Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαΐλλης:Ζητείται ανάσα από κεφαλαιοποίηση δανείων

Δύο κρίσιμους μήνες έχει μπροστά του ο όμιλος Μ.Ι. Μαΐλλη μια και θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την κεφαλαιοποίηση των χρεών του.

Μαΐλλης:Ζητείται ανάσα από κεφαλαιοποίηση δανείων
Δύο κρίσιμους μήνες έχει μπροστά του ο όμιλος Μ.Ι. Μαΐλλη μια και θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες,για την κεφαλαιοποίηση των χρεών του, ώστε να έχει την απαραίτητη για την ομαλή συνέχιση της λειτουργία του χρηματοοικονομική ανάσα.

Η τελική διαπραγμάτευση με τις τράπεζες αναμένεται να ξεκινήσει εντός του επόμενου μήνα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης του business plan, που επεξεργάστηκε για λογαριασμό της Μαΐλλης η Ernst&Young από την KPMG, η οποία ενεργεί ως σύμβουλος των τραπεζών και ομολογιούχων της Μαΐλλης.

Το business plan του ομίλου υποβλήθηκε από την Ernst&Young στις 29 Ιουλίου και στηρίζεται στην υπόθεση κεφαλαιοποίησης μέρους των δανείων της Μαΐλλης ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της. Και αυτό γιατί δύο χρόνια μετά την παραβίαση των χρηματοοικονομικών όρων των δανείων της τα περιθώρια μεγαλύτερης εξασφάλισης κεφαλαίου κίνησης από εξοικονόμηση δαπανών μειώνονται.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το επόμενο σκέλος του προγράμματος αναδιάρθρωσης θεωρείται ότι θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση δαπανών μόλις 5,9 εκατ. ευρώ και μάλιστα με περισσότερο χρονοβόρες διαδικασίες σε σύγκριση με τις περικοπές σε λειτουργικά και παραγωγικά κόστη που έχουν ήδη επιτευχθεί.

Όπως επανειλημμένα έχει γράψει το Euro2day, η παραβίαση των χρηματοοικονομικών όρων δανείων (covenants) από τη Μ.Ι. Μαΐλλης στη χρήση του 2007 προκάλεσε αλυσιδωτή αύξηση στα κόστη της. Οι τράπεζες επέβαλαν penalties και αύξησαν τα spreads με αποτέλεσμα ο όμιλος να επιβαρύνεται με επιτόκιο της τάξης του 9%.

Επιπλέον, επιβαρύνθηκε του επιτοκίου με κόστη για συνεχείς μελέτες αναδιάρθρωσης, ενώ πιέστηκε και από τον περιορισμό πιστώσεων που του επέβαλαν οι προμηθευτές του καθώς και από την περικοπή των εγγυητικών από την πλευρά των τραπεζών.

Έτσι, τα οφέλη από τη συγκράτηση του κόστους λόγω των συνεχών προγραμμάτων αναδιάρθρωσης χάθηκαν μέχρι στιγμής στον… πίθο των τραπεζικών υποχρεώσεων. Κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιανουαρίου 2007 - Ιουνίου 2009, ο όμιλος πέτυχε να εξοικονομήσει 18,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13,9 εκατ. οφείλονται σε μείωση των λειτουργικών εξόδων του και τα 4,2 εκατ. σε βελτίωση του κόστους παραγωγής.

Μόνο το 2008 από την αύξηση των χρηματοοικονομικών εξόδων, τα κόστη αναδιάρθρωσης και από τις αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές λόγω έλλειψης hedging η Μαΐλλης επιβαρύνθηκε με επιπρόσθετα κόστη 20 εκατ. ευρώ. Φέτος στο α΄ εξάμηνο το αντίστοιχο νούμερο έφθασε στα 5,9 εκατ. ευρώ.

Συγχώνευση παραγωγικών μονάδων στην Ιταλία

Το επόμενο βήμα στην παραγωγική αναδιάρθρωση είναι η συγχώνευση των ιταλικών παραγωγικών μονάδων οι οποίες θα περιοριστούν μέχρι τα τέλη του 2010 στις δύο. Ταυτόχρονα, θα παραμείνει μία μόνο κεντρική αποθήκη, ενώ έχει ήδη περιοριστεί η εμβέλεια των τεσσάρων περιφερειακών.

Από την 1η Αυγούστου η Μαΐλλης προχώρησε σε αναδιάρθρωση των γεωγραφικών τομέων στην Ευρώπη. Ο τομέας της δυτικής Ευρώπης αποτελείται πλέον από τις αγορές των χωρών Γερμανίας, Αυστρίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Βελγίου, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αυτόνομο. Ο τομέας της ανατολικής Ευρώπης αποτελείται από τις αγορές των χωρών Πολωνίας, Τσεχίας, Ουγγαρίας, Σλοβακίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ελλάδας.

Για τον κάθε γεωγραφικό τομέα προβλέπεται να ενοποιηθούν οι υπηρεσίες back office και να συγκεντρωθούν σε μία χώρα. Έτσι για την κεντρική και τη δυτική Ευρώπη θα συγκεντρωθούν στη Γερμανία, για τα Βαλκάνια στην Ελλάδα και για την υπόλοιπη ανατολική Ευρώπη στην Πολωνία.

Περικοπές προσωπικού και στην κεντρική διοίκηση

Η νέα διάρθρωση απαιτεί επενδύσεις στα πληροφοριακά συστήματα ώστε στο SAP που διαθέτει σήμερα η Μαΐλλης να ενταχθούν και να παρακολουθούνται ενιαία και οι πωλήσεις και τα οικονομικά στοιχεία των τριών γεωγραφικών τομέων.

Το νέο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης θα οδηγήσει και σε περικοπές του κόστους στην Ελλάδα. Ήδη, προ μερικών εβδομάδων ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου κ. Κουβάτσος ανακοίνωσε στα ανώτερα στελέχη της εταιρίας ότι επίκεινται πιθανώς και περικοπές προσωπικού στην κεντρική διοίκηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v