Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lamda: Άνω των 660 εκ. ο τζίρος στα τρία Malls

Περισσότερα από 660 εκατ. ευρώ υπολογίζεται πως θα «τζιράρουν» φέτος τα καταστήματα στα τρία εμπορικά κέντρα του ομίλου Lamda Development (The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos).

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Lamda: Άνω των 660 εκ. ο τζίρος στα τρία Malls
Περισσότερα από 660 εκατ. ευρώ υπολογίζεται πως θα «τζιράρουν» φέτος τα καταστήματα στα τρία εμπορικά κέντρα του ομίλου Lamda Development (The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos) που φαίνεται να μην επηρεάζονται ιδιαίτερα από την κρίση και από την πτώση της κατανάλωσης.

Πέρυσι οι πωλήσεις των καταστημάτων των εμπορικών κέντρων της εισηγμένης είχαν διαμορφωθεί λίγο πάνω από τα 610 εκατ. ευρώ, αλλά αφορούσαν ουσιαστικά σε δύο Malls, αφού το Golden Hall ξεκίνησε τη λειτουργία του στα τέλη Νοεμβρίου του 2008 και επομένως συνεισέφερε ελάχιστα στον τζίρο.

Φέτος, όμως, το «χρυσό» εμπορικό κέντρο της Lamda Development είναι εκείνο που θα συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση των πωλήσεων, καθώς εκτιμάται ότι τα 131 καταστήματά του θα έχουν συνολικά έσοδα που θα αγγίξουν τα 135 εκατ. ευρώ. Εν τω μεταξύ, η Lamda Development προτίθεται να συνεχίσει τις ενέργειες προώθησης του Golden Hall, ώστε να ενισχύσει περισσότερο την επισκεψιμότητα και κατ’ επέκταση τον τζίρο του εμπορικού κέντρου.

Ο αριθμός των επισκεπτών του Golden Hall αναμένεται να ξεπεράσει φέτος τα τέσσερα εκατομμύρια άτομα και σύμφωνα με την εταιρεία θεωρείται ικανοποιητικός.

Αυξημένους επισκέπτες εκτιμάται πως θα έχουν και τα δύο άλλα Malls του ομίλου. Ήδη, το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2009 η επισκεψιμότητα στο The Mall Athens εμφάνισε αύξηση της τάξεως του 16% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ μικρή βελτίωση καταγράφηκε και σε ό,τι αφορά τα άτομα που επισκέφτηκαν το Mediterranean Cosmos.

Πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η αυξημένη προσέλευση του κοινού στο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι δεν αποτυπώθηκε ανάλογα στις πωλήσεις των 220 καταστημάτων του, αφού στο οκτάμηνο του 2009 σημειώθηκε μείωση στον συνολικό τζίρο κοντά στο 5%, έναντι εκείνου της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Εδώ και περίπου έναν χρόνο η Lamda Development ασχολείται κατά κύριο λόγο με τη διαχείριση των τριών εμπορικών κέντρων, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης έχει «παγώσει» κάθε νέο επενδυτικό σχέδιο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Μεταξύ αυτών και το project αξιοποίησης της έκτασης των 85 στρεμμάτων που διαθέτει στην περιοχή των Σπάτων, για το οποίο η εισηγμένη δεν έχει ακόμη καταλήξει ως προς το είδος της ανάπτυξης που θα υλοποιήσει.

Ωστόσο, το πιθανότερο είναι η Lamda Development να ανεγείρει ακόμη ένα εμπορικό συγκρότημα. Σημειώνεται ότι στην περιοχή της έκτασης επιτρέπεται η δημιουργία εγκαταστάσεων λιανικού εμπορίου, γραφείων, χώρων αναψυχής αλλά και ξενοδοχειακών μονάδων.

Σε αναμονή μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση και να ανακάμψει η αγορά ακινήτων των Βαλκανίων βρίσκονται επίσης τα έργα που έχει εντάξει στο επενδυτικό της πρόγραμμα η εισηγμένη στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο. Στις χώρες αυτές η Lamda Development διαθέτει σημαντικό αριθμό οικοπέδων, τα οποία σχεδιάζει να αξιοποιήσει με την ανέγερση οικιστικών και εμπορικών ακινήτων.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v