Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Συμμετοχή στο ΕΤΝΟ CEO Summit 2009

Ο ΟΤΕ συμμετείχε στο δεύτερο διεθνές CEO Summit των εταιρειών – μελών του ETNO (European Telecommunications Network Operators’ Association), που πραγματοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2009 στη Σεβίλλη.

ΟΤΕ: Συμμετοχή στο ΕΤΝΟ CEO Summit 2009
Ο ΟΤΕ συμμετείχε στο δεύτερο διεθνές CEO Summit των εταιρειών – μελών του ETNO (European Telecommunications Network Operators’ Association), που πραγματοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2009 στη Σεβίλλη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι 37 CEOs από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και κατασκευαστών της Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας συναντήθηκαν για να συζητήσουν σχετικά με τους τρόπους που οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες (e-communications) μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, την παραγωγικότητα, καθώς και την προώθηση της «πράσινης» οικονομίας.

Το φετινό CEO Summit έλαβε χώρα συγχρόνως με την Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΤΝΟ -στην οποία προέδρευε η Telefonica- και συγκέντρωσε, εκτός από τους διευθύνοντες συμβούλους των μεγάλων Ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, κορυφαίους αξιωματούχους από Ευρωπαϊκούς οργανισμούς, εκπροσώπους ρυθμιστικών αρχών και βασικούς πρωταγωνιστές του κλάδου.

Σημειώνεται, ότι οι CEOs με κοινή δήλωσή τους καλούν την Ε.Ε., καθώς και όσους καθορίζουν τις πολιτικές κατευθύνσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, να παρακινήσουν όλους τους τομείς της οικονομίας να υιοθετήσουν τις νέες τεχνολογίες και παράλληλα να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να προχωρήσουν οι επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς, επενδύσεις που εμπεριέχουν σημαντικούς επενδυτικούς κινδύνους. 

Όπως επισημαίνεται, η συμμετοχή του ΟΤΕ σ’ αυτή τη συνάντηση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καταδεικνύοντας ότι οι θέσεις και οι προτάσεις που διατυπώνει επανειλημμένως στο δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα συμβαδίζουν με τις απόψεις των εκπροσώπων του τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Παναγής Βουρλούμης, υπογράμμισε για μια ακόμη φορά ότι οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη σε όλους τους τομείς και ειδικότερα σε τομείς που αποτελούν σήμερα προτεραιότητα στην πολιτική της Ε.Ε., όπως η «πράσινη» οικονομία.

Ο ΟΤΕ και όλοι οι πάροχοι ηλεκτρονικών επικοινωνιών μπορούν να προτείνουν καινοτόμες λύσεις που βασίζονται σε δίκτυα νέας γενιάς και προϋποθέτουν τη συνεργασία διαφορετικών επιχειρηματικών κλάδων και της πολιτείας.

Στην κατεύθυνση αυτή, η πολιτεία και οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να συμβάλλουν, υποστηρίζοντας τις νέες επενδύσεις που σχεδιάζονται από τις μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που να ενθαρρύνουν συνέργειες και συνεργασίες, καθώς και την χρήση των νέων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς.

--- Ακολουθεί μεταφρασμένο το σχετικό Δελτίο Τύπου - κοινή δήλωση των CEOs των εταιρειών-μελών του ΕΤΝΟ

Οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες (e-communications) είναι εξαιρετικά σημαντικές για όλους τους τομείς της οικονομίας, καθώς η κοινωνία μας βασίζεται ολοένα και περισσότερο στις ψηφιακές και ευρυζωνικές τεχνολογίες.
 
Οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες αποτελούν την κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη, την παραγωγικότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η ανάπτυξη των δικτύων πρόσβασης επόμενης γενιάς (NGA), που παρέχουν νέες ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων μέσω ενσύρματων, ασύρματων, δορυφορικών και κινητών τεχνολογιών, θα μπορούσε να δημιουργήσει περίπου ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και να εκτινάξει την σχετική με την ευρυζωνικότητα οικονομική δραστηριότητα σε πάνω από €850 δισεκατομμύρια (την περίοδο 2006-2015).

Τα δίκτυα νέας γενιάς (NGA) θα οδηγήσουν σε μία πληθώρα καινοτόμων υπηρεσιών, σε τομείς που εκτείνονται από την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση έως το cloud computing, οφέλη λόγω μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας, αλλά και τη δημιουργία μιας νέας βιομηχανίας υπηρεσιών βασισμένης στο διαδίκτυο.
 
Επιπρόσθετα, οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες δημιουργούν προϋποθέσεις για τη μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε όλους τους τομείς της οικονομίας – κάτι που αποτελεί προτεραιότητα στην πολιτική της Ε.Ε. Όπως τόνισαν οι CEOs, θα είμαστε σε θέση να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους για τον περιορισμό των κλιματικών αλλαγών που έχει θέσει η Ε.Ε. για το 2020, μόνο εάν αξιοποιηθούν οι απεριόριστες δυνατότητες των τηλεπικοινωνιών και των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (ICT).

Σε πρόσφατη έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η ψηφιακή οικονομία μπορεί να βγάλει την Ευρώπη από την κρίση». Στη κοινή δήλωσή τους, οι CEOs αναφέρουν: Πιστεύουμε ότι όχι μόνο μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση αλλά και να οδηγήσει την Ε.Ε. σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης και σε επίτευξη των κοινωνικοοικονομικών στόχων. Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι για τη βιομηχανία μας, τα μέλη του European Telecommunications Network Operators’ Association (ETNO) ζητούν να αναπτυχθεί πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων και της τηλεπικοινωνιακής βιομηχανίας, παρόμοιο με εκείνο που οδήγησε στην επιτυχία της κινητής τηλεφωνίας στη δεκαετία του '90.

