Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

3E: Στα 411 εκατ. τα συγκρίσιμα κέρδη 9μήνου

Στα 210 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της Coca Cola 3E στο γ΄ τρίμηνο, μειωμένα κατά 1% σε σχέση με πέρυσι. Στο 9μηνο τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ήταν 411 εκατ. ευρώ (-3%). Οι πρώτες αντιδράσεις.

3E: Στα 411  εκατ. τα συγκρίσιμα κέρδη 9μήνου
Στα 210 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της Coca Cola 3E στο γ΄ τρίμηνο, σημειώνοντας μείωση 1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,58 ευρώ, στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του του 2008.

Καθαρά κέρδη τριμήνου στα 208 εκατ. ευρώ προέβλεπαν οι συγκλίνουσες προβλέψεις των αναλυτών, όπως τις συγκέντρωσε το πρακτορείο Reuters, ότι θα εμφανίσει η Coca Cola 3E στο τρίτο τρίμηνο.

Ο όγκος των πωλήσεων διαμορφώθηκε σε 584 εκατομμύρια κιβώτια, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (ενώ εξαιρουμένης της Socib SpA διαμορφώθηκε σε 566 εκατομμύρια κιβώτια, σημειώνοντας μείωση 7% εν συγκρίσει με το αντίστοιχο διάστημα του 2008). Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανήλθαν σε 1.885 εκατομμύρια, σημειώνοντας μείωση 9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη (EBIT) διαμορφώθηκαν σε 281 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 2% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2008.

*** Τα αποτελέσματα 9μήνου

Στο εννεάμηνο τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 411 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 3% έναντι του ίδιου διαστήματος του 2008, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 1,13 ευρώ σημειώνοντας μείωση 3% σε σχέση με το εννεάμηνο του προηγούμενου έτους.

Οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες, συνυπολογιζομένης της επίδρασης των καθαρών κεφαλαιουχικών δαπανών, έφτασαν τα 519 εκατ. ευρώ τους πρώτους εννέα μήνες του 2009 αυξημένες κατά 250 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ο όγκος των πωλήσεων διαμορφώθηκε σε 1.617 εκατομμύρια κιβώτια, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το εννεάμηνο του 2008 (ενώ διαμορφώθηκε σε 1.553 εκατομμύρια κιβώτια σε προσαρμοσμένη βάση ημερών πωλήσεων και εξαιρουμένης της απόκτησης της Socib, 4% μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους). Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανήλθαν σε 5.151 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 4% εν συγκρίσει με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη (EBIT) διαμορφώθηκαν σε 591 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2008.

Στην ανακοίνωση της Coca Cola σημειώνεται ότι οι συγκρίσιμοι χρηματοοικονομικοί δείκτες δεν περιλαμβάνουν τις δαπάνες αναδιάρθρωσης και τα μη επαναλαμβανόμενα κονδύλια και περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα της Socib SpA.

Δημοσιευμένα και συγκρίσιμα οικονομικά μεγέθη


Οικονομικά Αποτελέσματα Ομίλου

(ποσά σε € εκατ. εκτός από στοιχεία ανά μετοχή)

Εννεάμηνο 2009

Γ΄ Τρίμηνο 2009

Λειτουργικά κέρδη (EBIT)

Καθαρά κέρδη1

Κέρδη ανά μετοχή

Λειτουργικά κέρδη (EBIT)

Καθαρά κέρδη1

Κέρδη ανά μετοχή

Δημοσιευμένα μεγέθη

575,9

396,1

1,09

274,6

206,1

0,57

Έξοδα αναδιοργάνωσης

24,7

21,5

0,06

5,9

4,1

0,01

Μη επαναλαμβανόμενα κονδύλια2

(10,0)

(6,7)

(0,02)

-

-

-

Συγκρίσιμα μεγέθη

590,6

410,9

1,13

280,5

210,2

0,58


1 Καθαρά κέρδη ιδιοκτητών της μητρικής εταιρείας.
2 Τα μη επαναλαμβανόμενα κονδύλια αφορούν σε ενδιάμεσες πληρωμές από τους ασφαλιστές του ομίλου σχετικά με τις ζημίες που υπέστη η εταιρία στη Νιγηρία το 2008.



