Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τ. Κύπρου: Κέρδη 265 εκατ. στο εννεάμηνο

Στα 265 εκατ. ευρώ διαμορφώνονται τα κέρδη μετά φόρων της Τράπεζας Κύπρου στο εννεάμηνο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς. Διατηρεί το guidance. Η τράπεζα θα διανείμει προμέρισμα 0,08 ευρώ.

Τ. Κύπρου: Κέρδη 265 εκατ. στο εννεάμηνο
Στα 265 εκατ. ευρώ διαμορφώνονται τα κέρδη μετά φόρων της Τράπεζας Κύπρου στο εννεάμηνο, με την τράπεζα να διατηρεί το guidance για επίτευξη κερδών 300-400 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης.  
 
Τα κέρδη μετά φόρων της τράπεζας στο γ' τρίμηνο ανέρχονται στα 117 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 38% έναντι του β΄ τριμήνου και υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς.
 
Τα έσοδα από τόκους και προμήθειες διαμορφώνονται στα 289 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 10% έναντι του β' τριμήνου. 

Η τράπεζα θα διανείμει προμέρισμα 0,08 ευρώ.

Όπως τονίζει ο κ. Θεόδωρος Αριστοδήμου, πρόεδρος του Δ.Σ. της τράπεζας: «Η ισχυρή ρευστότητα, η ενισχυμένη κεφαλαιακή επάρκεια, η αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων και η πειθαρχημένη ανάπτυξη εργασιών θωράκισαν το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου από τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση και αποτέλεσαν τη βάση για τα ικανοποιητικά επίπεδα κερδοφορίας που πέτυχε το Συγκρότημα κατά το εννιάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2009.

Η αυξημένη κερδοφορία του Συγκροτήματος κατά το γ’ τρίμηνο σε σχέση με το β’ τρίμηνο 2009 καθώς και η θετική συνεισφορά στα κέρδη από όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται το Συγκρότημα αποδεικνύουν έμπρακτα την ορθότητα της στρατηγικής του.

Με βάση τις επιδόσεις του Συγκροτήματος κατά το εννιάμηνο, αναμένεται να επιτευχθεί ο στόχος που είχε τεθεί για ολόκληρο το 2009 για κέρδη μετά τη φορολογία μεταξύ €300 εκ. και €400 εκ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα και την αναμενόμενη κερδοφορία για ολόκληρο το έτος, αποφάσισε σήμερα την καταβολή προμερίσματος €0,08 κατά μετοχή.»


Ο κ. Ανδρέας Ηλιάδης, ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του συγκροτήματος: «O προσεκτικός σχεδιασμός θωράκισε και ενίσχυσε το Συγκρότημα μέσα στην κρίση. Ενεργήσαμε με μέτρο, σύνεση και υπευθυνότητα και πετύχαμε να διαθέτουμε από τους πλέον αξιοζήλευτους δείκτες διεθνώς σε ρευστότητα 87% και κεφαλαιακή επάρκεια 12.9%, με το δείκτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων να ανέρχεται σε 11.4%. Η κερδοφορία του Συγκροτήματος ενισχύθηκε σημαντικά το γ΄ τρίμηνο ανεβάζοντας τα συνολικά κέρδη μετά τη φορολογία για το εννιάμηνο 2009 σε €265 εκ. με όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται το Συγκρότημα να ακολουθούν κερδοφόρο πορεία.

Η Τράπεζα Κύπρου για ακόμα μια φορά, βασιζόμενη στους ορθούς χειρισμούς αλλά και στην ομαδική προσπάθεια και με σεβασμό προς τους πελάτες και τους μετόχους της αλλά και προς την ίδια την κοινωνία, αποδεικνύει ότι ακόμα και σε χαλεπούς καιρούς μπορεί και βγαίνει αλώβητη και πετυχαίνει τους στόχους της.»


ΣΥΝΟΨΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Σημαντική βελτίωση παρουσίασαν τα αποτελέσματα του Συγκροτήματος για το γ’ τρίμηνο 2009 με θετική συνεισφορά στα κέρδη από όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται το Συγκρότημα.

Τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου αναδεικνύουν την ισχυρή ευρωστία του Συγκροτήματος, την ικανότητά του να πετυχαίνει αυξημένη επαναλαμβανόμενη κερδοφορία και να θωρακίζει τον ισολογισμό του παρά το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον.

