Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Στα 280 εκατ. τα κέρδη εννεαμήνου

Καλύτερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Eurobank σε γ' τρίμηνο (111 εκατ. ευρώ) και εννεάμηνο (280 εκατ. ευρώ). Ρεκόρ τα κέρδη προ προβλέψεων στα 414 εκατ. στο Q3. Στα 303 εκ. οι προβλέψεις.

Eurobank: Στα 280 εκατ. τα κέρδη εννεαμήνου
Στα 280 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Eurobank στο εννεάμηνο, ενώ στο γ' τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 111 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 26,6% έναντι του β' τριμήνου.

Τα έσοδα από τόκους της τράπεζας αυξήθηκαν κατά 1,5% στο γ' τρίμηνο, διαμορφούμενα στα 599 εκατ. ευρώ ενώ αύξηση 8,2% εμφανίζουν τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες, στα 130 εκατ. ευρώ.

Στο γ' τρίμηνο, η Eurobank αύξησε τις προβλέψεις της κατά 5,4% σε τριμηνιαία βάση, στα 303 εκατ. ευρώ.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, σε δημοσκόπηση του Reuters, έκαναν λόγο για καθαρά κέρδη 270,6 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, με τα καθαρά έσοδα από τόκους στα 1,74 δισ. ευρώ. Στο γ' τρίμηνο η εκτίμηση ήταν για κέρδη 102,4 εκατ. ευρώ.


ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΟ CONFERENCE CALL

Στόχος μας είναι να επιστρέψουμε τα κεφάλαια στο Δημόσιο, όσον αφορά το σκέλος των προνομιούχων μετοχών «όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», τόνισε στην ενημέρωση των αναλυτών ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου της τράπεζας.

Όπως τόνισε ο κ. Καραμούζης: «Εντός των επόμενων έξι μηνών θα επιστρέψουμε τα κεφάλαια, πάντα με τις ευλογίες της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος, η σύσταση της οποίας επισημαίνει πως πρέπει να περιμένουμε ώστε να αποκατασταθεί η ορατότητα στις αγορές».

Απαντώντας για το αν η τράπεζα θα διανείμει μέρισμα το 2010, ο κ. Καραμούζης είπε πως στόχος είναι η διανομή μερίσματος εφόσον επιστραφούν τα κεφάλαια στο Δημόσιο.

Σχολιάζοντας την μακροοικονομική κατάσταση της Ελλάδας ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Βύρων Μπαλλής, τόνισε ότι η ισχυρή πλειοψηφία δίνει στη κυβέρνηση τη δυνατότητα να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, το ΑΕΠ της χώρας στο τέλος του 2009 θα κινηθεί στο -1% και ο Δημόσιος Τομέας συνεχίζει να παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση. Το 2010 αναμένεται, πρόσθεσε, επανάκαμψη του Τουρισμού και της Ναυτιλίας.

Όσον αφορά στις αγορές της Νέας Ευρώπης η διοίκηση της Eurobank αναμένει το ΑΕΠ στις χώρες αυτές να κινηθεί στην περιοχή του 2% ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν ισχυρές.

Στο μέτωπο της ρευστότητας η τράπεζα παραμένει ισχυρή θα συνεχισθεί η προσέλκυση καταθέσεων, οι οποίες από τις αρχές του έτους έως σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 1,7 δις ευρώ.

Αν. Παπ


ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟΥ ΤΗΣ ΕUROBANK

* Καθαρά κέρδη €111εκ. το Γ΄ τρίμηνο, αυξημένα κατά 26,6% έναντι του Β΄ τριμήνου

* Αύξηση προ προβλέψεων κερδών στο τρίμηνο κατά 6,4% σε €414εκ., ιστορικά τα υψηλότερα σε τριμηνιαία βάση

* Σημαντική μείωση δαπανών σε ετήσια βάση κατά 6,6%, η καλύτερη επίδοση στην ελληνική αγορά

