Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lavipharm: Εντυπωσιακή αύξηση κερδών στο τρίμηνο

Εντυπωσιακή αύξηση των κερδών και σημαντική υποχώρηση των πωλήσεων εμφανίζει στο τρίμηνο τόσο ο όμιλος όσο και η μητρική Lavipharm. Ωστόσο, τα μεγέθη δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα καθώς πέρυσι περιλαμβάνονται πωλήσεις 23,3 εκατ. ευρώ και ισόποσο κόστος για λογαριασμό τρίτης εταιρίας που δεν συμπεριλαμβάνεται στην τρέχουσα.

Lavipharm: Εντυπωσιακή αύξηση κερδών στο τρίμηνο
Με σημαντική υποχώρηση των πωλήσεων, αλλά και με εντυπωσιακή αύξηση των κερδών έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2004 για τον όμιλο αλλά και για τη μητρική Lavipharm.

Η κάμψη των πωλήσεων αλλά και η εντυπωσιακή αύξηση των κερδών, όπως σημειώνεται στις λογιστικές καταστάσεις του ομίλου αλλά και της εταιρίας, οφείλεται στο γεγονός ότι στη χρήση 1/1/2—3 – 31/3/2003 και στους λογαριασμούς ”έσοδα από πωλήσεις τρίτων” και ”κόστος πωληθέντων για λογαριασμό τρίτων” περιλαμβάνονται πωλήσεις 23,3 εκατ. ευρώ και ισόποσο κόστος για λογαριασμό τρίτης εταιρίας.

Από 1ης Ιανουαρίου 2004, ωστόσο, λόγω αλλαγής της μορφής συνεργασίας η Lavipharm πραγματοποιεί μόνο τη διανομή των προιόντων της εν λόγω εταιρίας αντί πωλήσεων για λογαριασμό της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενοποιημένη λογιστική κατάσταση του πρώτου τριμήνου οι πωλήσεις του ομίλου Lavipharm υποχώρησαν κατά 26,84% καθώς κατήλθαν στα 56,95 εκατ. ευρώ σε σχέση με 77,84 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Στο πλαίσιο της προαναφερθείσας σημείωσης της λογιστικής κατάστασης το κόστος πωληθέντων για λογαριασμό τρίτων παρουσιάζει σημαντική υποχώρηση στα 4,81 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 27,65 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας παρουσιάζουν εντυπωσιακή αύξηση 278% καθώς έφτασαν στα 4,61 εκατ. ευρώ συγκριτικά με 1,22 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου της παρελθούσας χρήσης.

Εντυπωσιακή αύξηση κατά 178,9% στην κερδοφορία εμφανίζει και η μητρική Lavipharm τα κέρδη προ φόρων της οποίας έφτασαν στα 3,89 εκατ. ευρώ, από 1,4 εκατ. ευρώ πέρυσι, με τις πωλήσεις ωστόσο να υποχωρούν κατά 58,89% στα 15,96 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 38,71 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2003.

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, το α’ τρίμηνο του 2004, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις στη Lavipharm, οι οποίες προμηνύουν περαιτέρω θετικές εξελίξεις.

Πιο συγκεκριμένα, η εξαγορά από την Lavipharm του υπολοίπου ποσοστού (40%) της LAS A.E., που κατείχε ο Όμιλος ”Alliance Unichem”. Η LAS A.E., η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρία εμπορίας προϊόντων υγείας στην Ελλάδα, ανήκει πλέον στη Lavipharm σε ποσοστό 100% και αποτελεί σημαντικότατο στρατηγικό βραχίονα για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ομίλου.

Επίσης, η πώληση του 65% της SEPAREX στη Γαλλία, στο πλαίσιο της ανακατανομής των συμμετοχών του Ομίλου στο εξωτερικό και παράλληλα, η μεταβίβαση του ποσοστού ιδιοκτησίας (100%) της Hitex από τη Separex στη Lavipharm France Holding. Με την κίνηση αυτή, η Lavipharm επικεντρώνεται στους τομείς όπου κατέχει τεχνογνωσία και που παρουσιάζουν προοπτική ανάπτυξης και κερδοφορίας.

Τέλος, η πώληση του 49% της συμμετοχής της Lavipharm στην κοινοπρακτική Lavicosmetica έναντι 14 εκατ. ευρώ, με βάση αποτίμησης τα κέρδη τουλάχιστον 8 ετών.

”Η Lavipharm εισέρχεται σε μια νέα περίοδο ανάπτυξης καθώς, όχι μόνον έχει ολοκληρώσει ένα ευρύ φάσμα επενδύσεων, αλλά αρχίζει και εμπεδώνει πλέον και τα οικονομικά οφέλη αυτών, ενώ παράλληλα προχωρεί επιλεκτικά και με στρατηγικές κινήσεις προς τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας της λειτουργίας του”, τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Lavipharm, κ. Θανάσης Λαβίδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v