Η βελτίωση στην κερδοφορία και οι επιδόσεις του Συγκροτήματος για το εννιάμηνο 2009 βρίσκονται στα πλαίσια των αρχικών στόχων του Συγκροτήματος για το έτος. Παράλληλα οι επιδόσεις αυτές επαναβεβαιώνουν ότι το Συγκρότημα βρίσκεται σε ισχυρή θέση, έτοιμο να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν.

Το συντηρητικό επιχειρηματικό μοντέλο που ακολουθεί το Συγκρότημα με τη διατήρηση ισχυρής ρευστότητας, την ενδυνάμωση της κεφαλαιακής επάρκειας, τη διαχείριση πιστωτικού κινδύνου και την πειθαρχημένη ανάπτυξη εργασιών υπήρξαν τα ερείσματα στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και αντικατοπτρίζονται στη συνεχιζόμενη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων και μεγεθών του Συγκροτήματος.

Τα κέρδη του Συγκροτήματος πριν τις προβλέψεις για το γ’ τρίμηνο 2009 ανήλθαν σε €190 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 35% σε σχέση με το β’ τρίμηνο 2009 ενώ τα κέρδη μετά τη φορολογία για το γ’ τρίμηνο 2009 ανήλθαν σε €117 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 38% έναντι του β’ τριμήνου 2009. Τα κέρδη του Συγκροτήματος πριν τις προβλέψεις και τα κέρδη μετά τη φορολογία για το εννιάμηνο 2009 ανήλθαν σε €446 εκατ. και €265 εκατ. αντίστοιχα.

Παράλληλα με την αυξημένη κερδοφορία, το Συγκρότημα διατηρεί ισχυρά μεγέθη ισολογισμού έχοντας υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια (δείκτη βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων 7,9%), ισχυρή ρευστότητα (δείκτη δανείων προς καταθέσεις 87%) και ικανοποιητική ποιότητα χαρτοφυλακίου (ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων 5,2%).

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, την αναμενόμενη κερδοφορία για ολόκληρο το έτος, την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και τη μερισματική πολιτική που ακολουθεί το Συγκρότημα, αποφάσισε την καταβολή προμερίσματος €0,08 κατά μετοχή.

• Η σημαντική βελτίωση των κερδών του Συγκροτήματος συνεχίστηκε και στο γ’ τρίμηνο 2009 όπου τα κέρδη μετά τη φορολογία ανήλθαν σε €117 εκατ. σε σχέση με €85 εκατ. το β’ τρίμηνο και €63 εκατ. το α’ τρίμηνο σημειώνοντας αύξηση 38% έναντι του β’ τριμήνου και 85% έναντι του α’ τριμήνου. Τα κέρδη πριν τις προβλέψεις για το γ’ τρίμηνο 2009 ανήλθαν σε €190 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 35% σε σχέση με το β’ τρίμηνο 2009.

• Τα κέρδη πριν τις προβλέψεις και τα κέρδη μετά τη φορολογία για το εννιάμηνο 2009 ανήλθαν σε €446 εκατ. και €265 εκατ. αντίστοιχα σε σχέση με €481 εκατ. και €375 εκατ. για το εννιάμηνο 2008 παρά τις δυσμενείς συνθήκες στο οικονομικό περιβάλλον και τον έντονο ανταγωνισμό.

• Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του Συγκροτήματος τα καθαρά έσοδα από τόκους και τα έσοδα από προμήθειες βελτιώθηκαν περαιτέρω το γ’ τρίμηνο 2009 και ανήλθαν σε €289 εκατ., επιβεβαιώνοντας έτσι τη δυναμική του Συγκροτήματος να πετυχαίνει υψηλά επαναλαμβανόμενα έσοδα ακόμα και σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες.

• Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους που ανήλθαν σε €228 εκατ. το γ’ τρίμηνο 2009, σημειώνοντας αύξηση 11% σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο 2009. Τα καθαρά έσοδα από τόκους για το εννιάμηνο 2009 ανήλθαν σε €616 εκατ. σημειώνοντας ετήσια αύξηση 7%.