* Σημαντική επιβράδυνση ρυθμού αύξησης δανείων σε καθυστέρηση

*  Καθαρά κέρδη €280εκ. το εννεάμηνο του 2009

Ισχυρή και αυξανόμενη κεφαλαιακή επάρκεια:

o Αύξηση ιδίων κεφαλαίων των κοινών μετόχων κατά €880εκ. από την αρχή του 2009 σε €4,5δισ.

o Ενίσχυση δείκτη κεφαλαίων 1ης διαβάθμισης (Total Tier I) κατά 1,3% στο Γ΄ τρίμηνο σε 11,5% και συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας κατά 1,2% σε 12,7%, που είναι από τους υψηλότερους δείκτες στον κλάδο

* Άντληση €2,8δισ. από τις διεθνείς αγορές το 2009, χωρίς την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου

Περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης του Ομίλου Eurobank EFG στην αγορά επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα του Γ΄ τριμήνου 2009, τα οποία είναι σαφώς βελτιωμένα έναντι του προηγούμενου τριμήνου.

Η οργανική ανάπτυξη συνεχίστηκε στο Γ΄ τρίμηνο, η οποία σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους και την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας αποδεικνύει την ικανότητα της Eurobank EFG να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις σύνθετες προκλήσεις της διεθνούς κρίσης.

Η τάση βελτίωσης των λειτουργικών αποτελεσμάτων δεν είναι συγκυριακή, καθώς τα προ προβλέψεων κέρδη του τριμήνου ανήλθαν σε €414εκ., που είναι ιστορικά τα υψηλότερα που έχει επιτύχει ο Όμιλος σε τριμηνιαία βάση, ενώ για πρώτη φορά καταγράφεται σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των δανείων σε καθυστέρηση.

Ταυτόχρονα, η Eurobank EFG στηρίζει ενεργά τους ιδιώτες και εταιρικούς πελάτες της στην Ελλάδα και τη «Νέα Ευρώπη» για την έξοδο από την κρίση και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις που στοχεύουν στην εξωστρέφεια και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Τα καθαρά κέρδη του τριμήνου αυξήθηκαν κατά 26,6% έναντι του Β΄ τριμήνου και ανήλθαν σε €111εκ., από €88εκ. το Β΄ τρίμηνο και €81εκ. το Α΄ τρίμηνο. Σε επίπεδο εννεαμήνου, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε €280εκ., από €647εκ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας ενισχύθηκε κατά 120 μονάδες βάσης στο τρίμηνο και διαμορφώθηκε σε 12,7% στο τέλος Σεπτεμβρίου, από τους υψηλότερους στην ελληνική αγορά, ως αποτέλεσμα των οργανικών κερδών, της επιτυχούς έκδοσης υβριδικών κεφαλαίων ύψους €300εκ. στις αγορές και της πώλησης ιδίων μετοχών ύψους €250εκ.

Η ρευστότητα του Ομίλου είναι από τις ισχυρότερες στον κλάδο. Οι συνολικές καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν στην Ελλάδα και τη «Νέα Ευρώπη» κατά €1,7 δισ. το εννεάμηνο του 2009 και ανήλθαν σε €47,4δισ., ενώ παράλληλα η Eurobank EFG έχει στη διάθεσή της ανά πάσα στιγμή πρόσθετη άμεση ρευστότητα ύψους €6,7δισ.

Επιπλέον, έχει μειώσει στο μισό (κατά €6δισ.) τη χρηματοδότησή της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ παράλληλα προχώρησε και στην αποπληρωμή ομολογιών ύψους €500εκ. που είχε εκδώσει με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, αντλώντας ήδη από εξαμήνου ρευστότητα απευθείας από τις διεθνείς αγορές χρήματος.

Το 2009 ο Όμιλος έχει αντλήσει από τις αγορές €2,8δισ., χωρίς την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟΥ

Έσοδα από Τόκους

Περαιτέρω βελτίωση σε τριμηνιαία βάση παρουσίασαν τα καθαρά έσοδα από τόκους του Ομίλου, τα οποία αυξήθηκαν κατά 1,5% και διαμορφώθηκαν σε €599εκ., από €590εκ. το Β΄ τρίμηνο και €544εκ το Α΄ τρίμηνο.

