωθεί άρδην κατά τον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι στο εννεάμηνο του 2009 οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 13,2%, συγκρατημένες έναντι του εξαμήνου λόγω του «κακού» γ’ τριμήνου, ενώ οι ενδείξεις των πωλήσεων του δικτύου της αλυσίδας τον Νοέμβριο είναι επίσης αρνητικές.

Παρόλα αυτά, η διοίκηση της αλυσίδας εκτιμά ότι θα παρουσιάσει θετικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες στο τέλος του έτους έναντι αρνητικών ροών ύψους 2,328 στο εννεάμηνο, καθώς στο δ’ τρίμηνο του έτους, πραγματοποιεί παραδοσιακά το 40% του τζίρου και το 60% της κερδοφορίας της.

---Επενδύσεις

Παρά την αρνητική συγκυρία του 2009 και την αβεβαιότητα όσον αφορά την εξέλιξη της κατανάλωσης το 2010, ο όμιλος σχεδιάζει να επενδύσει 15 εκατ.ευρώ στη νέα χρήση εξυπηρετώντας το στόχο ανάπτυξης του εγχώριου δικτύου κατά 10-15 καταστήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v