Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EXAE:H άνοδος του τζίρου και οι εκτιμήσεις ΕBITDA

Ανοδικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για έσοδα, λειτουργικά και καθαρά κέρδη των χρήσεων 2009 και 2010 προσπορίζει στην ΕΧΑΕ η σημαντική άνοδος της αξίας συναλλαγών που παρατηρείται από το β΄ 15νθήμερο του Αυγούστου.

EXAE:H άνοδος του τζίρου και οι εκτιμήσεις ΕBITDA
Ανοδικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για έσοδα, λειτουργικά και καθαρά κέρδη των χρήσεων 2009 και 2010 προσπορίζει στην ΕΧΑΕ η σημαντική άνοδος της αξίας συναλλαγών που παρατηρείται από το β΄ 15νθήμερο του Αυγούστου και έπειτα.

Με τη μέση αξία συναλλαγών στο Χ.Α. να τρέχει σταθερά το τελευταίο 45ήμερο πάνω από τα επίπεδα των 220 εκατ. ευρώ, οι χρηματιστηριακές αναγκάζονται η μία μετά την άλλη να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους για τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών της τρέχουσας χρήσης και βεβαίως γι' αυτή του 2010.

Ήδη, η HSBC ανέβασε την εκτίμησή της για τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών της φετινής χρονιάς στα 195 εκατ. ευρώ και για το 2010 στα 250 εκατ. ευρώ. Προηγήθηκε η Alpha Finance, η οποία αναβάθμισε την πρόβλεψή της για μέση ημερήσια αξία συναλλαγών φέτος, στα 202 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2010 προβλέπει ότι θα φτάσει στα 265 εκατ. ευρώ.

Οι ανοδικές αναθεωρήσεις για τον μέσο τζίρο του 2009 και κυρίως του 2010 ωθούν ανοδικά και τις εκτιμήσεις για έσοδα, EBITDA και καθαρά κέρδη. Με δεδομένο δε ότι και φέτος τα κόστη της ΕΧΑΕ προβλέπεται να μειωθούν κατά 2% (επίσημη πρόβλεψη) με 4% η αύξηση στα κέρδη θα ξεπερνά τον ρυθμό ανόδου των πωλήσεων.

Ώθηση στην κερδοφορία δίνουν και οι αυξημένες προμήθειες από αυξήσεις κεφαλαίου που διενεργήθηκαν κατά το γ΄ τρίμηνο του 2009. Με μέση ημερήσια αξία συναλλαγών 195 εκατ. ευρώ φέτος η HSBC προβλέπει έσοδα 81,9 εκατ. ευρώ για την ΕΧΑΕ, ΕBITDA 53,1 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 40.9 εκατ. ευρώ.

Με εκτιμώμενη μέση αξία συναλλαγών 250 εκατ. ευρώ για το 2010, τα έσοδα της ΕΧΑΕ σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της HSBC θα ανέλθουν στα 95,6 εκατ. ευρώ τα EBITDA στα 65,7 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 49,6 εκατ. ευρώ.

Ένας μέσος τζίρος της τάξης των 250 εκατ. ευρώ για το 2010 είναι εξαιρετικά πιθανός, σύμφωνα με τους αναλυτές, αφενός γιατί με τέτοιο ρυθμό τρέχει ήδη σήμερα ο τζίρος, αφετέρου επειδή είναι πιθανή μεγαλύτερη αύξηση της κεφαλαιοποίησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου ο μέσος όγκος σε τεμάχια εκτινάχτηκε στα 60 εκατ. τεμάχια, επίδοση που ξεπέρασε το ρεκόρ του 2007 ( μέσος όγκος διακινούμενων τεμαχίων 48 εκατομμύρια τεμάχια)

Δεν φοβούνται αλλαγές στο management οι ξένοι

Η κυβερνητική αλλαγή δεν πιστεύεται από τους ξένους ότι θα οδηγήσει σε αλλαγές στο management team της ΕΧΑΕ καθώς το έμμεσο ποσοστό του Δημοσίου στην εταιρία έχει πέσει κάτω και από το 3%.

Η ΕΧΑΕ αποτελεί σήμερα μία από τις πιο πολυμετοχικές εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρίες. Μόνο ένας μέτοχος -το ολλανδικό συνταξιοδοτικό ταμείο Stichting- κατέχει ποσοστό υψηλότερο του 5% (περί το 9% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΧΑΕ), ενώ οι ξένοι συνολικά κατέχουν το 52% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Οι ελληνικές τράπεζες μαζί με τα αμοιβαία κεφάλαιά τους κατέχουν περί το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΧΑΕ, ενώ οι τράπεζες συμφερόντων του Δημοσίου κατέχουν ποσοστό χαμηλότερο του 3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v