Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FG Europe:Επιδότηση & ενέργεια «σώζουν» τα μεγέθη

Κερδοφορία ίση με εκείνη του εννεαμήνου, η οποία διαμορφώθηκε στα 10,9 εκατ. ευρώ αναμένει για το σύνολο της χρήσης του 2009, η διοίκηση της FG Europe.

FG Europe:Επιδότηση & ενέργεια «σώζουν» τα μεγέθη
Κερδοφορία ίση με εκείνη του εννεαμήνου, η οποία διαμορφώθηκε στα 10,9 εκατ.ευρώ αναμένει για το σύνολο της χρήσης του 2009, η διοίκηση της FG Europe, εκτιμώντας ότι το τελικό της αποτέλεσμα δεν θα επηρεαστεί περαιτέρω από την έκτακτη υποχρέωση εισφοράς φόρου.

Η επίδοση της εταιρίας στο εννεάμηνο ευνοήθηκε σημαντικά από το επιδοτούμενο πρόγραμμα ανακύκλωσης κλιματιστικών που έτρεξε τους θερινούς μήνες με αποτέλεσμα οι πωλήσεις του κλάδου, αν και μειωμένες έναντι του 2008 να βελτιωθούν και από -35% στο α’ εξάμηνο να καταλήξουν να υποχωρούν κατά 13% στο τέλος του εννεαμήνου της χρήσης.

Στο ίδιο διάστημα είδε ωστόσο το ενοποιημένο περιθώριο EBITDA να υποχωρεί κατά 2,2% και να διαμορφώνεται στο 17,92%, γεγονός που αποδίδεται στις πωλήσεις κλιματιστικών στο εξωτερικό, όπου το περιθώριο κέρδους είναι μικρότερο, αλλά και στο γεγονός του ότι η εταιρία παρείχε εκπτώσεις προς τους πελάτες χονδρικής της.

Σημειώνεται ότι και κατά το τρέχον διάστημα, η εταιρία επιχειρεί να παρατείνει το «καλοκαίρι» προσφέροντας σημαντική έκπτωση της τάξης του 17%-20% για κλιματιστικά Α ενεργειακής κλάσης προς τις αλυσίδες ηλεκτρικών, οι οποίες με τη σειρά τους μειώνουν και εκείνες το περιθώριο τους, προσφέροντας στον καταναλωτή μια άτυπη επιδότηση της τάξης του 35%, ίση με εκείνη που παρείχε το κράτος το προηγούμενο διάστημα.

Παρά τις συγκρατημένες εκτιμήσεις για την αγορά ηλεκτρικών σε Ελλάδα και εξωτερικό, η εταιρία κατέγραψε οφέλη από την εμπλοκή της στο χώρο της ενέργειας καθώς τα έσοδα της περιόδου αυξήθηκαν κατά 200%.

Επιπλέον, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγγράψει κέρδη ύψους 12 εκατ.ευρώ από τον κλάδο ενέργειας, εάν και εφόσον έως το τέλος του έτους, ολοκληρωθεί το προσύμφωνο εξαγοράς 2 αιολικών πάρκων στο νομό Αρκαδίας συνολικής ισχύος 42 MW.

Τα συγκεκριμένα αιολικά λειτουργούν από το Νοέμβριο του 2008, και εφόσον ξεπεραστούν τα προβλήματα ολοκλήρωσης εξαγοράς τους, η FG Europe μέσω της θυγατρικής RF Energy, θα εγγράψει ως έσοδο το σύνολο του παραπάνω ποσού, και θα ανεβάσει το συνολικό χαρτοφυλάκιο εγκατεστημένης ισχύος στα 70,6 MW.

Τέλος, σημειώνεται ότι η εταιρία εξετάζει την υποβολή προς αδειοδότηση ενός νέου επενδυτικού σχεδίου στον τομέα των ΑΠΕ, πέραν των 11 αιολικών πάρκων στη νότιο Εύβοια ισχύος 387 MW.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v