Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΜΟΗ: Τα ...κρυφά χαρτιά στη συμφωνία με Shell

Τετραπλασιάζει το μερίδιο αγοράς της στο εμπόριο καυσίμων η Avin μετά τη συμφωνία με Shell. Τα κρυφά χαρτιά του deal, τα σενάρια για περαιτέρω επέκταση στο φυσικό αέριο. Μιλούν Γ. Βαρδινογιάννης, Π. Τζαννετάκης.

ΜΟΗ: Τα ...κρυφά χαρτιά στη συμφωνία με Shell
Σε ελληνικά χέρια περνά το λιανικό εμπόριο καυσίμων, μετά την συμφωνία Motor Oil-Shell μετατρέποντας σε αποκλειστικά…εθνική υπόθεση την λειτουργία ενός κλάδου με υψηλότατα περιθώρια εκμετάλλευσης.

Η κίνηση της ΜΟΗ και αυτή των Ελληνικών Πετρελαίων (με την BP πριν από λίγους μήνες) είναι ουσιαστικά οι μόνες άξιες αναφοράς επιχειρηματικές συμφωνίες έγιναν φέτος. Αναδεικνύοντας από τη μία την σπουδαιότητα του κλάδου διύλισης-εμπορίας καυσίμων αλλά και την ένδεια ουσιωδών επενδυτικών ενεργειών στην εγχώρια αγορά.

Πρακτικά, με την εξαγορά του τομέα λιανικής καυσίμων η Avin (Motor Oil) σχεδόν 4πλασιάζει το μερίδιο αγοράς που κατέχει φτάνοντας πλέον το 23% αν και το δίκτυο της Shell (όπως άλλωστε και της BP) θα περιοριστεί σε βάθος χρόνου λόγω των "μετακινήσεων" ελεύθερων πρατηριούχων, άλλων που έχουν συμβάσεις που λήγουν στην διετία 2009-2010.

Υπολογίζεται όμως πως πέρα από το 1/3, που ούτως ή άλλως θα περάσουν άμεσα στον όμιλο ΜΟΗ, περισσότερα από τα μισά που λειτουργούν με "συμβάσεις ορισμένου χρόνου" θα ενταχθούν στις μονάδες της Avin.

Σύμφωνα με τον Ιωάννη Β. Βαρδινογιάννη (εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Motor Oil) "η απόκτηση του εκτεταμένου και εξαιρετικά αποτελεσματικού δικτύου πρατηρίων καυσίμων της Shell Hellas και της Shell Gas είναι επιστέγασμα της δυναμικά εξελισσόμενης στρατηγικής της ΜΟΗ. Η συνδυαστική τεχνογνωσία που διαθέτουμε αποτελεί εχέγγυο για την επίτευξη υψηλών στόχων και ισχυρότερης παρουσίας στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Η εμπειρία και η εξειδίκευση των ανθρώπων της Shell Hellas & Shell Gas, τους οποίους με χαρά καλωσορίζουμε στον Ομιλο μας, αναμφισβήτητα θα συμβάλλει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προκύπτουν από τη συμφωνία αυτή".

Το… κρυφό χαρτί, που φαίνεται να αποκτά η ΜΟΗ σχετίζεται με την θυγατρική της πολυεθνικής Shell Gas, που δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά LPG (εμπορία υγραερίου). Σημειωτέον πως η θυγατρική έχει εξαγοράσει από το 2001 τις αντίστοιχες δραστηριότητες και της BP με αποτέλεσμα να αποκτά ηγετικό ρόλο με βασικό ανταγωνιστή την PetroGas.

Μάλιστα επιχειρηματικοί κύκλοι δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η κίνηση αυτή να ανοίγει τον δρόμο για επέκταση της δραστηριότητας του ομίλου Βαρδινογιάννη στο φυσικό αέριο.

Αυτό όμως αποτελεί εκτίμηση επιχειρηματικών κύκλων σε μία περίοδο όμως που μέσα στην επόμενη 4-5ετία θα γίνουν σημαντικές επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου (ήδη στην Καβάλα σχεδιάζεται και δεύτερη επένδυση LNG υγροποιημένου καυσίμου, ευρύτερη περιοχή όπου η Avin έχει ισχυρή παρουσία).

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει ο Πέτρος Τζ. Τζαννετάκης (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Motor Oil) πως "η περαιτέρω ισχυροποίηση της θέσης του ομίλου στην ελληνική αγορά μέσω της απόκτησης ενός εκτεταμένου και αποτελεσματικού δικτύου, καθώς και ενός εμπορικού σήματος με ισχυρή αναγνώριση διεθνώς είναι απότοκος της δέσμευσης της εταιρείας στην επίτευξη των στόχων της.

Στην Motor Oil προσβλέπουμε στην αξιοποίηση των προοπτικών και των συνεργειών που προκύπτουν από τις υφιστάμενες δραστηριότητες της Shell με τη Motor Oil και την διαρκή ανάπτυξη του διυλιστηρίου στην Κόρινθο".

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία με την Shell Hellas ανοίγει και άλλο το παιχνίδι σε έναν κλάδο, που από κοινού με την ενέργεια μπορεί να αποτελέσουν το…αντιτραπεζικό αντίβαρο της εγχώριας βιομηχανίας (με αντίκτυπο προφανώς και στο ΧΑ ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v