Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλουμύλ: Μείωση κερδών σε όμιλο-μητρική

Μειωμένα κατά 50,3% εμφανίζονται τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας και διαφορές μετατροπής του ομίλου Αλουμύλ Μυλωνάς στο α΄ τρίμηνο του 2004, ενώ και σε επίπεδο μητρικής, τα καθαρά κέρδη προ φόρων υποχώρησαν 73,7%.

Αλουμύλ: Μείωση κερδών σε όμιλο-μητρική
Μειωμένα κατά 50,3% εμφανίζονται τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας και διαφορές μετατροπής του ομίλου Αλουμύλ Μυλωνάς στο α΄ τρίμηνο του 2004, ενώ και σε επίπεδο μητρικής, τα καθαρά κέρδη προ φόρων υποχώρησαν 73,7%.

Πιο συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου μετά από δικαιώματα μειοψηφίας και διαφορές μετατροπής, ανήλθαν σε 1,14 εκατ. ευρώ περίπου για το 2004, έναντι 2,3 εκατ. ευρώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2003, εμφανίζοντας πτώση κατά 50,3%, η οποία, σύμφωνα με την Αλουμύλ Μυλωνάς, οφείλεται αποκλειστικά σε διαφορές μετατροπής από την υποτίμηση του αιγυπτιακού νομίσματος - ένα λογιστικό μέγεθος - παρά το γεγονός ότι οι θυγατρικές της Αιγύπτου είναι κερδοφόρες.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην ανακοίνωση οι δύο εταιρίες, όπως και εννέα επιπρόσθετες, παρουσιάζονται στο τρίμηνο του 2004 στις ενοποιημένες λογιστικές καταστάσεις ενώ δεν υπήρχαν το τρίμηνο του 2003 - και συνεπώς η σύγκριση με τα περσινά μεγέθη τριμήνου δεν είναι ακριβής. Ωστόσο, επειδή ενσωματώθηκαν στον Ενοποιημένο Ισολογισμό του 2003 για πρώτη φορά (τελευταίο τρίμηνο), τα αποτελέσματά τους θα απαλειφθούν στις καταστάσεις του 2004.

Αντίθετα, οι πωλήσεις του Ομίλου παρουσίασαν αύξηση κατά 21,6% και διαμορφώθηκαν σε 32,99 εκατ. ευρώ έναντι 27,13 εκατ. ευρώ έναντι του πρώτου τριμήνου του 2003. Η αύξηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οφείλεται αφενός στη σημαντική άνοδο των πωλήσεων επεξεργασμένων προφίλ και αφετέρου στην αυξανόμενη διείσδυση των θυγατρικών του Ομίλου στις αγορές του εξωτερικού.

Παράλληλα, αύξηση της τάξεως του 23,2% παρουσίασαν τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) για τον όμιλο, τα οποία ανήλθαν σε 6,9 εκατ. ευρώ έναντι 5,59 εκατ. ευρώ περίπου για το αντίστοιχο διάστημα του 2003. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη αυξήθηκαν επίσης κατά 25%, σε 2,47 εκατ. ευρώ έναντι 1,97 εκατ. ευρώ περίπου του 2003.

Όσον αφορά στη μητρική, οι πωλήσεις παρουσίασαν επίσης σημαντική αύξηση κατά 15,4% και ανήλθαν σε ευρώ 30,27 εκατ. έναντι ευρώ 26,23 εκατ. περίπου του πρώτου τριμήνου του 2003.

Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι η κερδοφορία της μητρικής περιορίστηκε σημαντικά από δύο παραμέτρους: πρώτον, από τη μεγάλη άνοδο της τιμής αγοράς της πρώτης ύλης - εκφρασμένης σε ευρώ - και δεύτερον από την επιλογή της Διοίκησης να διατηρήσει τις τιμές πώλησης προς τρίτους και θυγατρικές ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, με σκοπό την απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό, αναμένοντας παράλληλα ότι θα ακολουθήσει κάθοδος των τιμών όπως και ισχύει σήμερα.

Κατά συνέπεια, συνεχίζει η ανακοίνωση, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), ανήλθαν σε 3,65 εκατ. ευρώ έναντι 4,99 εκατ. ευρώ περίπου για το αντίστοιχο διάστημα του 2003, παρουσιάζοντας πτώση κατά 26,8% και τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 667 χιλ. ευρώ περίπου, έναντι 2,54 εκατ. ευρώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2003, παρουσιάζοντας πτώση κατά 73,7% περίπου. Η Διοίκηση της Αλουμύλ διευκρινίζει πως το δεύτερο τρίμηνο του 2004 η εικόνα της μητρικής παρουσιάζεται ήδη σημαντικά βελτιωμένη.

Οι επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό των εταιριών του Ομίλου ανήλθαν στην περίοδο σε 6,2 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 1,2 εκατ. περίπου για τη μητρική).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v