ΟΛΠ: Στην τελική ευθεία η εγκατάσταση της Cosco

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η επίσημη εγκατάσταση της Cosco Pacific στο λιμάνι του Πειραιά, παρά τις αντιδράσεις τόσο των συνδικαλιστών που κήρυξαν απεργιακές κινητοποιήσεις όσο και του νομάρχη Πειραιά.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΟΛΠ: Στην τελική ευθεία η εγκατάσταση της Cosco
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η επίσημη εγκατάσταση της Cosco Pacific στο λιμάνι του Πειραιά, παρά τις αντιδράσεις τόσο των συνδικαλιστών που κήρυξαν απεργιακές κινητοποιήσεις όσο και του νομάρχη Πειραιά, ο οποίος υποστηρίζει το σχετικό αίτημά τους "να παγώσει" το θέμα λόγω της προεκλογικής περιόδου.

Αύριο η διοίκηση του ΟΛΠ θα υπογράψει το τυπικό πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής, ώστε από την 1η Οκτωβρίου η Cosco να εγκατασταθεί στον εμπορευματικό σταθμό του λιμένος. Στο πλαίσιο της σύμβασης, που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο μερών, στην Cosco θα μεταβιβαστούν όλα τα έσοδα της προβλήτας ΙΙ, ενώ τα τιμολόγια θα έχουν πλέον τη σφραγίδα της, χωρίς όμως να αλλάξει η τιμολογιακή πολιτική.

Από την άλλη πλευρά, η Cosco θα αναλάβει τις δαπάνες μισθοδοσίας συν ένα 15% επιπλέον, όπως και τις δαπάνες λειτουργίας.

Η ΟΜΥΛΕ και η Ένωση Λιμενεργατών ζήτησαν "να παγώσει" η εγκατάσταση της Cosco μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές της επόμενης Κυριακής. Ωστόσο το αίτημα τους  δεν έγινε αποδεκτό, δεδομένου ότι όπως έχει υποστηρίξει κατ’ επανάληψη η διοίκηση του ΟΛΠ, υπάρχει δέσμευση από τη σύμβαση η οποία υπογράφηκε μέσα στον Αύγουστο.

Έτσι, οι συνδικαλιστές αποφάσισαν να κατέλθουν από την 1η Οκτωβρίου έως τις 6 του μηνός σε δύο 48ωρες απεργίες, ενώ απείχαν από την εργασία του προηγούμενου σαββατοκύριακου. Στις 6 Οκτωβρίου η ΟΜΥΛΕ και η Ένωση Λιμενεργατών θα συνεδριάσουν εκ νέου προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Όπως έχουν δηλώσει, αν δεν λάβουν ικανοποιητικές απαντήσεις στις καταγγελίες που έχουν διατυπώσει για τη σύμβαση ΟΛΠ - Cosco, φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Να σημειωθεί ότι στις 9 Οκτωβρίου εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή της ΟΜΥΛΕ κατά του διαγωνισμού του ΟΛΠ για την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ σε ιδιώτες.

Κύκλοι της διοίκησης του ΟΛΠ επιλέγουν να κρατούν χαμηλούς τόνους για τις συνέπειες που θα έχουν στη λειτουργία του λιμένος οι νέες κινητοποιήσεις των συνδικαλιστών. Η εκτίμηση που διατυπώνεται είναι ότι δεν αναμένονται σοβαρές αναταράξεις, δεδομένου ότι η αγορά θα επιδείξει ανοχή για μία τουλάχιστον εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v