Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση του ΕΦΚ στα τσιγάρα στη Βουλγαρία

Την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα σχεδιάζει η Βουλγαρική Κυβέρνηση κίνηση η οποία εκτιμάται ότι θα έχει άμεση επίπτωση στις πωλήσεις των "ακριβών" και επώνυμων τσιγάρων ενδεχομένως και αυτών της Καρέλιας.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Αύξηση του ΕΦΚ στα τσιγάρα στη Βουλγαρία
Την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα στην προσπάθειά της να αυξήσει τα έσοδα του κράτους και να περιορίσει το κάπνισμα σχεδιάζει η βουλγαρική κυβέρνηση, ενώ η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα έχει άμεση επίπτωση στις πωλήσεις των "ακριβών" και επώνυμων τσιγάρων ενδεχομένως και αυτών της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια.

Την ίδια ώρα η British American Tobacco (BAT) εκφράζει φόβους ότι το μέτρο της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης -στα 76 ευρώ ανά 1.000 τεμάχια από 52 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα που είναι σήμερα- το οποίο εκτιμάται ότι θα ισχύσει από το 2010, θα ενισχύσει το παράνομο εμπόριο κατά 40%.

Στελέχη της ΒΑΤ, όπως αναφέρεται σε τοπικά δημοσιεύματα, υποστηρίζουν ότι με τον νέο φόρο η τιμή των τσιγάρων θα αυξηθεί κατά 38%, ενώ σημειώνουν ότι θα ανέλθουν σε 6,9 δισεκατομμύρια τα λαθραία τσιγάρα και θα κόψουν μερίδιο από τα επώνυμα νόμιμα τσιγάρα που πωλούνται στην αγορά.

Στο ενδεχόμενο αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στις χώρες της Βαλκανικής είχε αναφερθεί εκτενώς και στην οικονομική της έκθεση εξαμήνου η Καπνοβιομηχανία Καρέλια, η διοίκηση της οποίας σημείωνε ότι μια τέτοια εξέλιξη, αν λάβει χώρα, δύναται να επηρεάσει τις πωλήσεις της στις χώρες αυτές, αφού η πληθώρα των πωλήσεών της πραγματοποιείται από σήματα που ανήκουν στην ακριβή κατηγορία τιμής και η οποία αναμένεται να πληγεί περισσότερο από μια τέτοια εξέλιξη.

Σύμφωνα πάντως με την εταιρία, καθοριστικός παράγοντας θα είναι η μορφή της αύξησης και κυρίως αν αυτή θα επιβαρύνει περισσότερο το πάγιο ή το αναλογικό στοιχείο του ΕΦΚ. Σημειώνεται ότι σε συνέχεια της έναρξης λειτουργίας της το 2007, η Karelia Bulgaria EOOD κατέχει σημαντική θέση στην αγορά της Βουλγαρίας, απολαμβάνοντας μερίδιο το οποίο ξεπερνά το 10%.

Με τον στόχο διψήφιου μεριδίου αγοράς να έχει επιτευχθεί, η ΚΑΡΕΛΙΑ, μέσω της θυγατρικής της στη Βουλγαρία αποσκοπεί, όπως αναφέρεται και σε παλαιότερη ανακοίνωση της εταιρίας, στη μεγαλύτερη βελτίωση της θέσης της τόσο στα ακριβά σήματα όσο και στη διαρκώς ενισχυόμενη κατηγορία των τσιγάρων slims.

Εκτός από την αύξηση του ΕΦΚ στα τσιγάρα στη Βουλγαρία, εξελίξεις αναμένονται και στο μέτωπο της πώλησης της Bulgartabak Holding BTHG.BB, πιθανότατα μέχρι το τέλος του έτους. Αυτή θα είναι η τέταρτη προσπάθεια πώλησης της καπνοβιομηχανίας, η οποία διαθέτει αρκετές παραγωγικές μονάδες, ισχυρά μερίδια και σημαντική παρουσία στη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v