Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Αναβαθμίζει guidance για περιθώριο EBITDA

Στο 29% από 26% αναβάθμισε την πρόβλεψή της για το περιθώριο EBITDA που αναμένει για το σύνολο της χρήσης 2009 η ΔΕΗ, όπως ανέφερε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Αναβαθμίζει guidance για περιθώριο EBITDA
Αναθεωρεί προς τα πάνω η διοίκηση της ΔΕΗ τις εκτιμήσεις της για το περιθώριο EBITDA στο σύνολο της χρήσης. Η πρόβλεψη για 21% στον προϋπολογισμό τώρα διαμορφώνεται σε περίπου 29%.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος μιλώντας χθες στους αναλυτές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 9μήνου, προανήγγειλε ότι η εφαρμογή ρήτρας καυσίμου από την 1η/1/2010 θα έχει θετικά αποτελέσματα για τους καταναλωτές, καθώς θα υπάρξει μικρή μείωση στα τιμολόγια, που θα συνοδευτεί από συρρίκνωση των εσόδων της Επιχείρησης της τάξεως των 36 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Αθανασόπουλος τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής της ρήτρας καυσίμων και εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να συνοδευτεί από την υποβολή αιτήματος στη ΡΑΕ για επανεξέταση του μηχανισμού, προκειμένου να αντανακλά με περισσότερη ακρίβεια τον χρόνο και το ύψος των μεταβολών των τιμών των καυσίμων.

Εάν είχε εφαρμοστεί από τις αρχές του 2008, όπως είπε ο ίδιος, η ΔΕΗ θα είχε ανακτήσει 106 εκατ. ευρώ και άλλα 105 εκατ. ευρώ με χρονική υστέρηση το α΄ εξάμηνο του 2009, παρά την καθοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου.

Η ΔΕΗ έχει αρχίσει να χάνει μερίδια αγοράς από τρίτους προμηθευτές, τάση που εντείνεται στο γ΄ τρίμηνο του έτους. Ενδεικτικά, στο 9μηνο το 80% της μείωσης των πωλήσεων της (147.000 MWh) οφείλεται στον λόγο αυτό.

Για το σύνολο του 2009 αναμένεται μείωση 5% του όγκου των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας, όταν το μίγμα πωλήσεων παραμένει ευνοϊκό, καθώς η σημαντική πτώση της ζήτησης από βιομηχανικούς πελάτες συνεχίζει να ξεπερνά κατά πολύ την κάμψη της ζήτησης από οικιακούς και εμπορικούς πελάτες.

Η συμμετοχή των νερών στο μίγμα παραγωγής ενέργειας προβλέπεται να φτάσει το 7,3%, ενώ η παραγωγή από λιγνίτες εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 31.000 GWh. Αυτό το γεγονός θα ωφελήσει τη ΔΕΗ καθώς θα καταβάλει χαμηλότερες δαπάνες ενεργειακού ισοζυγίου από τις προϋπολογισθείσες, με άμεση συνέπεια την αύξηση του περιθωρίου EBITDA.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το επενδυτικό σχέδιο της Επιχείρησης, η νέα ισχύς που θα προστεθεί μέχρι το 2016 ανέρχεται σε 2.267 MW, χωρίς να υπολογίζονται οι λιθανθρακικές μονάδες που δεν θα γίνουν. Από την ισχύ αυτή 1.262 MW θα αφορά σε μονάδες συνδυασμένου κύκλου, με φυσικό αέριο και τα υπόλοιπα 1.005 MW σε λιγνιτικές. Έως το 2016 η ΔΕΗ δεσμεύεται να αποσύρει παλαιές και μη αποδοτικές μονάδες συνολικής ισχύος 2.200 MW.

* Η παρουσίαση της ΔΕΗ στους αναλυτές δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v