Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Attica Bank: Μείωση κερδών στο 9μηνο

To αποτέλεσμα μετά φόρων του εννιαμήνου 2009 για τον όμιλο της Τράπεζας Αττικής διαμορφώθηκε σε 9 εκατ. ευρώ, έναντι 18 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2008, μειωμένο κατά 50,4%. Θετικό το γ' τρίμηνο.

Attica Bank: Μείωση κερδών στο 9μηνο
To αποτέλεσμα προ φόρων του εννιαμήνου 2009 για τον όμιλο της Τράπεζας Αττικής διαμορφώθηκε σε 12,1 εκατ. ευρώ, έναντι 22,8 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 47,1%, το δε μετά φόρων αποτέλεσμα σε 9 εκατ. ευρώ, έναντι 18 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2008, μειωμένο κατά 50,4%.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, δεν υφίσταται πλέον το ενδεχόμενο συγχώνευσής της με την Aspis Bank.

Για την Τράπεζα, στο εννιάμηνο του 2009, το αποτέλεσμα προ φόρων διαμορφώθηκε σε 12 εκατ. ευρώ έναντι 20 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εννιάμηνο του 2008, μειωμένο κατά 39,9%, το δε μετά φόρων αποτέλεσμα ανήλθε σε 9,2 εκατ. ευρώ, έναντι 15,6 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2008, μειωμένο κατά 41%.

Τα αποτελέσματα προ φόρων για τον Όμιλο στο Γ΄ τρίμηνο του 2009 διαμορφώθηκαν σε 8,6 εκατ. ευρώ, έναντι 5,7 εκατ. ευρώ στο Γ΄ τρίμηνο του 2008, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 50,8%. Το μετά φόρων αποτέλεσμα για το Γ΄ τρίμηνο του 2009 διαμορφώθηκε σε 6,5 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, για την Τράπεζα, το αποτέλεσμα προ φόρων για το Γ΄ τρίμηνο 2009 διαμορφώθηκε σε 8 εκατ. ευρώ έναντι 5 εκατ. ευρώ στο Γ΄ τρίμηνο 2008, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 61,2%. Το αποτέλεσμα μετά φόρων της Τράπεζας για την ίδια περίοδο διαμορφώθηκε σε 6 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, η καθαρή θέση της Τράπεζας βελτιώθηκε πέραν από την κερδοφορία της. Το άθροισμα του αποτελέσματος μετά φόρων και της αύξησης της αξίας των αξιογράφων που καταχωρούνται απ’ ευθείας στην καθαρή θέση το Γ΄ τρίμηνο του 2009 ανήλθε σε 11,4 εκατ. ευρώ, πολλαπλάσιο της αντίστοιχης περιόδου του 2008.

Αναφερόμενος στα οικονομικά αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank, κ. Τρύφων Κολλίντζας τόνισε: «Οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί έχουν ως αποτέλεσμα τη θωράκιση της Τράπεζας και την ισχυροποίησή της μέσα σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης. Η αύξηση δε του μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε με επιτυχία το μήνα Σεπτέμβριο 2009 θέτει τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της Τράπεζας και την αξιοποίηση των ευκαιριών που πάντα παρουσιάζονται σε παρόμοιους κύκλους της
οικονομίας.»

Ο δείκτης «προβλέψεις απομείωσης προς άθροισμα απομειωμένων και μη εξυπηρετούμενων άνω των 180 ημερών χορηγήσεων» διαμορφώθηκε σε 62,2% και είναι από τους υψηλότερους του κλάδου αποτυπώνοντας την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου και τον αυστηρό έλεγχο για τη
διατήρηση της ποιότητας, που και οι οργανωτικές αλλαγές επέφεραν. 

Ομοίως, ο δείκτης «προβλέψεις απομείωσης προς άθροισμα απομειωμένων και μη εξυπηρετούμενων άνω των 90 ημερών χορηγήσεων» διαμορφώθηκε σε 56,6%. 

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (μετά τη διαδικασία αξιολόγησης επάρκειας εσωτερικού κεφαλαίου) διαμορφώθηκε σε 17%.

Το σύνολο του Ενεργητικού ανήλθε σε 5.149,5 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 13,9% έναντι της 31/12/2008.

Το ύψος των καταθέσεων ανήλθε σε 3.491,3 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 18,3% από το 12μηνο του 2008. 

Οι καταθέσεις ιδιωτών διαμορφώθηκαν σε 2.373,4 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση της τάξης του 15,8% έναντι της 31/12/2008.

Οι χορηγήσεις (μετά από προβλέψεις) στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα ομολογιακά δάνεια των εταιρειών, διαμορφώθηκαν σε 3.846,7 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση της τάξης του 13,6% έναντι της 31/12/2008, αποτυπώνοντας την υψηλή πιστωτική επέκταση με δεδομένες τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες και τη βούληση της Τράπεζας για στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 590,5 εκατ. ευρώ στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι προνομιούχες μετοχές που έχουν αναληφθεί από το Ελληνικό Δημόσιο στα πλαίσια του προγράμματος στήριξης της οικονομίας.

Εάν αφαιρεθούν τα εισφερόμενα κεφάλαια που αντιστοιχούν στις προνομιούχες μετοχές, τα ίδια κεφάλαια που αναλογούν στους κοινούς μετόχους διαμορφώνονται σε 491,4 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 51,5%. Εάν αφαιρεθούν και τα κεφάλαια που αντιστοιχούν στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τότε η αύξηση σε σχέση με την
31/12/2008 είναι της τάξης του 5% περίπου.

---Οργανωτικές Αλλαγές και Επιχειρηματική Στρατηγική

Κατά το Γ΄ τρίμηνο του 2009 συνεχίστηκε η οργανωτική αναδιάρθρωση της Τράπεζας και του Ομίλου με το διαχωρισμό του δικτύου των καταστημάτων σε «Επιχειρηματικά Κέντρα» και «Καταστήματα Λιανικής Τραπεζικής» με σκοπό τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας που είχε ήδη λάβει χώρα από το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Επίσης, ολοκληρώθηκε η μετεγκατάσταση και αναβάθμιση της Διεύθυνσης Πληροφορικής με σκοπό την ασφαλέστερη και πιο αυτοματοποιημένη παρακολούθηση του συνόλου του φάσματος των εργασιών της Τράπεζας και του Ομίλου και συνεχίστηκε η επέκταση του δικτύου των καταστημάτων της Τράπεζας.

Η έμφαση που δόθηκε στη διασφάλιση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των καθυστερήσεων, καθώς και την ενεργητική διαχείριση της ρευστότητας, θα συνεχιστεί για την Τράπεζα και αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και την ισχυροποίηση της θέσης της.

Τέλος, με βάση τη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων του εννιαμήνου 2009 και ιδιαίτερα του Β΄ και Γ΄ τριμήνου 2009 και των τάσεων που αυτά καταγράφουν, σε συνδυασμό και με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους περίπου 152,40 εκατ. ευρώ, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς τον μήνα Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, η Διοίκηση της Τράπεζας έχει θέσει ως στόχο την περαιτέρω επέκταση της πελατειακής της βάσης, την εμβάθυνση των σχέσεών της με τους υπάρχοντες πελάτες της και τη βελτίωση των μεριδίων αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v