ΕΛΙΝΟΪΛ: Πώς θα εκμεταλλευθεί τη συγκυρία

Τι λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Ελινόιλ για τον κλάδο της εμπορίας πετρελαιοειδών μετά τις εξαγορές των BP και Shell. "Θα αποδώσουν οι επενδύσεις των τελευταίων ετών". Λουκέτο και σε άλλες εταιρίες έως το τέλος του 2010.

ΕΛΙΝΟΪΛ: Πώς θα εκμεταλλευθεί τη συγκυρία
Τι λέει ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης για τον κλάδο της εμπορίας πετρελαιοειδών μετά τις εξαγορές της BP και της Shell - "Θα αποδώσουν οι επενδύσεις των τελευταίων ετών" - "Λουκέτο" και σε άλλες εταιρίες έως το τέλος του 2010.

Την πρόθεσή της ΕΛΙΝΟΪΛ να εκμεταλλευθεί τις δραστικές αλλαγές που δρομολογούνται στον κλάδο εμπορίας πετρελαιοειδών δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Γιάννης Αληγιζάκης κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Ο κ. Αληγιζάκης τόνισε ότι οι αλλαγές στον κλάδο που προκύπτουν μετά τις εξαγορές των πρατηρίων της BP και της Shell  βρίσκουν την ΕΛΙΝΟΪΛ σε μια περίοδο όπου:

* Έχει ήδη ολοκληρώσει ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα και διαθέτει πλέον την απαιτούμενη υποδομή για πολύ μεγαλύτερο όγκο εργασιών από τον τρέχοντα. 

* Ενισχύθηκε κεφαλαιακά από τη φετινή ΑΜΚ των 10 εκατ. ευρώ, έχοντας μάλιστα την άνεση για επιπλέον τραπεζικό δανεισμό. 

* Έχει διευρύνει το μερίδιο αγοράς της, αυξάνοντας τον αριθμό των πρατηρίων της. Από την αρχή του έτους ο καθαρός αριθμός των πρατηρίων της (προσκτήσεις μείον αποχωρήσεις) έχει ενισχυθεί κατά 40. 

* Ο βασικός της μέτοχος δηλώνει πρόθυμος να συμμετάσχει μελλοντικά και σε ενδεχόμενη νέα αύξηση κεφαλαίου, σε περίπτωση που προκύψει πολύ σημαντική ευκαιρία.

"Συν και πλην" για τους μεγάλους

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΪΛ δεν αμφισβήτησε τη σημαντική ενίσχυση των δύο θυγατρικών των διυλιστηρίων (Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil) έπειτα από τις εξαγορές των πρατηρίων της BP και της Shell. Οι δύο αυτοί όμιλοι ελέγχουν πλέον το 55% της αγοράς και αυτό ενδεχομένως να προκαλέσει κάποιες πιέσεις.

Θεώρησε μάλιστα πολύ πιθανό πως μέχρι το τέλος του 2010 θα υπάρξουν και κάποιες άλλες μικρές εταιρίες του κλάδου που θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν από την αγορά, πέρα από τις τρεις που το έχουν ήδη πράξει από την αρχή της φετινής χρονιάς (αντιστοιχούσαν γύρω στο 7% της αγοράς).

Ωστόσο, σημείωσε ότι ο ανταγωνισμός από τις δύο μεγάλες αυτές εταιρίες ήταν ήδη έντονος και στο παρελθόν και επιπλέον πως οι κινήσεις εξαγορών δεν θα αποφέρουν σε αυτές μόνο οφέλη.

Για παράδειγμα, ανέφερε ο κ. Αληγιζάκης, οι θυγατρικές των διυλιστηρίων θα κληθούν τώρα να διαχειριστούν ένα πολύ μεγαλύτερο δίκτυο από αυτό που είχαν και αυτό έχει τις δυσκολίες του.

Επιπλέον, επισήμανε ότι ενδιαφέρον παρουσιάζει το τι θα αποφανθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία ενδεχομένως να υποχρεώσει τις δύο εταιρίες να παραχωρήσουν κάποια πρατήρια σε ορισμένες περιοχές της χώρας λόγω συγκέντρωσης πολύ υψηλών μεριδίων (παράγοντες της αγοράς μιλούν έως και για 150 πρατήρια).

Ένα άλλο θέμα που έθιξε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΪΛ είναι οι πιθανές "διαρροές" πρατηρίων που θα παρατηρηθούν, επισημαίνοντας την ελληνική εμπειρία του παρελθόντος (π.χ. Τecaco - Shell, Μαμιδάκης - ΕΚΟ).

Οι στόχοι της ΕΛΙΝΟΪΛ

Η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου θα επιδιώξει την αύξηση του αριθμού των πρατηρίων του με έμφαση περισσότερο στο ελεγχόμενο δίκτυο, ενώ ελπίζει και σε άνοδο των πωλήσεων βιομηχανικών καυσίμων από το β΄ εξάμηνο του 2010, κυρίως λόγω προσδοκίας για rebound στον κατασκευαστικό κλάδο.

Τέλος, θα επιδιώξει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην αγορά των λιπαντικών (το μερίδιο στη συγκεκριμένη αγορά είναι πολύ χαμηλότερη από αυτό της εισηγμένης στην ευρύτερη αγορά των καυσίμων), ενώ σε βάθος χρόνου θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο επέκτασης στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Εκλογικεύεται η αγορά

"Όλοι βάλαμε μυαλό και τώρα ο πόλεμος για την προσέλκυση πρατηρίων γίνεται με καλύτερους όρους"¨, ανέφερε ο κ. Αληγιζάκης, ο οποίος συμπλήρωσε:

"Την τελευταία πενταετία ο ανταγωνισμός στον κλάδο ήταν πολύ έντονος, σε μια προσπάθεια των μικρομεσαίων εταιριών να καρπωθούν μερίδια αγοράς σε βάρος των μεγάλων. Παρατηρήθηκαν υπερβολικές παροχές προς τα δίκτυα, με αποτέλεσμα τα περιθώρια κέρδους να περάσουν ουσιαστικά στη λιανική. Και ενώ αυτή η κατάσταση επικρατούσε στον κλάδο, ξεκίνησε και η οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να κλείσουν τρεις εταιρίες που κάλυπταν γύρω στο 7% της αγοράς".


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v