Τα έσοδα από τόκους στη «Νέα Ευρώπη» διαμορφώθηκαν σε €198εκ., συνεισφέροντας 33% στα συνολικά καθαρά έσοδα τόκων του Ομίλου το Γ΄ τρίμηνο. Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου του Ομίλου (έσοδα τόκων προς μέσο ενεργητικό) διαμορφώθηκε σε 2,84% στο τρίμηνο.

Έσοδα από Αμοιβές και Προμήθειες

Αυξητική τάση κατέγραψαν τα συνολικά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες του Ομίλου, τα οποία ανήλθαν σε €130εκ. και ήταν υψηλότερα κατά 8,2% έναντι του Β΄ τριμήνου, ως αποτέλεσμα κυρίως της ανάκαμψης της πιστωτικής επέκτασης και της βελτίωσης των εσόδων από τις κεφαλαιαγορές.

Τα έσοδα προμηθειών από τραπεζικές εργασίες ενισχύθηκαν κατά 7,2% και διαμορφώθηκαν σε €109εκ., ενώ τα έσοδα από λοιπές εργασίες διαμορφώθηκαν σε €21εκ., από €18εκ. το προηγούμενο τρίμηνο. Τα συνολικά έσοδα προμηθειών από τις εργασίες στη «Νέα Ευρώπη» ενισχύθηκαν σε €45εκ., από €39εκ. το Β΄ τρίμηνο, συνεισφέροντας κατά 34% στα συνολικά έσοδα προμηθειών του Ομίλου.

Χρηματοοικονομικά και λοιπά Έσοδα

Σημαντική βελτίωση έναντι του Β’ τριμήνου παρουσίασαν τα έσοδα από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου τίτλων του Ομίλου, κυρίως λόγω κερδών από τη ρευστοποίηση θέσεων σε ομόλογα και μετοχές του διαθεσίμου προς πώληση χαρτοφυλακίου.

Ειδικότερα, τα χρηματοοικονομικά έσοδα από ομόλογα, μετοχές και συναλλαγματικές διαφορές διαμορφώθηκαν σε €44εκ. το Γ΄ τρίμηνο, από €18εκ το Β΄ τρίμηνο και €61εκ. το Α΄ τρίμηνο του έτους. Συνολικά, τα έσοδα χρηματοοικονομικών πράξεων μαζί με τα έσοδα από μερίσματα και λοιπές εργασίες του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €48εκ. το Γ΄ τρίμηνο, από €41εκ. το Β΄ τρίμηνο του έτους.


Συνολικά Έσοδα

Η αύξηση των εσόδων από τόκους, προμήθειες και χρηματοοικονομικά κέρδη είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των συνολικών εσόδων του Ομίλου κατά 3,5% σε τριμηνιαία βάση σε €777εκ. Τα συνολικά έσοδα στην Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά 3,9% και διαμορφώθηκαν σε €531εκ., ενώ τα έσοδα από τις εργασίες στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 2,5% και ανήλθαν σε €247εκ., συνεισφέροντας 32% στα έσοδα του Ομίλου.

Λειτουργικές Δαπάνες και Αποτελεσματικότητα

Με ιδιαίτερη επιτυχία συνεχίστηκαν οι προσπάθειες περιορισμού του λειτουργικού κόστους για ακόμα ένα τρίμηνο. Ειδικότερα, οι συνολικές δαπάνες του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €364εκ. και παρέμειναν στα επίπεδα του προηγούμενου τριμήνου, ενώ σε επίπεδο εννεαμήνου ήταν σημαντικά μειωμένες κατά 6,6%. Οι θετικές αυτές επιδόσεις επιβεβαιώνουν ότι ο στόχος μείωσης των συνολικών λειτουργικών δαπανών κατά 5% το 2009 θα επιτευχθεί ή ακόμα και θα ξεπεραστεί.

