Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Στα 70 εκατ. οι συνέργιες με DT το 2009

Στάση αναμονής για τις ακριβείς επιπτώσεις που θα έχει στα κέρδη του ΟΤΕ και της Cosmote η επιβολή του έκτακτου φόρου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τηρούν τα στελέχη του ομίλου. Τι ειπώθηκε στο conference call.

ΟΤΕ: Στα 70 εκατ. οι συνέργιες με DT το 2009
Ταχύτερα απ' ό,τι υπολόγιζαν η Deutsche Telekom και ο ΟΤΕ εξελίσσονται οι μεταξύ τους συνέργιες, ιδιαίτερα στο σκέλος της κινητής τηλεφωνίας, ενώ ο ΟΤΕ επιδιώκει περισσότερες περικοπές στο προσωπικό και στα λειτουργικά κόστη προκειμένου να αντιμετωπίσει την πίεση στα περιθώρια που προκαλεί η μείωση πωλήσεων, η οποία συνεχίστηκε και στο γ΄ τρίμηνο της χρήσης.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου η διοίκηση του ΟΤΕ δήλωσε πως οι επιτευχθείσες συνέργιες με την Deutsche Telekom στο 9μηνο της τρέχουσας χρήσης ανήλθαν στα 70 εκατ. ευρώ, ενώ ο πήχης παραμένει στα 250 εκατ. ευρώ το 2012. Από τις συνέργιες που έχουν ήδη επιτευχθεί ποσοστό 60% αφορά στην Cosmote, το 26% στον ΟΤΕ και το υπόλοιπο επιμερίζεται σε θυγατρικές.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η διοίκηση της Deutsche Telekom στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου του γερμανικού ομίλου. Ο οικονομικός διευθυντής της D.T., κ. Timotheus Hottler ανέφερε χαρακτηριστικά πως "οι συνέργιες με τον ΟΤΕ έρχονται ταχύτερα απ' ό,τι περιμέναμε".

Πέραν των συνεργιών με την D.T., ο ΟΤΕ προσβλέπει και σε περισσότερες μειώσεις στα κόστη ώστε να διατηρήσει το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας στα επίπεδα του 2008. Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΤΕ, κ. Ιορδάνης Αϊβάζης, από την αποχώρηση των 600 υπαλλήλων περίπου ο όμιλος προσβλέπει σε όφελος 6 - 7 εκατ. ευρώ στο δ΄ τρίμηνο, ενώ επιδιώκει τη μεγαλύτερη μείωση του προσωπικού. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι κεφαλαιακές δαπάνες του Οργανισμού για το 2009 θα φτάσουν τα 900 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΤΕ, τουλάχιστον το 3% των εσόδων της αγοράς κινητής τηλεφωνίας χάθηκε από τον έντονο ανταγωνισμό των προσφορών συμβολαίων και από τη φορολογία στα καρτοκινητά. Η οικονομική επίπτωση στα έσοδα εκτιμάται στα 100 - 120 εκατ. ευρώ, ωστόσο η εταιρία δεν είναι πρόθυμη να ακολουθήσει τον πόλεμο τιμών. Παρ' όλα αυτά,
θα απαντήσει όταν χρειάζεται και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Μιχάλης Τσαμάζ, "στο τέλος θα βγούμε νικητές". Η εκτίμηση είναι ότι η πτώση στην αγορά της κινητής θα κινηθεί στο 13% φέτος σε σχέση με πέρυσι, ενώ η πτώση της Cosmote είναι μόλις 6%.

Η διοίκηση του ΟΤΕ γνωστοποίησε πως θα κατευθύνει ποσό 90 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στο δίκτυο των οπτικών ινών την επόμενη τριετία. Ο Οργανισμός σχεδιάζει να αναπτύξει δίκτυο οπτικής ίνας "στο καφάο" σε επιλεγμένες περιοχές και συγκεκριμένα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη καθώς και κάποια συγκεκριμένα αστικά κέντρα με μεγάλο πληθυσμό.

Παράλληλα, στο πρώτο τρίμηνο του 2010 ο ΟΤΕ θα παρουσιάσει τη δορυφορική τηλεόραση η οποία θα προσφέρεται συμπληρωματικά με το υπάρχον IPTV, ενώ σχεδιάζεται να πηγαίνει στις περιοχές εκείνες που δεν προσφέρεται κάλυψη μέσω IPTV.

Σε ό,τι αφορά δε το real estate, τα στελέχη του ΟΤΕ κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη επανέλαβαν ότι η εισαγωγή στο Χ.Α. παραμένει μεν στόχος αλλά δεν πραγματοποιείται επί του παρόντος λόγω οικονομικού κλίματος και η εταιρία έχει λάβει παράταση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μέχρι τον Αύγουστο του 2010.

Αναφερόμενη δε στο θέμα της έκτακτης εισφοράς για το 2008 εκτίμησε ότι θα επηρεάσει τα αποτελέσματα του ΟΤΕ σε κάποιον βαθμό, προσθέτοντας ότι ακόμη δεν είναι έτοιμη να την προσδιορίσει ποσοτικά, καθώς η σχετική ανακοίνωση από την κυβέρνηση έγινε μόλις πριν από μερικές ημέρες.

***Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να αλλάξει η σύμβαση λέει η D.T.

Τέλος, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα της Deutsche Telekom, ο επικεφαλής του ομίλου, κ. Ρενέ Όμπερμαν, εξέφρασε την πεποίθησή ότι η "η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει την υφιστάμενη συμφωνία", ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης, υπογράμμισε "μιλάμε για συμβάσεις", "είναι καλό για τη χώρα και για τον ΟΤΕ και δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να αλλάξει κάτι".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v