• Η σημαντική ανάκαμψη του καθαρού επικοκιακού περιθωρίου του Συγκροτήματος συνεχίστηκε και το γ’ τρίμηνο 2009 με τον δείκτη να αυξάνεται κατά 19 μονάδες βάσης και να ανέρχεται σε 2,55% έναντι 2,36% το β’ τρίμηνο και 2,13% το α’ τρίμηνο 2009. Η ανάκαμψη του επιτοκιακού περιθωρίου στην Κύπρο και την Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα τα καθαρά έσοδα από τόκους να αυξηθούν κατά 13% σε τριμηνιαία βάση το γ’ τρίμηνο 2009 στις χώρες αυτές.

• Τα κέρδη από διάθεση και μεταβολή στην εύλογη αξία χρηματοοικονομικών μέσων ύψους €41 εκατ. για το γ’ τρίμηνο 2009 αντιπροσωπεύουν κυρίως κέρδη από διάθεση ομολόγων.

• Το Συγκρότημα διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή θέση βελτιώνοντας οργανικά τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε 12,9% στις 30 Σεπτεμβρίου 2009. Ο δείκτης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων ανέρχεται σε 11,4% και ο δείκτης βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων σε 7,9%.

• Διατηρήθηκε η ισχυρή ρευστότητα του Συγκροτήματος με δείκτη δανείων προς καταθέσεις 87%. Το Συγκρότημα διαθέτει ισχυρή ρευστότητα στις δυο κύριες αγορές που λειτουργεί με τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα να ανέρχεται στις 30 Σεπτεμβρίου 2009 σε 80% και 86% αντίστοιχα.

• Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων του Συγκροτήματος διατηρήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα (16,0%) σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και αρνητικό περιβάλλον.

• Το Συγκρότημα διατήρησε την αποτελεσματικότητά του με τον δείκτη κόστος προς έσοδα για το εννιάμηνο 2009 να συγκρατείται στο 52,6% παρά τις συνεχιζόμενες αντίξοες συνθήκες στο οικονομικό περιβάλλον και την επέκταση του δικτύου στη Ρωσία, Ρουμανία, Ουκρανία και Ελλάδα κατά το 2008. Η αύξηση των εσόδων του Συγκροτήματος το γ’ τρίμηνο, σε συνδυασμό με τη συγκρατημένη αύξηση εξόδων οδήγησε στη βελτίωση του δείκτη κόστος προς έσοδα κατά 6,9% ο οποίος ανήλθε σε 47,4% το γ’ τρίμηνο 2009 σε σχέση με 54,3% το β’ τρίμηνο 2009.

• Θετική συνεισφορά στα κέρδη του Συγκροτήματος είχαν οι εργασίες των δυο κύριων αγορών που λειτουργεί το Συγκρότημα, της Κύπρου και της Ελλάδας όπου τα κέρδη πριν τις προβλέψεις ανήλθαν σε €296 εκατ. και €89 εκατ. αντίστοιχα. Τα κέρδη μετά τη φορολογία στην Κύπρο για το εννιάμηνο 2009 ανήλθαν σε €226 εκατ., ενώ στην Ελλάδα τα κέρδη μετά τη φορολογία ανήλθαν σε €22 εκατ.

• Θετική συνεισφορά στα κέρδη είχαν και οι εργασίες του Συγκροτήματος σε Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία όπου τα κέρδη μετά τη φορολογία για το εννιάμηνο 2009 ανήλθαν σε €7 εκατ. και €2 εκατ. αντίστοιχα. Στη Ρουμανία και την Ουκρανία τα κέρδη μετά τη φορολογία για το εννιάμηνο 2009 ανήλθαν σε €8 εκατ. και €4 εκατ. αντίστοιχα.

• Σημαντική ανάκαμψη στην κερδοφορία είχαν οι εργασίες του Συγκροτήματος στη Ρωσία. Τα κέρδη μετά τη φορολογία για το γ’ τρίμηνο 2009 ανήλθαν σε €9 εκατ. ενώ τα κέρδη πριν τις προβλέψεις ανήλθαν σε €14 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 78% σε σχέση με το β’ τρίμηνο 2009. Το Συγκρότημα ακολουθώντας συντηρητική προσέγγιση τους προηγούμενους μήνες έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αφομοίωση της Uniastrum Bank και στην ενδυνάμωση της υποδομής της μετά και την ολοκλήρωση της λειτουργικής συγχώνευσης των δραστηριοτήτων της με την Τράπεζα Κύπρου Ρωσίας. Το Συγκρότημα βρίσκεται τώρα σε θέση να επιταχύνει την ανάπτυξή του στη Ρωσία και το γ’ τρίμηνο 2009 σημείωσε αύξηση 5% στα δάνεια. Οι εργασίες του Συγκροτήματος στη Ρωσία το εννιάμηνο 2009 σημείωσαν κέρδη πριν τις προβλέψεις €26 εκατ. ενώ μετά τις αυξημένες προβλέψεις και τη φορολογία παρουσίασαν ζημιά €4 εκατ.