Ως οι κύριοι επενδυτές σε δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών και υπηρεσιών, αναγνωρίζουμε ότι οι υποδομές νέας γενιάς είναι απαραίτητες, για να καταστεί η Ε.Ε ηγετικός παράγοντας στην «Κοινωνία της Πληροφορίας» και να διασφαλίσει την ευρύτερη ανταγωνιστικότητά της σε διεθνές επίπεδο. Στο παρελθόν, ηγηθήκαμε της καινοτομίας, ειδικότερα όσον αφορά στην επέκταση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και της ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Τώρα, βρισκόμαστε στη φάση σημαντικών επενδύσεων σε NGA -υποδομή ιδιαίτερα κρίσιμη για την ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες δημόσιες αρχές ώστε να αποτραπεί ένα νέο «ψηφιακό χάσμα». Συνεργαζόμαστε με τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων για να διαθέτουμε υπηρεσίες με νόμιμο ψηφιακό περιεχόμενο και εφαρμογές. Συμβάλλουμε στην έρευνα και αναπτύσσουμε πλατφόρμες τεχνολογιών και υπηρεσιών για τη δημιουργία καινοτόμων καταναλωτικών και επιχειρησιακών υπηρεσιών (π.χ., e-health, e-learning και e-government). Αναπτύσσουμε συνεργασίες με τομείς που είναι σημαντικά ενεργοβόροι, ώστε να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοσή τους, μέσω της χρήσης συστημάτων επάρκειας ενέργειας, πρωτοβουλίες που βρίσκουν εφαρμογή και στον κλάδο μας.

Οι παραπάνω πρωτοβουλίες απαιτούν σημαντικές επενδύσεις κεφαλαίων, υψηλές λειτουργικές δαπάνες και μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις από τις επιχειρήσεις μας. Έχουμε ήδη ένα αποδεδειγμένο ιστορικό επανεπένδυσης των κερδών μας στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο. Σήμερα, οι επιχειρήσεις μας αποτελούν το θεμέλιο μιας αξιόπιστης και υπεύθυνης ηγεσίας στην παγκόσμια βιομηχανία ICT.

Για να προχωρήσουν οι νέες επενδύσεις που ετοιμαζόμαστε να πραγματοποιήσουμε απαιτείται ένα σταθερό εμπορικό περιβάλλον, σταθερές δημόσιες πολιτικές και ρυθμιστικό πλαίσιο. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να πραγματοποιηθούν επενδύσεις από πλευράς ιδιωτικού τομέα, ενώ παράλληλα να παραμένει ανταγωνιστική η αγορά για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Οι φορείς που έχουν την ευθύνη για τη χάραξη πολιτικών κατευθύνσεων θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το υπό έκδοση αναθεωρημένο πλαίσιο της Ε.Ε. για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, στο οποίο προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία κινήτρων για να προχωρήσουν οι επενδύσεις σε NGA. Αυτό το πνεύμα πρέπει να απεικονιστεί με σαφήνεια σε όλες τις νομικές και κανονιστικές πράξεις που θα ενσωματώσουν τις νέες οδηγίες, τόσο στην Ε.Ε. όσο και σε εθνικό επίπεδο, ώστε να επιταχυνθεί αποτελεσματικά η επέκταση των NGA σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι τρέχουσες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη ρύθμιση των NGAs είναι απαραίτητο να αναθεωρηθούν για να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις στα ευρυζωνικά δίκτυα υψηλών ταχυτήτων. Οι φορείς που έχουν την ευθύνη για τη χάραξη πολιτικών κατευθύνσεων θα πρέπει επίσης να προωθήσουν τη χρήση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών για μεγαλύτερη ευρυζωνική διείσδυση και μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με την εφαρμογή των έξυπνων ICT υποδομών (από τα ενεργειακά πλέγματα έως τη διαχείριση κυκλοφορίας), με εκστρατείες εκμάθησης των νέων τεχνολογιών και με την παροχή φορολογικών κινήτρων για τους τελικούς χρήστες.
 
Δεσμευόμαστε να παραμείνουμε οι στρατηγικοί συνεργάτες των φορέων που χαράσσουν τις πολιτικές κατευθύνσεις και νομοθετούν για τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση των μελλοντικών πολιτικών προγραμμάτων τους, που ενθαρρύνουν τόσο την παροχή όσο και τη ζήτηση για NGA δίκτυα και υπηρεσίες.

Η υποδομή των ηλεκτρονικών επικοινωνιών της Ε.Ε. είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνία και την οικονομία συνολικά και, υπό αυτήν την έννοια, μπορεί να συμβάλει στη οικονομική ανόρθωση της Ευρώπης. Οι εταιρείες που ηγούνται στον κλάδο, καθώς επίσης οι φορείς που χαράσσουν πολιτικές και οι πολιτικοί θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οι επιχειρήσεις μας δεσμεύονται για βιώσιμες επενδύσεις και για μια ανταγωνιστική, πράσινη «Κοινωνία της Γνώσης». Καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να ενωθούν μαζί μας σε αυτή τη δέσμευση που αποτελεί πρόκληση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v