Ο κ. Δώρος Κωνσταντίνου, διευθύνων σύμβουλος της Coca Cola Τρία Έψιλον, δήλωσε:
"Τα αποτελέσματά μας χαρακτηρίζονται από την επιπλέον βελτίωση του περιθωρίου οργανικής κερδοφορίας, αντανακλώντας τη συνεχή πρόοδο που κάνουμε στις βραχυπρόθεσμες στρατηγικές προτεραιότητές μας όσον αφορά στη δημιουργία υψηλών ταμειακών ροών, στην αύξηση του μεριδίου αγοράς και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των επιχειρηματικών μας δραστηριοτήτων.

Η στρατηγική αυτή έχει συμβάλει στην άμβλυνση εν μέρει των δυσχερών οικονομικών συνθηκών, που έχουν οδηγήσει στη μείωση των καταναλωτικών δαπανών, στο δυσμενές μίγμα δικτύων διανομής και σε σημαντικές μεταβολές των νομισματικών ισοτιμιών.

Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου παρατηρήσαμε μεγαλύτερη επιδείνωση των εμπορικών συνθηκών, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες αγορές μας.

Αναμένουμε παρόμοιες προκλήσεις στο οικονομικό περιβάλλον των αγορών αυτών τόσο στο υπόλοιπο αυτής της χρονιάς όσο και κατά την επόμενη και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η ανάκαμψή τους θα καθυστερήσει χρονικά σε σχέση με την ανάκαμψη των ανεπτυγμένων αγορών μας.

Αν και οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν αβέβαιες, τα θεμελιώδη μεγέθη της επιχείρησής μας είναι ισχυρά και συνεχίζουμε να ωφελούμαστε από την δυνατή παρουσία μας στην αγορά, όπως αποδεικνύεται από την ενίσχυση των μεριδίων αγοράς που επιτύχαμε κατά το τρίτο τρίμηνο στην κατηγορία των μη αλκοολούχων, έτοιμων προς κατανάλωση αναψυκτικών.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι ικανότητες των ανθρώπων που εργάζονται στις χώρες μας και η συνεχιζόμενη οικονομική πειθαρχία στις δραστηριότητές μας θα συμβάλουν στην πραγματοποίηση του στόχου μας για ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες συνυπολογιζομένης της επίδρασης των καθαρών κεφαλαιουχικών δαπανών τουλάχιστον της τάξεως των 1,2 δισ. ευρώ, μεταξύ των ετών 2009 και 2011".

*** Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Πίεση στην μετοχή της Coca Cola κατά την σημερινή συνεδρίαση «βλέπει» η Citi, δεδομένου ότι τα κέρδη προ φόρων και τόκων που ανακοινώθηκαν ήταν ελαφρώς χαμηλότερα του αναμενόμενου. Μακροπρόθεσμα, τονίζει ο διεθνής οίκος, η Coca Cola αποτελεί ένα δομικά ελκυστικό story, ωστόσο βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα ο «ενθουσιασμός» της Citi μετριάζεται από την έλλειψη ορατότητας όσον αφορά το trading, ενώ θεωρεί πως η διαπραγμάτευση των μετοχών με ΡΕ 13,8 (Δεκ. 2010) είναι δίκαια αποτιμημένη. Ο διεθνής οίκος διατηρεί την τιμή-στόχο των 17,52 ευρώ ανά μετοχή και την σύσταση “hold”.

Στον χαμηλότερο του αναμενόμενου κύκλου εργασιών «στέκεται» η Proton Bank, η οποία σημειώνει ότι «της άρεσε» το ότι η Coca Cola φαίνεται πως θα επιτύχει τον στόχο για μείωση δαπανών, κάτι που οδηγεί σε καλύτερη του αναμενόμενου διεύρυνση των περιθωρίων. Στα αρνητικά εντάσσει τις δηλώσεις της διοίκησης σχετικά με τις συνθήκες της αγοράς, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει σε μείωση των εκτιμήσεων της Proton για τους όγκους τόσο της τρέχουσας όσο και της επόμενης χρήσης.



* Τα αναλυτικά αποτελέσματα της Coca Cola για το γ΄ τρίμηνο και το εννεάμηνο του 2009 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v