• Η συνετή πιστοδοτική πολιτική που ακολουθεί το Συγκρότημα λόγω των γενικότερων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στις αγορές όπου δραστηριοποιείται καθώς και η μειωμένη ζήτηση για δανεισμό, οδήγησαν σε περιορισμένη αύξηση σε δάνεια (2%) και καταθέσεις (2%) του Συγκροτήματος για το εννιάμηνο 2009 σε σύγκριση με το τέλος του 2008.

• Το Συγκρότημα δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματική διαχείριση πιστωτικού κινδύνου διατήρησε την ποιότητα χαρτοφυλακίου σε υγιή επίπεδα. Το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε με μειωμένο ρυθμό το γ’ τρίμηνο 2009 και ανήλθε σε 5,2% στις 30 Σεπτεμβρίου 2009 από 4,9% στις 30 Ιουνίου 2009. Η επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος οδήγησε στην αύξηση της χρέωσης για προβλέψεις για απομείωση δανείων για το εννιάμηνο 2009 σε 0,82% των συνολικών δανείων (σε ετήσια βάση), με σκοπό την περαιτέρω θωράκιση του Συγκροτήματος. Το Συγκρότημα διατήρησε το υψηλό ποσοστό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με προβλέψεις σε 59% στις 30 Σεπτεμβρίου 2009. Το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι πλήρως καλυμμένο με εμπράγματες εξασφαλίσεις με το ποσοστό της κάλυψης περιλαμβανομένων των εμπράγματων εξασφαλίσεων να ανέρχεται σε 126% (113% λαμβάνοντας υπόψη την αξία καταναγκαστικής πώλησης).

• Το Συγκρότημα, αξιολογώντας τη μέχρι σήμερα επιτυχημένη συνεργασία με τους ιδρυτικούς μετόχους της Uniastrum Bank κ.κ. Piskov και Zakaryan, υπέγραψε νέα πενταετή συμφωνία μετοχικής συνεργασίας με την οποία θα συνεχίσουν να ασκούν τα διοικητικά τους καθήκοντα και θα παραμείνουν μέτοχοι στην Uniastrum Bank με ποσοστό 10% έκαστος. Το Συγκρότημα προτίθεται μεσοπρόθεσμα να προχωρήσει στην εισαγωγή της Uniastrum Bank σε ρωσικό χρηματιστήριο, η οποία υπολογίζεται να γίνει το 2014-2016. Η μελλοντική εισαγωγή της Uniastrum Bank σε ρωσικό χρηματιστήριο θα της προσδώσει αυξημένη ορατότητα, πρόσβαση σε περαιτέρω κεφάλαια σε ρωσικά ρούβλια και εδραίωσή της ως μία από τις σημαντικές τραπεζικές παρουσίες στη ρωσική αγορά.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Με βάση τα αποτελέσματα του εννιαμήνου 2009 και τις επιδόσεις μέχρι σήμερα, το Συγκρότημα εκτιμά ότι το έτος 2009 θα επιτύχει ικανοποιητική κερδοφορία στα πλαίσια των εκτιμήσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη του Συγκροτήματος μετά τη φορολογία για το 2009 αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ €300 εκατ. και €400 εκατ.

Το Συγκρότημα διαθέτοντας υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, ισχυρή ρευστότητα, ικανοποιητική ποιότητα χαρτοφυλακίου και επιδόσεις κερδοφορίας βρίσκεται σε θέση να επωφεληθεί από ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν με την ανάκαμψη του οικονομικού περιβάλλοντος. Η επιλεκτική ανάπτυξη των εργασιών του Συγκροτήματος στις νέες αγορές αναμένεται να συνεισφέρει θετικά στην κερδοφορία και να αποφέρει σημαντικά οφέλη στα επόμενα έτη, τόσο από πλευράς ανάπτυξης του όγκου εργασιών, όσο και κερδοφορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v