Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαράντης: Μπαράζ εξαγορών έως το τέλος του 2009

Σειρά εξαγορές στις αγορές της ΝΑ. Ευρώπης, οι οποίες αποτελούν τον "σκληρό πυρήνα" της ανάπτυξής του, πριν από τη λήξη του 2009 προωθεί ο όμιλος Σαράντη.

Σαράντης: Μπαράζ εξαγορών έως το τέλος του 2009
Σειρά εξαγορές στις αγορές της ΝΑ. Ευρώπης, οι οποίες αποτελούν τον "σκληρό πυρήνα" της ανάπτυξής του, πριν από τη λήξη του 2009 προωθεί ο όμιλος Σαράντη.

Το timing κρίνεται κατάλληλο στην παρούσα συγκυρία και σύμφωνα με πληροφορίες ο όμιλος θα ενεργοποιήσει σύντομα το πλάνο επέκτασής του μέσω εξαγορών που είχε ανασταλεί στα τέλη του 2008 λόγω της κρίσης και της αστάθειας στις τοπικές αγορές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αποτιμήσεις των εταιριών που έχουν τεθεί στο στόχαστρο του ομίλου βρίσκονται πλέον σε συμφέροντα επίπεδα. Ο όμιλος σπεύδει να εκμεταλλευτεί τις όποιες ευκαιρίες πριν από το 2010, έτος που σύμφωνα με εκτιμήσεις η μακροοικονομική εικόνα των αγορών της ΝΑ. Ευρώπης θα μπει σε φάση ανάκαμψης, ευνοώντας παράλληλα την κατάσταση των επιχειρήσεων, γεγονός που μοιραία θα επηρεάσει και τις αποτιμήσεις τους.

Οι κινήσεις που δρομολογούνται δτοχεύουν στη Βουλγαρία, στην Πολωνία, στην Τσεχία και στην Ουγγαρία και αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τόσο το χαρτοφυλάκιο επώνυμων προϊόντων του ομίλου όσο και τις πωλήσεις και την κερδοφορία του.

Έτσι η εταιρία αναζητά μικρότερες τοπικές επιχειρήσεις στους τομείς των καλλυντικών και των ειδών οικιακής χρήσης, οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν περισσότερο μέσα από το δίκτυο πωλήσεών της και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό τριετίας που είχε στα... συρτάρια του, ο όμιλος σκόπευε να διαθέσει περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ για εξαγορές. Ήδη έχει μειώσει σημαντικά τον καθαρό δανεισμό του, ο οποίος στο τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 10 - 14 εκατ. ευρώ, γεγονός που του επιτρέπει να χρηματοδοτήσει άνετα με νέο δανεισμό τις δαπάνες εξαγορών που προγραμματίζει.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των μεγεθών του, ανεξαρτήτως των επεκτατικών κινήσεων που προωθεί, αναμένεται ότι στο δ΄ τρίμηνο της χρήσης η Σαράντης σε επίπεδο ομίλου θα παρουσιάσει βελτίωση, συγκριτικά με το περυσινό δ΄ τρίμηνο, όπου είχε καταγράψει έκτακτες ζημίες αλλά και αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές. Παράλληλα, οι πωλήσεις της ήδη έχουν σταθεροποιηθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μετά την περίοδο destocking των βασικών του πελατών και την ομαλοποίηση της ζήτησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v