Η ενίσχυση των εσόδων και η συγκράτηση του κόστους είχαν ως συνέπεια τη βελτίωση του δείκτη αποτελεσματικότητας (κόστος προς έσοδα) στο 46,8% το Γ΄ τρίμηνο, σε σχέση με 48,3% το Β΄ τρίμηνο του 2009.


Κέρδη προ Προβλέψεων

Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Ομίλου αποτυπώνεται και στην αύξηση των προ προβλέψεων κερδών κατά 6,4% έναντι του Β΄ τριμήνου και 14,1% έναντι του Α΄ τριμήνου σε €414εκ., ποσό που είναι ιστορικά το υψηλότερο. Τα συνολικά κέρδη προ προβλέψεων ανήλθαν σε €1,2δισ. το εννεάμηνο του 2009, ποσό ικανό να απορροφήσει τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις της παγκόσμιας ύφεσης.

Σημειώνεται ότι λόγω της ύφεσης, οι χρηματοοικονομικοί στόχοι κερδοφορίας για το 2010, που είχαν ανακοινωθεί στις αρχές του 2008, δεν είναι πλέον σε ισχύ.


Προβλέψεις Επισφαλών Απαιτήσεων και Ποιότητα Χαρτοφυλακίου

Το Γ’ τρίμηνο, ο Όμιλος αύξησε τις προβλέψεις έναντι των πιστωτικών κινδύνων για την περαιτέρω θωράκιση του ισολογισμού του. Ειδικότερα, οι προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 5,4% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε €303εκ., αντιπροσωπεύοντας το 2,20% των μέσων χορηγήσεων το Γ΄ τρίμηνο.

Τα δάνεια σε καθυστέρηση αυξήθηκαν με επιβραδυνόμενο ρυθμό σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα, με το δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων (μ.ε.δ.) να διαμορφώνεται σε 4,9%. Οι συνολικές προβλέψεις του Ομίλου καλύπτουν το 60% των μ.ε.δ., ενώ εάν ληφθούν υπόψη οι εξασφαλίσεις των δανείων, η κάλυψη υπερβαίνει σημαντικά το 100%. Η σημαντική μείωση που παρατηρείται στον ρυθμό αύξησης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αναμένεται να οδηγήσει σταδιακά σε εξομάλυνση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις.

Κεφαλαιακή Επάρκεια

Ιδιαίτερα ισχυρή διαμορφώνεται η κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου. Ο δείκτης κεφαλαίων 1ης διαβάθμισης (Total Tier Ι) αυξήθηκε κατά 1,3% στο Γ’ τρίμηνο και ανήλθε σε 11,5%, από 10,2% τον Ιούνιο και 8,0% στο τέλος του 2008, ως αποτέλεσμα της οργανικής κερδοφορίας, σε συνδυασμό με την επιτυχημένη διάθεση στην αγορά υβριδικών κεφαλαίων ύψους €300εκ. τον Ιούλιο και την πώληση ιδίων μετοχών ύψους €250εκ. το Σεπτέμβριο.

Αντίστοιχα, ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου αυξήθηκε κατά 1,2% στο Γ΄ τρίμηνο και ανήλθε σε 12,7%, από 11,5% τον Ιούνιο και 10,4% στο τέλος του 2008, και είναι από τους υψηλότερους μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Από το τέλος του 2008, τα ίδια κεφάλαια των κοινών μετόχων του Ομίλου έχουν αυξηθεί κατά €880εκ. και διαμορφώνονται σε €4,5δισ.

Καταθέσεις & Ρευστότητα

Η ρευστότητα του Ομίλου είναι από τις ισχυρότερες στον κλάδο. Οι συνολικές καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν στην Ελλάδα και τη «Νέα Ευρώπη» κατά €1,7 δισ. το εννεάμηνο του 2009 και ανήλθαν σε €47,4δισ., με την άμεση ρευστότητα σήμερα να ανέρχεται σε €6,7δισ.

