Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Motor oil: Παρουσίαση στην ΕΘΕ

Τις δραστηριότητες και τα οικονομικά μεγέθη, όπως επίσης τους στόχους και τη στρατηγική της ανάπτυξης παρουσίασε στην Ενωση θεσμικών Επενδυτών η διοίκηση της Motor Oil.

Motor oil: Παρουσίαση στην ΕΘΕ
Τις δραστηριότητες και τα οικονομικά μεγέθη, όπως επίσης τους στόχους και τη στρατηγική της ανάπτυξης παρουσίασε στην Ενωση θεσμικών Επενδυτών η διοίκηση της Motor Oil.

H παρουσίαση έγινε από τον Οικονομικό Διευθυντή της κ. Πέτρο Τζαννετάκη και τους συνεργάτες του.

Οπως τονίστηκε στην παρουσίαση, η παγκόσμια οικονομία και ιδίως οι οικονομίες των ΗΠΑ και ορισμένων χωρών της Ασίας άρχισαν να βελτιώνονται υποδηλώνοντας έτσι ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια μονιμότερη παγκόσμια ανάκαμψη. Οι χώρες της Ευρωπαικής ένωσης υστερούν κατά τι σε αυτή τη τάση αλλά και εκεί άρχισαν να διαφαίνονται τα πρώτα δείγματα καλυτέρευσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Σημειώθηκε ακόμα, ότι οι τάσεις στο επιχειρησιακό επίπεδο προχώρησαν ακόμα περισσότερο σε αυτό που ήδη είχε αρχίσει να διαφαίνεται από το 2002 μία προοδευτική απομάκρυνση δηλαδή από τις πιο υψηλού κινδύνου δραστηριότητες στους πιο παραδοσιακούς κλάδους και στα πιο μεγάλα μεγέθη.

Το τρίπτυχο ”ποιότητα – διαφάνεια – διαχρονικότητα” έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο και μπορεί να συμπληρωθεί με τo ”συνέχεια – συνέπεια – σταθερότητα”.

Οπως επισημάνθηκε στην παρουσίαση, η ”Μotor Oil” και το 2003 χαρακτηρίστηκε από τα παραπάνω χαρακτηριστικά και το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζεται στα γενικότερα αποτελέσματά της.

Η στρατηγική που έχει χαράξει η Μotor Oil μεταξύ άλλων στοχεύει στην Μεγιστοποίηση και Βελτιστοποίηση Πωλήσεων και στην Διατήρηση των Υψηλών Προδιαγραφών Ασφαλείας και Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό υλοποιείται και το επενδυτικό πρόγραμμα της Μotor Oil για την 3-ετία 2003-2005 που υπολογίζεται στα 350 εκ. ευρώ.

Οι επενδύσεις αυτές θα καταστήσουν δυνατή την παραγωγή ”Καθαρών Καυσίμων”, βάσει των προδιαγραφών της Ευρωπαικής Ένωσης για το 2005, όπως επίσης θα αυξήσουν την παραγωγή μεσαίων αποσταγμάτων (Ντήζελ και Κηροζίνη) στα οποία η Ελλάδα και η Ευρώπη γενικότερα παρουσιάζουν έλλειψη.

Επιπλέον θα προσδώσουν στο Διυλιστήριο μεγαλύτερη ευελιξία για τη μεγιστοποίηση παραγωγής είτε Ντήζελ είτε Βενζινών ανάλογα με την εποχιακή ζήτηση. Τέλος θα βελτιωθούν περαιτέρω οι περιβαλλοντικοί όροι του Διυλιστηρίου καθώς οι εκπομπές αερίων ρύπων θα μειωθούν σημαντικά.

Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της Μotor Oil εγκρίθηκε και η έκδοση Ομολογιακού Δανείου ύψους μέχρι 275 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του παραπάνω έργου.

Η ”Μotor Oil” όπως τονίστηκε στην παρουσίαση, έχει ανανεώσει την ποιοτική της πιστοποίηση με το ISO 9001 2001, έχοντας επίσης πιστοποιηθεί και με το ISO 14001 για την προστασία του περιβάλλοντος και έτσι αποτελεί το μοναδικό Διυλιστήριο στην Ελλάδα και ένα από τα πολύ λίγα στην Ευρώπη με αυτές τις πιστοποιήσεις.

Τη χρονιά πού πέρασε, η Μotor Oil διαφοροποιήθηκε επεκτεινόμενη σε δύο νέες δραστηριότητες, τη σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου με την υπογραφή σύμβασης με τη Δημόσια Επιχείριση παραγωγής φυσικού αερίου (Δ.Ε.Π.Α.).

Το φυσικό αέριο θα χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή υδρογόνου και ως καύσιμο για τις ενεργειακές ανάγκες του διυλιστηρίου και τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την απόκτηση από τις εποπτικές αρχές άδειας να προχωρήσει στην κατασκευή σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας 400 mw.

Τέλος, τονίστηκε ότι η εταιρία υλοποίησε κατά το 2003 ένα πρόγραμμα BUY-BACK μετοχών της το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση εγκρίθηκε νέο πρόγραμμα BUY-BACK αντίστοιχο με το προηγούμενο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v