Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Εντολή για μείωση της ρύπανσης στη Κοζάνη

Εντολή στη ΔΕΗ να προχωρήσει στην άμεση λήψη μέτρων, όπως η μείωση φορτίων στις Ατμοηλεκτρικές Μονάδες και ο περιορισμός της δραστηριότητας των εργολάβων στα Ορυχεία, έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

ΔΕΗ: Εντολή για μείωση της ρύπανσης στη Κοζάνη
Εντολή στη ΔΕΗ να προχωρήσει στην άμεση λήψη μέτρων, όπως η μείωση φορτίων στις Ατμοηλεκτρικές Μονάδες και ο περιορισμός της δραστηριότητας των εργολάβων στα Ορυχεία, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στο λεκανοπέδιο Πτολεμαϊδας-Κοζάνης και τις καταγγελίες για ρύπανση της περιοχής από τη λειτουργία του λιγνιτωρυχείου και του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου Κοζάνης.

Με εντολή του Υπουργείου, κλιμάκιο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του τομέα Βορείου Ελλάδος επιθεώρησε το λιγνιτωρυχείο, τον ΑΗΣ και τη γραμμή μεταφοράς τέφρας, προκειμένου να διαπιστώσει εάν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και υπάρχει συμμόρφωση των υπευθύνων.

Όπως έγινε γνωστό, οι υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδιακών ρύπων ήταν αποτέλεσμα των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών (πλήρης άπνοια, θερμοκρασιακή αναστροφή κ.α) που επικράτησαν στη περιοχή, σε συνδιασμό με την ταυτόχρονη εκκίνηση, μετά από βλάβη, δύο Ατμοηλεκτρικών Μονάδων του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας.

Είναι γεγονός ότι το μόνιμο και διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορεί να λυθεί από τη μία μέρα στην άλλη.
 
Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η επίλυσή του συνιστά προτεραιότητα, που ως πολιτική κατεύθυνση θα δοθεί στη νέα Διοίκηση της ΔΕΗ στο πλαίσιο των δράσεων για πράσινη ανάπτυξη. Είναι δεδομένη η θέση του Υπουργείου, για μετάβαση στην εποχή της ενέργειας χαμηλών ή και μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα, θα υπάρξει διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν συνολικά και τα άλλα προβλήματα της περιοχής.

Όσον αφορά στην μετεγκατάσταση της Ακρινής, επαναλαμβάνεται η προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου. Η νέα Δοίκηση της ΔΕΗ, σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, θα ανακοινώσει το σχετικό χρονοδιάγραμμα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v