Ο συνολικός δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις βελτιώθηκε περαιτέρω σε 116,5% , από 120% ένα χρόνο πριν, και είναι από τους χαμηλότερους αντίστοιχων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Επιπρόσθετα, η Eurobank EFG έχει μειώσει στο μισό (κατά €6δισ.) τη χρηματοδότησή της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ παράλληλα προχώρησε και στην αποπληρωμή ομολογιών ύψους €500εκ. που είχε εκδώσει με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, αντλώντας ήδη από εξαμήνου ρευστότητα απευθείας από τις διεθνείς αγορές χρήματος.


Χορηγήσεις

Ο Όμιλος Eurobank EFG συνεχίζει να στηρίζει τους εταιρικούς και ιδιώτες πελάτες του στην Ελλάδα και τη «Νέα Ευρώπη», μέσα από την ανάπτυξη νέων προϊόντων και πρωτοβουλιών. Παρά τη σημαντική κάμψη της πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα και τις χώρες της «Νέας Ευρώπης», απόρροια της διεθνούς οικονομικής ύφεσης, οι νέες εκταμιεύσεις του Ομίλου προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στεγαστικά δάνεια ανήλθαν σε €3,6δισ. και €0,5δισ. αντίστοιχα το εννεάμηνο του 2009. Το Γ΄ τρίμηνο του 2009, οι συνολικές χορηγήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 0,6% ή €336εκ. έναντι του Β΄ τριμήνου και ανήλθαν σε €56,7δισ.

Εργασίες στη Νέα Ευρώπη

Στην ευρύτερη περιοχή της «Νέας Ευρώπης» η Eurobank EFG έχει αναπτύξει μια σημαντική παρουσία, καθώς διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο 1.100 και πλέον καταστημάτων και σημείων εξυπηρέτησης πελατείας σε 7 διαφορετικές χώρες.

Παρά τη διεθνή κρίση που έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις οικονομίες των χωρών αυτών, οι προοπτικές μεσοπρόθεσμης ανάπτυξής τους παραμένουν θετικές, καθώς εκτιμάται ότι θα εισέλθουν σταδιακά σε φάση σταθεροποίησης, μετά τις συντονισμένες προσπάθειες παροχής οικονομικής στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες και λοιπούς διεθνείς οργανισμούς.

Βασικός στόχος του Ομίλου σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι η στήριξη των πελατών, η αποτελεσματική διαχείριση των πιστωτικών και λοιπών κινδύνων, η συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών και η προσέλκυση νέων καταθέσεων στις χώρες της «Νέας Ευρώπης».

Στο τέλος Σεπτεμβρίου, το ενεργητικό του Ομίλου στη «Νέα Ευρώπη» διαμορφώθηκε σε €21δισ., το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων ανήλθε σε €14,3δισ. και οι καταθέσεις πελατών υπερέβησαν τα €9,6δισ. Τα έσοδα ενισχύθηκαν σε €247εκ. το Γ΄ τρίμηνο, από €241εκ. το Β΄ τρίμηνο και €234εκ. το Α΄ τρίμηνο, συνεισφέροντας κατά 32% στα συνολικά έσοδα του Ομίλου.

Οι λειτουργικές δαπάνες διαμορφώθηκαν σε €151εκ. και παρέμειναν στα επίπεδα του Α΄ τριμήνου. Η βελτίωση των εσόδων σε συνδυασμό με τη συγκράτηση των δαπανών οδήγησε στη μείωση του δείκτη κόστους εσόδων σε 61% το Γ΄ τρίμηνο, από 61,3% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Τα κέρδη προ προβλέψεων ενισχύθηκαν κατά περίπου €12εκ. έναντι του Α΄ τριμήνου και €3εκ. έναντι του Β΄ τριμήνου και διαμορφώθηκαν σε €96εκ.

Παρά ταύτα, το συνολικό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό κατά €10εκ. στο τρίμηνο, λόγω του υψηλού κόστους καταθέσεων και των αυξημένων προβλέψεων για επισφαλή δάνεια.

**Το πλήρες κείμενο με τα αποτελέσματα 9μήνου της Eurobank επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v