Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουρλής:Ανθεκτικός στην κρίση με αυξημένα μερίδια

Μερίδια αγοράς εν μέσω κρίσης κερδίζει ο όμιλος Φουρλή, βασιζόμενος τόσο στα αποδοτικά λιανικά concepts της ΙΚΕΑ και της Intersport όσο και στα επώνυμα προϊόντα υψηλής διείσδυσης όπως η Samsung.

Φουρλής:Ανθεκτικός στην κρίση με αυξημένα μερίδια
Μερίδια αγοράς εν μέσω κρίσης κερδίζει ο όμιλος Φουρλή, βασιζόμενος τόσο στα αποδοτικά λιανικά concepts της ΙΚΕΑ και της Intersport όσο και στα επώνυμα προϊόντα υψηλής διείσδυσης όπως η Samsung.

Παρά το επιδεινούμενο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, ο όμιλος κατάφερε να διατηρήσει σταθερές τις επιδόσεις του στο α΄ εξάμηνο, διαφυλάσσοντας παράλληλα την οικονομική ευρωστία του με θετικές ταμειακές ροές και με μειωμένο καθαρό δανεισμό.

Στο γ΄ τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τη διοίκησή του, συνεχίζει να κινείται με ρυθμούς υψηλότερους εκείνων του μέσου όρου της αγοράς, κερδίζοντας έτσι μερίδια ανά κλάδο.

Ειδικότερα, θετικό δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου κατέγραψε και η ΙΚΕΑ, η οποία παρά την υποχώρηση της ζήτησης τον Σεπτέμβριο, που αποδίδεται στην προεκλογική περίοδο και στην ευαίσθητη καταναλωτική ψυχολογία, τρέχει στο τρίμηνο με ρυθμούς υψηλότερους του μέσου όρου της αγοράς. Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ, οι λιανικές πωλήσεις στην κατηγορία οικιακού εξοπλισμού υποχωρούσαν κατά 18% έναντι πτώσης 24,2% τον Ιούνιο.

Η επίδοση της ΙΚΕΑ κρίνεται σημαντική από τη διοίκηση του ομίλου, καθώς ταυτόχρονα διατηρείται αμετάβλητο το περιθώριο EBITDA (περίπου 18%) σε μια εποχή όπου ο ανταγωνισμός κινείται επιθετικά, πιέζοντας στα όρια του κόστους τα περιθώρια κέρδους του. Ταυτόχρονα, η ΙΚΕΑ ακολουθεί συντηρητική πιστωτική πολιτική αποφεύγοντας τα μακροχρόνια προγράμματα άτοκων δόσεων.

Σε επίπεδο τμών, η εταιρία έχει προσαρμόσει χαμηλότερα μέρος του προϊοντικού της μίγματος και ωφελείται από την πτώση των τιμών των πρώτων υλών, μετακυλίοντας την εύνοια στα τιμολόγιά της.

Σημειώνεται ότι σήμερα εγκαινιάζεται το νέο κατάστημα της αλυσίδας στη Λάρισα, ενώ συνεχίζονται οι επενδύσεις για τη δημιουργία του επόμενου σημείου πώλησης στα Γιάννενα τον Σεπτέμβριο του 2010 αλλά και του πρώτου βουλγαρικού καταστήματος στις αρχές του 2011. Στο γ΄ τρίμηνο της χρήσης ο όμιλος θα εγγράψει περίπου 4 εκατ. ευρώ ως κόστη προανοίγματος για τις επενδύσεις της ΙΚΕΑ, ενώ συνολικά οι επενδύσεις του στη χρήση του 2009 εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 35 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Intersport, o όμιλος υπολογίζει ότι έχει αυξήσει το μερίδιό του κατά 2% - 3%, ενώ οι πωλήσεις της αλυσίδας συνεχίζουν να κινούνται θετικά στο γ΄ τρίμηνο, ξεπερνώντας το 2% που παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις του κλάδου τον Ιούλιο.

Η διοίκησή του διατυπώνει επίσης θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της χονδρικής ηλεκτρικών, όπου παρά την κακή συγκυρία για τον κλάδο και τα μικρότερα περιθώρια κέρδους υπολογίζει ότι θα παρουσιάσει θετική κερδοφορία στο σύνολο του 2009. Μέσω της Samsung ο όμιλος καρπώνεται ηγετικό μερίδιο της τάξης του 36% στην εγχώρια αγορά, διατηρώντας μάλιστα απόσταση από τον δεύτερο σε αυτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v