Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Επιστρέφει τα χρήματα του δημοσίου (F.Τ.)

Στο θέμα της αύξησης κεφαλαίου της Alpha Bank προκειμένου να αποπληρώσει την κρατική ενίσχυση, αναφέρονται σε δημοσίευμά τους οι FT, τονίζοντας πως η κίνηση αυτή «ανοίγει τον δρόμο» και για άλλες ελληνικές τράπεζες.

Alpha: Επιστρέφει τα χρήματα του δημοσίου (F.Τ.)
Στο θέμα της αύξησης κεφαλαίου της Alpha Bank προκειμένου να αποπληρώσει την κρατική ενίσχυση, αναφέρονται σε δημοσίευμά τους οι FT, τονίζοντας πως η κίνηση αυτή «ανοίγει τον δρόμο» και για άλλες ελληνικές τράπεζες να ακολουθήσουν την ίδια τακτική.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο κ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, οικονομικός διευθυντής της Alpha Bank, δήλωσε ότι «είδαμε την αντίδραση της αγοράς όταν άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες εξήλθαν της κρατικής ενίσχυσης και σκεφθήκαμε ότι θα πρέπει να ανοίξουμε τον δρόμο για τις ελληνικές τράπεζες να εξέλθουν του ελληνικού προγράμματος στήριξης».

Τις τελευταίες εβδομάδες, αναφέρουν οι FT, τράπεζες όπως οι BNP Paribas και Societe Generale στην Γαλλία, καθώς και η Unicredit στην Ιταλία, έχουν ανακοινώσει αυξήσεις κεφαλαίου προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την αποπληρωμή των ποσών που τους έχουν χορηγηθεί από τα αντίστοιχα κράτη, στο πλαίσιο της στήριξης των τραπεζών.

Ο κ. Γιαννόπουλος σημείωσε ότι αν και δεν απαιτείται κάποιο επίσημο «πράσινο φως» από την νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση, η Alpha Bank ζήτησε και έλαβε την ανεπίσημη κυβερνητική στήριξη για την κίνησή της αυτή.

Το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank ενέκρινε την αύξηση κεφαλαίου ύψους 986 εκατ. ευρώ με στόχο να επαναγοράσει τις προνομιούχες μετοχές ύψους 940 εκατ. ευρώ που πέρασαν στο Δημόσιο τον Μάιο. Οι υφιστάμενοι μέτοχοι (κοινές μετοχές) θα λάβουν τρεις νέες μετοχές για κάθε δέκα παλαιές, στην τιμή των 8 ευρώ ανά μετοχή. Η τιμή αυτή αντιπροσωπεύει discount 32,9% έναντι της θεωρητικής τιμής προ α.μ.κ. της 16ης Οκτωβρίου.

«Τα έσοδα από την αύξηση κεφαλαίου θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή μας βάση, επιτρέποντάς μας να αναπτυχθούμε περαιτέρω στην Ελλάδα και την ΝΑ Ευρώπη», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Αρώνης, επικεφαλής της λιανικής τραπεζικής της Alpha Bank σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το tier 1 της τράπεζας θα παραμείνει ουσιαστικά αμετάβλητο στο 10%, όμως το core tier 1 θα αυξηθεί στο 9,1% ως αποτέλεσμα της αύξησης κεφαλαίου, από 7%.

Οι αναλυτές, σημειώνουν οι FT, πιστεύουν πως και άλλες τράπεζες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Alpha Bank για την αποπληρωμή της κρατικής ενίσχυσης.

Η Alpha Bank, όπως αναφέρεται, ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη του τραπεζικού κλάδου, πριν από έναν χρόνο.

Η Εθνική Τράπεζα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας, ολοκλήρωσε το καλοκαίρι αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,25 δισ. ευρώ για να ενισχύσει το core tier 1 της στο 10%. Η ΕΤΕ έχει εκδώσει προς το Δημόσιο προνομιούχες μετοχές ύψους 350 εκατ. ευρώ.

«Η ΕΤΕ έκανε περισσότερα απ’ όσα έπρεπε προκειμένου να μπορέσει να ξεχρεώσει το κράτος. Αν και θα θέλαμε να υποβάλουμε αίτηση για αποπληρωμή στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, στην φάση αυτή δεν θεωρείται άμεση προτεραιότητα», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v